Stacks Image 11

André Ragot - creatorul muștelor paysannes

Stacks Image 6
André Ragot, pescar entuziast și călător pasionat, a rămas în istoria acestui sport ca reinventatorul muștei uscate. Acesta a pescuit în întreaga lume, capturând pești de dimensiuni apreciabile, printre trofeele sale numărându-se păstrăvi de peste 8 kg, prinși pe râul Gacka din Croația, lipani de 3 kg, un somon de 26 de kg, capturat în Laponia șamd.

La începutul anilor '30, când tânărul André Ragot pescuia la muscă udă într-un râu din Bretania natală, o tehnică obișnuită la acea vreme și în acea regiune, a constatat că păstrăvii se hrăneau exclusiv la suprafața apei. Văzând că nu obține nici un rezultat cu tehnica tradițională, în ciuda tuturor eforturilor sale, André Ragot a scos dintr-un buzunar al vestei sale un cârlig, un fir și o pană, legând prima sa muscă uscată: un păianjen cu coadă de tip paysanne cu care, în acea zi, a înregistrat adevărate performanțe. Acesta a fost momentul de început al unei lungi activități de testare și creare. Astfel au rezultat șase modele de muscă - 3 ude și 3 uscate - cunoscute sub numele de paysannes, ce se poate traduce ca țărănești sau țărăncuțe, în funcție de context sau de prezența/absența articolului hotărât.

În primăvara anului 1931, trei duminici ploioase, succesive, l-au împiedicat pe André Ragot să pescuiască. În seara celei de a treia duminici, acesta avea o cantitate mare de muște legate. „Ce ar fi să vinzi unele dintre ele?” i-a sugerat soția, pe jumătate serioasă, pe jumătate în glumă. Luni, André Ragot a scos la vânzare, într-un magazin, o duzină din cele șase modele cu care, spunea el, se putea pescui peste tot și întotdeauna. Săptămâna următoare, proprietarul magazinului i-a comandat o cantitate foarte mare din fiecare model de muscă. Era mai mult decât acesta ar fi putut să lege singur. André Ragot a cerut ajutorul croitoresei familiei, care a devenit astfel prima angajată ce a legat muștele paysannes și care, ulterior, va forma multe generații cu un renume și o măiestrie devenite legendare.

Așa a luat naștere, în 1931, firma Ragot ce comercializa la început doar cele șase modele de muscă. În 1969 compania a început să vândă accesorii pentru montajul muștelor, în 1971 a creat prima sa nălucă din plastic moale, din 1972 a devenit distribuitor exclusiv Rapala pentru Franța, iar în 1991 devine filiala grupului Rapala, împreună cu secțiunea sa dedicată pescuitului la muscă, J P Dessaigne.

Șase modele de muște au fost păstrate într-o mică cutie de carton, bine legată, cu o etichetă scrisă cu cerneală: 3 muște uscate și 3 muște ude cu faimosul corp verde. Aceste muște au rezistat intacte timp de peste 60 de ani, fiind gata să ademenească și în prezent păstrăvii din Aulne sau Lié, râurile favorite ale lui Ragot.

Modelele sunt legate pe cârlige nr. 12-14, coada și gulerul din pene de cocoș de culori diferite pentru modelele uscate, iar la modelele ude se folosesc pene de găină. Deși patternurile par disproporționate, ele se echilibrează foarte bine pe suprafața apei sau au o foarte bună evoluție în apă. Trebuie să avem grijă ca fibrele diferitelor pene să aibă aceeași lungine la guler, iar coada să cadă în poziția corectă.
3 modele de ude prezentate pe site-ul J. P. Dessaigne
Stacks Image 25
Stacks Image 29
Stacks Image 27
3 modele de uscate prezentate pe site-ul J. P. Dessaigne
Stacks Image 31
Stacks Image 33
Stacks Image 35