Stacks Image 4
Într-o zi de la începutul secolului trecut, G.E.M. Skues lua trenul spre Winchester și se pregătea, conform obiceiului său, să lege muște pe durata călătoriei. A descoperit pe geamul compartimentului un companion, un mascul în stadiu adult din specia blue winged olive (Ephemerella ignita) și inspirat de acesta a legat o imitație cu corpul din păr de focă roșu-brun, fir de montaj orange aprins. Seara a pescuit cu aceasta pe Itchen. Denumirea și descrierea acestui pattern apare pentru prima dată în lucrarea The Way of a Trout with a Fly, publicată în 1921.

„Din momentul în care efemeridele din specia pale watery dun(1) își fac apariția și până la sfârșitul sezonului, unul dintre cele mai utile modele pentru a fi folosit seara pe râurile de tip chalk-stream este Little Rusty Spinner. Legat pe un cârlig Bartleet B. nr. 7362 (un cârlig cu o curbură pătrățoasă, cu un ușor avans, cu ochiul spre interior) de nr. 14 (echivalent cu nr. 00 pentru această marcă) se folosește un fir de mătase orange aprins pe care se pune un păr fin de porc sau de focă de culoare roșu-furnică - un roșu mahon accentuat - pe deasupra se adaugă câteva spire de fir auriu, guler dintr-o pană de cocoș de culoare ruginie cu nuanțe cenușii, cu barbule ascuțite și strălucitoare, coada din trei barbule dintr-o pană de cocoș galben închis, se dovedește a fi extraordinar de atractiv în momentul în care micile efemeride adulte sunt prezente pe apă și, conform experienței mele, este la fel de eficient pescuit plutind pe suprafața apei sau ușor sub pelicula apei. Legat pe un cârlig nr. 1 sau nr. 2 este o reprezentare excelentă a masculilor adulți din specia blue windged olive(2). Toți pescarii ar trebui să o aibă în sezonul recomandat din an.”

The Way of a Trout with a Fly pag.117-118


1- Baetis fuscatus face parte din familia Baetidae. Această mică insectă cu un corp între 5 și 7 mm este întâlnită adesea pe cursurile de apă medii sau inferioare și, de asemenea, în anumite lacuri. În Europa Centrală și pe calkstream-urile engleze este o specie foarte importantă. Este adesea neglijată dată fiind talia sa mică, vara neprezentând importanță, deoarece în acest sezon pe suprafața apei există numeroase trichoptere. Sezonul său este toamna pentru pescarii la lipan. Culoarea corpului în momentul eclozării este măsliniu foarte deschis, aproape transparent. Masculii se remarcă prin ochii lor mari de un galben aprins, situați deasupra capului ca un mic turban. Aceste insecte sunt prezente pe apă din mai până în octombrie. În stadiul adult culoarea lor se închide spre brun închis.

2- Blue windget olive (Ephemerella ignita) face parte din familia Ephemerellidae. Aceste insecte sunt prezente pe apă din a doua parte a lunii mai și până la sfârșitul lunii septembrie. În stadiul adult culoarea masculilor devine roșu-brun. În cazul în care este legat pe un cârlig de 12 -14 (echivalent cu referirile din text nr.1 sau nr.2 de pe scala Pennel), modelul propus de G.E.M. Skues poate imita foarte bine și masculii acestei specii.

Observații:

Dimensiunea cârligelor ridică anumite probleme, deoarece sunt referiri la scala Pennel, la scala Redditch și la particularități ale cârligelor Bartleet. Considerând că insectele adulte de Baetis fuscatus sunt între 5 și 7 mm putem utiliza cârlige de 16-18, iar pentru imitațiile de Ephemerella ignita cârlige de 12-14.