Stacks Image 4

Scrumbia de Dunăre la Porțile de Fier II - interviu cu dl Marius Negrea

Scrumbiile de Dunăre ne oferă unele dintre cele mai spectaculoase partide de pescuit sportiv. Acești pești, prin tenacitatea și modul lor de viața, impun respect. Existența lor poate fi descrisă între miile de kilometri parcurși în fiecare an pentru reproducerea și supraviețuirea speciei și miile de kilometri de plase aflate în Dunăre. În ciuda poluării, a prădătorilor, a reducerii arealului lor de reproducere, a speciilor invazive, a pescuitului excesiv, a braconajului și a indiferenței autorităților de pe ambele maluri ale Dunării, scrumbiile ajung în fiecare an până la Porțile de Fier II. Domnul Marius Negrea din Drobeta Turnu Severin, unul dintre cei mai pasionați pescari la scrumbie, a avut amabilitatea să discute cu noi despre acești pești și tradiția pescuitului la țaparină.


Aș începe prin a vă întreba despre migrația scrumbiei pe Dunăre și sosirea ei în punctul final, Porțile de Fier II. Ce reprezintă pentru pescarii sportivi această migrație anuală?

Marius Negrea:
Având în vedere faptul că în aprilie-mai intră în vigoare prohibiția generală, pescuitul scrumbiei este singurul care se poate practica în acel interval de către iubitorii Dunării. Deja, pescuitul la scrumbie a devenit un „festival”, cel puțin pentru pescarii mehedințeni, care vin cu rulote, corturi și stau câte o săptămână - două pe malul apei pentru a se bucura de frumusețea acestui pescuit foarte antrenant, cât și de natură.
Stacks Image 20
Care sunt principalele diferențe de la an la an, referindu-ne la perioadă, la numărul lor, la capturile prinse?

Marius Negrea:
Luând în considerare ultimii 5 ani, de la an la an cantitățile de scrumbie prinse sub Porțile de Fier II, la țaparină, au scăzut dramatic. Asta atât din pricina braconajului, a pescuitului comercial excesiv de la gurile Dunării, dar și din cauza factorilor climatici, precum cotele foarte scăzute ale Dunării și temperaturi mici în lunile de urcare - martie și aprilie.


Când vă așteptați ca scrumbiile să sosească anul acesta în Dunăre și la Porțile de Fier II?

Marius Negrea:
Momentan, în partea de sus a Europei, au căzut precipitații consistente, de asemenea și în România. În acest fel, cotele actuale ale Dunării sunt excelente și favorizează urcarea masivă a scrumbiei. Dacă nu vor scădea dramatic, ca în ultimii doi ani, până la mijlocul lui martie, dacă temperaturile în jurul lui 15 martie vor fi cele normale pentru această perioadă, scrumbia va urca masiv și după 15 aprilie va ajunge în Mehedinți, unde va sta până spre sfârșitul lunii mai. Având în vedere că viteza de deplasare a scrumbiei ajunge până la 60 de km/h, bancurile urcă foarte repede. Scrumbia este un pește de curent, se poate vedea asta după forma abdomenului, este foarte tăioasă și ascuțită. Acestui pește îi place să stea în curent, să înnoate și urcă pe firul apei chiar acolo unde curentul este cel mai puternic.


Să discutăm și despre prohibiție. Vedem că este permis pescuitul comercial, dar cel sportiv este interzis până în iunie... De când putem să pescuim scrumbiile?

Marius Negrea:
Legat de prohibiție, aici este foarte ambiguă treaba. Atât sârbii cât și bulgarii, din câte știu eu, nu au prohibiție pe Dunăre, doar noi... așadar vorbim de prohibiție pe jumătate. Am înțeles că anul acesta perioada de prohibiție ar fi între 10 aprilie și 20 mai... încă nu e stabilit clar. Legat de prohibiția la scrumbie, aceasta se poate pescui sportiv în orice perioadă, în Mehedinți, între Gura Timocului și Porțile de Fier II. În jos, sunt sectoare pe care, în anumite intervale de timp, este interzis pescuitul scrumbiei. Încă nu avem un ordin clar de prohibiție pe 2013, dar cam așa vor sta treburile, ca și în anii trecuți.
Stacks Image 22
Să vorbim și despre țaparină. Ce este țaparina și cum ați defini pescuitul la țaparină?

Marius Negrea:
Țaparina este realizată dintr-o linie de monofilament, pe care sunt legate între 3 și 10 muște artificiale. Tehnica este împrumutată de la pescarii apelor maritime și se folosește pentru peștii care trăiesc în bancuri. Nu de puține ori se poate întâmpla să prinzi câte 5 scrumbii la cele 5 muște legate pe linie. La scrumbie, țaparina se pescuiește între ape sau pe fundul apei, cu plumbi de la 70 la 100 de grame, în funcție de curentul apei.


Ce muște se folosesc la țaparină?

Marius Negrea:
În funcție de specia vizată, pe țaparină se pot pune imitații de gândaci, cum este cazul la avat sau clean, imitații de muște cu stimulatori, cum avem la oblete, roșioară sau clean, imitații de peștișori - cazul streamerelor de avat, sau diverse imitații de alevieni, mici peștișori și larve, cum avem pentru scrumbie.


Să ne întoarcem la scrumbia de Dunăre, un pește ce se deplasează și trăiește în curent. Cum arată țaparina pentru pescuitul acestui pește?

Marius Negrea:
Cum spuneam și mai devreme, scrumbia se deplasează pe toate nivelurile apei. Este un pește care nu are așa numita beșică cu aer, acest fapt determinându-l să înnoate și să se miște continuu, atât către suprafață, când are energie, cât și pe fund, când este obosit, se lasă jos pentru a se odihni. Modele de țaparine pentru scrumbie sunt foarte multe, însă cele mai bune rezultate le-am obținut cu imitațiile de viermișori/larve, în special cele de culoare roșie și verde.
Stacks Image 24
Cum și unde prezentăm muștele? La adâncime sau la suprafață, cum se recuperează?

Marius Negrea:
De pe mal se pescuiește atât între ape cât și pe fund. Cum spuneam, scrumbia acum e sus, acum e jos, trebuie căutată. Stilul este asemănător cu cel folosit pentru șalău... jigging. Din barcă, asemenea, doar că aici, pescuind direct pe curentul apei, putem pescui și staționar: lansezi și curentul apei mișcă singur muștele țaparinei, urmând ca scrumbiile să le atace.


Câteva cuvinte despre lanseta și mulineta de țaparină pentru scrumbie?

Marius Negrea:
Folosesc plumbi grei, deoarece curentul este puternic. Scrumbia are gura cartilaginoasă, tare, ceea ce face util un băț între 3 și 4 metri, destul de rigid, cu acțiune de minim 80-100 g. Dacă pescuim de pe mal, pentru lanseuri de 120-130 de metri, avem nevoie de bețe de peste 3,3 metri. Mulinetele cele mai bune sunt cele de spinning, cu tambur de mărimea 3000. Pentru cei care folosesc țaparine ieftine, de calitate slabă, cu fire care în 2 zile încep să se coacă, le recomand să folosească un fir principal mono 0,2mm, pentru a evita ruperea țaparinelor la cea mai mică atingere a unei pietre. Pentru cei care folosesc țaparine de calitate, legate cu fire cu rezistență mare la nod, le recomand un fir principal textil de max 0.10 mm, care să taie foarte ușor apa.


Care ar fi diferențele semnificative între diversele zone ale Dunării? Există o diferență între pescarul de la Porțile de Fier II și pescarul din zonele joase ale Dunării?

Marius Negrea:
Sincer, diferența este că foarte mulți dintre pescarii din josul Dunării nu prea știu că scrumbia mai poate fi prinsă și altfel decât cu plasele. În ultimii 2 ani, de când eu produc manual aceste țaparine și le promovez pe site, văzând și pozele și filmulețele făcute de mine și de alți pescari pe care le-am postat, notorietatea acestui stil a crescut foarte mult. Din ce în ce mai mulți pescari au început să practice această metodă, iar numărul celor care doresc țaparine a crescut foarte mult.
Stacks Image 28
Ce puteți se recomandați pescarilor la muscă?

Marius Negrea:
Cel puțin în această zonă exclud pescuitul scrumbiei la șnur. Pe un curent infernal, cum e cel de sub Porțile de Fier II, unde un plumb de 60-70 g nu prea stă pe fund, ridicându-l curentul, nu văd cum se poate pescui cu șnur acolo... iar scrumbia acolo stă, în acel curent nebun. Poate doar dacă se întâmplă să o găsiți mai la suprafață și să ciupiți una-două, din greșeală.


Pentru cei care iubesc spinning-ul? O rotativă mică?

Marius Negrea:
Da, până să se răspândească stilul cu țaparinele, acum 5-6 ani, scrumbia se prindea bine cu rotative nr. 2 sau 3, dar tot așa, cu plumb cilindric tras pe fir în sus.


Între Catch&Release și tradițiile gastronomice legate de scrumbie?

Marius Negrea:
Având în vedere faptul că pe brațul Sf. Gheorghe, braț pe care urcă cea mai mare cantitate de scrumbie, se pescuiește comercial masiv, că se braconează la scară largă, iar cantitățile prinse de scrumbie sunt de mii de tone anual, credeți că mai putem discuta de catch & release??? Eliberezi doar scrumbiile mărunte - masculii sunt în general mici, piperniciți, în timp femelele sunt cele mai mari. Anul trecut am prins o scrumbie de 1,1 kg, ceva foarte, foarte rar. Legat de tradițiile gastronomice și având în vedere proprietațile naturiste benefice ale cărnii acestui pește, fiecare bucată prinsă e pusă la mare cinste în coș.
Stacks Image 30
Vă mulțumim pentru interviu, vom urmări în continuare site-ul dumneavoastră și vom reveni pentru noi informații după terminarea sezonului la scrumbie.

Marius Negrea:
Și eu vă mulțumesc, sper ca acest stil de pescuit să devină din ce în ce mai popular și vă aștept nu numai cu detalii despre sezonul la scrumbie, dar și cu informații despre pescuitul altor specii de pești la țaparină.

Website: http://taparine-scrumbie.blogspot.ro