Stacks Image 4

Cârlige de pescuit – scala nouă/scala veche

În cărțile sau revistele apărute înainte de al doilea război mondial întîlnim referiri la cârlige de pescuit ale căror dimensiuni sunt 0, 00 sau 000. Cărțile care nu ar trebui să lipsească din biblioteca pescarului precum „The Practical Angler” de W. C. Stewart, „Brook & River Trouting” de H. H. Edmonds & N. N. Lee sau „North-Country Flies” de T. E. Pritt utilizează cârlige clasificate după o scală despre care gasim foarte puține referiri.

Fabricarea pe scară largă a cârligelor ce a început în secolul XIX a adus o nouă problemă pentru pescar: compararea dimensiunilor cârligelor fabricate de diferite firme. Au apărut diferite scale folosite de diferiți producători, iar pentru ca, într-adevăr, confuzia să fie maximă, fiecare măsura o caracteristică diferită a cârligelor – lungimea totală, lungimea tijei sau dimensiunea deschiderii cârligului. Astfel putem găsi referiri la următoarele scale: , Kendal, O’Shaughnessy Limerick, Dublin (sau Philips) Limerick sau Sell of Dublin. De asemenea, raportul dintre deschiderea cârligului și lungimea acestuia ridică probleme, deoarece putem avea diferite tipuri de curbură (Limerick sau Sneck), iar lungimea tijei variază și ea între cârligele cu ochi sau fără ochi.

Primele încercări semnificative de standardizare a fost Scala Pennell, denumită și Scala nouă, scală ce se afla la concurență cu Scala Redditch, sau Scala veche. Scala Pennell nu se mai folosește de la 1940, iar Scala Redditch este cea pe care o folosim orientativ astăzi. Putem spune orientativ, deoarece și astăzi diferențele dintre cârligele fabricate de diferite firme prezintă aceleași diferențe și ridică aceleași probleme ca acum 200 de ani. (În imaginea din dreapta sunt comparate cârlige nr. 16 fabricate de firme diferite.) Sperăm ca echivalențele dintre cele două scale prezentate mai jos să constituie un ajutor pentru cei care doresc sa lege niște „clasice”.
Stacks Image 10