Stacks Image 8

Cutia cu muște pentru lipan

Atunci când citim lucrările autorilor clasici, dar și o bună parte dintre cele din zilele noastre, putem să observăm că muștele pentru lipan au avut întotdeauna caracteristici speciale. În funcție de perioada anului și de certitudinile pe care le avem față de comportamentul acestui pește, foarte drag multora dintre noi, cele mai eficiente muște sunt, mai degrabă, fanteziste, minuscule pentru gura sa mică, plutind destul de „jos” pe suprafața apei.

Cei mai buni specialiști, care au pescuit intensiv la muscă uscată, nu au foarte multe certitudini în ceea ce privește musca pentru lipan. Singurele învățăminte care au fost trase în urma multor ani de practică se referă la faptul că lipanul este, fără îndoială, mult mai eclectic decât păstrăvul și este capabil să-și modifice în orice moment preferințele de hrănire. Adesea se întâlnesc grupuri de lipani care se hrănesc diferit și nu preferă sau nu mușcă la același model de muscă, ca și cum unii dintre aceștia și-ar afirma personalitatea și gusturile.

În consecință, cutia cu muște va trebui să fie mai diversificată decât cea utilizată pentru păstrăv și să conțină modele adesea foarte apropiate, în cazul cărora diferă doar câteva mici detalii. De asemenea, unele modele sunt eficiente pe durata întregului sezon și nu trebuie să lipsească, deci, niciodată, din cutia cu muște, în timp ce altele sunt eficiente doar în anumite luni din an. În fine, unele modele ce pot părea că sunt demodate, merită să fie reîncercate din când în când, căci pot crea un element surpriză, determinând un pește deosebit de recalcitrant să muște. Este la alegerea fiecăruia să schimbe destul de des modelul, fără să se limiteze la convingeri prea stricte. O adevărată școală pentru musca uscată!


Staruri vechi și fantezii

Este recomandat să ne completăm cutia cu unele modele de colecție, dar și cu unele modele fanteziste ce pot să-și dovedească eficacitatea.

Se pot „strecura” câteva muște versiunea Fratnick sau Avakian, ce au corp verde și mov strălucitor, sau un model cu corp verde și aripi roșcate, ca omagiu pentru vechii autori britanici. Urmează apoi muștele cu coadă (negre/coadă roșie, albastre/coadă albă, maro deschis/coadă portocalie și... surpriză.... păianjeni clasici portocalii sau roșii ce evoluează sub pelicula apei.

În ciuda tuturor muștelor din cutie, în unele zile s-ar putea ca rezultatele să fie totuși slabe, chiar dacă prezentarea este făcută cu o derivă impecabilă, iar situația este corect evaluată. Atunci începem să folosim muște legate pe cârlige din ce în ce mai mici... 24,... 26,... 28,... perseverare diabolicum est!.
All seasons - Există cinci modele de muște pentru lipan pe care le putem lăsa în permanență în cutie.
Stacks Image 25
Caddis

Micile imitații de tricoptera, montate pe un ac de 18, 20 sau 22, aripi scurte din fibre de cocoș tip Pardo Flor de Escoba, corp din substitut de condor verde măsliniu, guler din pană de cocoș gri.
Stacks Image 22
Emergente de tricoptera

Mai puțin important este corpul realizat din ureche de iepure, aripi din pană de fazan de două nuanțe, câteva fibre de rață CDC (cul de canard)... cel mai important este ca ele să plutească corect pe suprafața apei, iar fibrele să fie într-adevăr moi pentru a da viață micilor imitații. Acestea se leagă pe un carlig 18-20 sau chiar 22.
Stacks Image 19
Chironomidae

Nu sunt necesare multe modele. Cele mai uzuale sunt cele cu un abdomen realizat din fibră (quill) din coadă de păun (naturală sau vopsită gri, iar uneori în roșu închis sau chiar mov), coadă și aripă realizate din CDC de culoare bej, torace din dubbing gri închis.
Stacks Image 16
Altière

Este o imitație întotdeauna actuală pentru pescuitul lipanului, legată pe un cârlig de la 18 până la 22. Poate reprezenta o gamă variată de insecte și sunt legate în culori diverse, corp gri sau brun, din fibră de gâscă, fibră de păun sau dubbing divers, aripi gri sau maro, guler gri sau negru.
Stacks Image 13
Baetidae

Aripi gri, înclinate la 45°, separate cu fibre de CDC, corp de culoare verde măsliniu, coadă din câteva fibre de culoare galben-verzui.
Sezoniere - Cinci muște de sezon pentru lipan pot să ne ajute în anumite luni din sezonul de pescuit.
Stacks Image 33
Sulphur

Heptagenia sulfurea, mica efemeridă galbenă, este prezentă pe suprafața apei de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii august. Lipanii vânează aceste insecte mai ales în momentul în care se află prinse în pelicula apei și încearcă să se desprindă pentru primul zbor. Modelul cel mai comun este realizat din CDC galben, torace gri deschis. Putem să folosim și o imitație de tip Klinkhammer.
Stacks Image 36
Furnici

Din iulie în septembrie, pe vreme caldă și fără vânt, lipanul nu rămâne niciodată indiferent la aceste imitații legate pe cârlige de la 18 la 24.
Stacks Image 39
Caddis - imitații mari

Sunt eficiente de la sfârșitul lunii iunie și până la mijlocul lunii septembrie, aproape în exclusivitate în orele de seară. Se leagă pe un cârlig cu tijă lungă, de 12 sau 14.
Stacks Image 42
Caenis

Este eficientă de la jumătatea lunii septembrie, legată pe cârlige de la 22 la 26. Abdomen alb, torace negru sau din fibră din coadă de păun.
Stacks Image 30
Centroptilum

Albe, galbene sau verzi, ele imită un gen al familiei Baetidae, prezente pe suprafața apei de la sfârșitul lunii iulie la sfârșitul lunii noiembrie.