Stacks Image 6

Fly Fishing Camp for Kids – Zetea, interviu cu dl. Nagy Zoltan

În perioada 22-25 august s-a desfășurat tabăra de pescuit la muscă artificială pentru copii Fly Fishing Camp for Kids – Zetea, organizată de Clubul Flyfishing Extreme și AVPS Târnava Mare, eveniment ce a reunit anul acesta, la a V-a ediție, 31 de copii și 10 instructori. Despre atmosfera de la Zetea și programul copiilor din cele patru zile, am discutat sâmbătă seara cu dl. Nagy Zoltan, unul dintre inițiatorii și organizatorii acestei tabere.
Stacks Image 16
Stacks Image 14
Spuneți-ne câteva cuvinte despre cum a apărut ideea acestei tabere…

Nagy Zoltan:
În urmă cu vreo 7-8 ani, în timpul concursurilor, am văzut că nu vin prea multe generații din urmă și ne-am gândit că putem să concurăm cât vrem noi, dar trebuie să facem ceva și pentru ape și pentru acest sport care trebuie popularizat. Ne-am dat seama că avem râuri foarte frumoase și ar fi păcat ca generațiile viitoare să nu se bucure de acestea. Astfel că, timp de vreo doi ani am tot stat cu ideea, dar nu s-a materializat în nici un fel… În cele din urmă am discutat cu băieții de la AVPS Târnava Mare, le-am prezentat ideea și s-au oferit să găzduiască această tabără și să o sponsorizeze din greu. Trebuie menționat că toate cele cinci ediții de până acum au fost absolut gratuite pentru copii. Așa am început, în primii ani am reușit să facem doar două zile, după care ne-am dat seama că în două zile e foarte puțin ceea ce poți să transmiți acestor copii… sunt totuși niște copii, obosesc repede, nu poți să-i ții toată ziua pe apă și la legat muște. Atunci am hotărât ca tabăra să dureze trei zile, bineînțeles cu greutățile pe care le implică, inclusiv cu instructorii, trebuie să găsești zece oameni care să poată și să dorească să facă acest lucru… Astfel, am ajuns ca la această ediție durata taberei să fie de trei zile și jumătate, copii au venit de joi, iar joi după-amiază au început deja activitățile de legat muște…
Stacks Image 24
Stacks Image 22
Care este programul celei de a V-a ediții?

Nagy Zoltan:
În prima seară ne-am cunoscut, toată lumea s-a prezentat și, pe baza experienței și a cunoștințelor, participanții au fost repartizați în grupele pe care le-am format, deoarece avem copii de la 4 la 14 ani, distribuiți uniform în acest interval de vârstă. După aceasta ne-am dat seama câți dintre ei au nevoie de echipament, bineînțeles că nu toți au bețe, mulinete, șnururi, muște de toate tipurile… I-am lăsat pe copii să se joace un pic în tabără și noi ne-am adunat, am făcut necesarul și ne-am apucat de făcut scule, ceea ce a fost o muncă nemiloasă, să pregătești atâtea bețe nu e ușor. Vineri dimineață am început să pescuim până pe la ora trei, după care am luat un mic prânz, apoi au avut liber o oră și am început instructajele de legat muște, activitate care s-a terminat noaptea la două și jumătate… abia atunci am reușit să-i dezlipim de menghine și să-i punem în pat.
Stacks Image 28
Stacks Image 26
Azi dimineață am început cu o oră și jumătate de instructaj de casting, după care imediat am și făcut un mic concurs de casting, bineînțeles pe categorii, unii sunt începători, alții sunt aproape la fel de buni ca noi, dacă se poate spune așa. După aceea a urmat prânzul și am mers pe apă. Ne-am întors de puțină vreme, tocmai am terminat cina și acum este în plină desfășurare concursul de legat muște. Mâine dimineață va fi un concurs de pescuit, după care AVPS Târnava Mare s-a oferit să ne facă un ceaun de mistreț și va fi o masă și festivitatea de premiere, respectiv de închidere a taberei.
Stacks Image 34
Stacks Image 32
Care sunt cele mai frumoase momente ale taberei de la Zetea?

Nagy Zoltan:
Este greu să alegi cel mai frumos moment… Cred că sunt momentele în care copiii prind câte un pește… Să vezi bucuria de pe fața lor este un lucru absolut imens, de necomparat. În special în ziua a doua sunt momente deosebite; după ce și-au legat toată noaptea muștele, ei refuză pur și simplu să mai pescuiască cu imitațiile oferite de noi și pescuiesc doar cu muștele făcute de ei. Au idei noi, concep muștele, le modifică… E foarte interesant, sunt copii și au o imaginație extraordinară. A doua zi când prind un pește cu musca respectivă, cu imitația legată și concepută de ei, bucuria de pe chipul lor nu poate fi comparată cu nimic. Mai sunt multe momente speciale: este foarte frumos când îi vezi cum se joacă, cum se împrietenesc, sunt copii de peste tot, din Cluj, din Ungaria, foarte mulți din zonă, ceea ce este îmbucurător, aproximativ jumătate dintre participanți sunt de pe vale… iar după un timp, pe acești copii îi poți întâlni pe apă, pescuind foarte bine.
Stacks Image 40
Stacks Image 38
Câteva cuvinte despre organizare, cât de dificilă este organizarea unui asemenea eveniment?

Nagy Zoltan: Acum, fiind la a V-a ediție, pentru noi a început să devină o rutină. Din păcate, nu avem foarte mulți sponsori, dar cei pe care îi avem stau lângă noi de când am început această activitate: este vorba de AVPS Târnava Mare, care, până la urmă, plătește toți banii necesari pentru cazarea și masa copiilor. Desigur, e greu să aduni și instructori, dar ne-am obișnuit, avem noroc cu prietenii de la Fly Club Reghin, sunt niște băieți care de vreo doi ani s-au oferit să ne ajute și vin și stau cu copiii. Bineînțeles, ne-am mai întâlnit la concursul de spinning și fly pe care-l organizăm pe Târnava cu niște oameni foarte devotați sportului și care vin de vreo trei ani să ne ajute. Profităm de orice ajutor care ni se oferă. Anul acesta, ca bonitate, Târnava stă mult mai slab comparativ cu anul trecut din cauza poluării petrecute la începutul primăverii: s-a construit aici un pod și s-a turnat ciment în apă, astfel că s-au distrus munca noastră de șapte ani și investițiile imense făcute în acest râu. Aici am reușit, și printr-o sponsorizare, să facem o populare, astfel încât copiii să poată prinde ceva pești… În fiecare an apare un ajutor, am avut un ajutor și din partea colegilor de la Fly Fishing Romania, și, în final, se adună și reușim să nu existe probleme în organizare.
Stacks Image 46
Stacks Image 44
Vreau să le mulțumesc colegilor de la cluburile care s-au implicat, Doru Salcă, Daniel Suciavă, Răzvan Cimponer și Cristian Trombițaș, fără ajutorul lor la instructaj ar fi fost greu. Desigur, le mulțumesc sponsorilor care ne ajută în fiecare an: AVPS Târnava Mare, care este o gazdă extraordinară, PCHouse, BorisFly, Troutline și Vizpart.
Stacks Image 52
Stacks Image 50
În rest, copiii sunt foarte buni, nu ai probleme cu ei, sunt conștienți că se face o tabără pentru ei și respectă acest lucru, sunt cuminți și ascultători… de fapt, sunt pescari, pescari tineri, înfometați de informații și pur și simplu nici nu fac altceva decât ceea ce e legat de pescuit. Dacă nu sunt la pescuit, atunci stau lângă menghină; au dispărut, fără să le spunem nimic, aproape toate tabletele și telefoanele, nu-i vezi jucându-se, îi vezi lângă menghină, îi vezi lângă malul apei și în timpul liber pescuiesc, desigur, supravegheați, tabăra fiind plasată exact lângă malul Târnavei, la Pensiunea Zetevar. Pentru copii, cele patru zile sunt dedicate exclusiv pescuitului, ceea ce este foarte fain, în zilele noastre.
Stacks Image 58
Stacks Image 56
Care sunt planurile pentru viitoarele ediții?

Nagy Zoltan:
În primul rând să încercăm păstrarea a ceea ce am reușit să creăm și să facem o tradiție din această tabără. Ar fi bine să o putem dezvolta pentru că eu cred că este nevoie de o asemenea tabără, este o activitate foarte căutată. Din păcate, din cauza resurselor limitate, nici nu prea putem să-i facem reclamă, pentru că degeaba faci reclamă la o tabără unde nu poți primi un număr foarte mare de copii. Ne-am gândit și la posibilitatea de a face mai multe asemenea tabere, dar, deocamdată, nu avem resursele necesare să facem acest lucru. În afară de tabără, noi mai organizăm și alte concursuri, participăm și la competițiile naționale de pescuit la muscă, ce-i drept ne-am cam săturat de condițiile în care se desfășoară acest campionat, dar ne place să mergem, pentru că sunt și acolo niște oameni deosebiți cu care trebuie să ne întâlnim, să colaborăm, să creștem cumva fenomenul în țara aceasta, pentru că e nevoie.
Stacks Image 62