Pescuitul, un hobby care valorează în Franța 4 miliarde de euro

frachelt_dsc0116
Pescuitul în apă dulce și sărată reprezintă în Franța o industrie ce depășește 4 miliarde de euro. Un studiu inedit realizat de Bipe dezvăluie detaliile cheltuielilor și oferă argumentele necesare pentru ca pescarii să fie ascultați mai atent de către decidenții politici. Cifrele l-au surprins și pe Claude Roustan, președintele Federației naționale pentru pescuit în Franța, care va înainta studiul organismelor reprezentative, sperând ca importanța acestui domeniu să fie recunoscută pe deplin.

Apă dulce

În 2012 au fost cheltuite 462 de milioane de euro pe materiale de pescuit, 390 de milioane de euro pentru deplasările legate de această pasiune, cazare și masă. Cifrele sunt amețitoare și relevă importanța acestui hobby în economia franceză. Adăugând cheltuielile necesare activităților directe și indirecte, dar și funcționării structurilor și asociațiilor publice, suma totală legată de pescuitul sportiv în apă dulce se ridică la 2 miliarde de euro pe an. Aici nu intră banii prezenți în domeniul pescuitului privat, zonă care nu a beneficiat de studii exacte, dar care poate fi evaluată grosier la același nivel. Comparativ, suma de mai sus este echivalentă cu cea din industria tenisului (2,1 miliarde de euro).

Suma de peste 2 miliarde de euro rezultată din activitățile de pescuit din cursul unui an, fără a cuantifica munca voluntarilor a căror activitate echivalează cu cea a 3.500 de angajați cu normă întreagă.


Pescuit în apă dulce - detalii cheltuieli

fra11


Apă sărată

Pentru cei care pescuiesc în mare existau studii precedente, impactul economic al acestei ramuri fiind evaluat între 1,25 și 1,85 miliarde de euro.

Industria nautică arată că jumătate dintre cumpărătorii de bărci pneumatice, semi-rigide sau cu cocă rigidă, între 4 și 8 metri, achiziționează ambarcațiunea pentru a practica pescuitul sportiv. Astfel 3.300 de unități noi au fost vândute anul trecut, a căror valoare se ridică la 120 de milioane de euro. De asemenea, trebuie luată în calcul și piața second-hand: pentru o barcă nouă se vând în medie 5,5 ocazii.

Stiluri de pescuit practicate

fra2

Din cauza crizei, în sezonul trecut piața second-hand a scăzut, aceasta totalizând în jur de 50.000 bărci tranzacționate la un preț mediu de 20.000 de euro. O bună parte dintre acestea au fost bărci cumpărate de împătimiții pescuitului în mare.

Per total, studiul relevă 470 de milioane de euro cheltuiți pentru ambarcațiunile noi și vechi destinate pescuitului sportiv.

Parcul nautic legat exclusiv de pescuitul sportiv se ridică la 270.000 de unități. Calculând 20 de litri de benzină pentru 12,7 ieșiri pe an, 900 de euro pentru întreținere și 700 de euro pentru acostare, andocare, remorcare, rezultă 525 de milioane de euro pentru funcționarea celor 270.000 de unități. Ajungem astfel la 1 miliard de euro.

Pe lângă ambarcațiunile destinate exclusiv pescarilor există și o flotă de 500.000 de unități ai căror proprietari pescuiesc doar ocazional. Studiul a indicat între 25 și 30 % din cheltuielile acestora ce pot fi asociate pescuitului sportiv, adăugându-se astfel la suma de mai sus încă 250 de milioane de euro.

În Franța sunt 2,45 milioane de pescari în ape marine, suma alocată de aceștia pentru practicarea sportului (scule, momeli, îmbrăcăminte etc) fiind de 435 de milioane de euro, la care se adaugă 465 de milioane de euro pentru deplasare, cazare și masă. Rezultă o sumă de 900 de milioane de euro, la care adăugând cei 1,25 miliarde din „zona nautică” detaliată mai sus, avem un total de 2,15 miliarde de euro pentru pescuitul în apă sărată.

Total general: 4,2 miliarde de euro