Stacks Image 10

Tabără de copii pe Someșul Cald, ediția a II-a - interviu cu dna Smaranda Neagoe

În perioada 21-24 iunie s-a desfășurat pe Someșul Cald cea de-a II-a ediție a Taberei de pescuit pentru copii, acțiune organizată de Fly Fishing Romania ce face parte dintr-un proiect mai larg care vizează dezvoltarea turismului durabil, promovarea pescuitului la muscă și, implicit, a acestei zone din Munții Apuseni. Despre cele patru zile speciale pentru participanți, activitățile desfășurate și proiectele de viitor am discutat cu doamna Smaranda Neagoe, promotor și organizator al acestui eveniment deosebit și unic din România.
Stacks Image 7
Câteva cuvinte despre cea de-a II-a ediție…

Smaranda Neagoe: Anul acesta m-am bucurat să observ interesul venit din partea mai multor copii pentru tabără, interes demonstrat de numărul mare de formulare de înscriere pe care le-am primit completate. S-au înscris în total 30 de copii pe cele 20 de locuri disponibile, fapt pentru care a trebuit să recurg la o extragere, pe care am și înregistrat-o, respectiv postat-o pe pagina de facebook a evenimentului. Norocul le-a surâs la 7 elevi ai Școlii Gimnaziale Răchițele, la 5 elevi ai Școlii Gimnaziale din Beliș și celor 8 copii înscriși în afara colaborării cu cele două instituții amintite – o proporție care pe mine m-a bucurat, considerând-o relativ echilibrată. Cinci dintre copiii aleși au participat și la tabăra de anul trecut și și-au adus cu ei echipamentele deja primite.
Stacks Image 14
Programul a fost divers și elaborat pentru 3,5 zile, fapt care mi-a oferit o și mai mare satisfacție ca anul trecut, când am încercat în doar 2 zile să le împărtășesc copiilor, împreună cu instructorii, un pic din tainele pescuitului la muscă și ale unui pescuit responsabil. Au participat activ și instituțiile implicate în proiectul cadru și responsabile pentru managementul și paza Someșului Cald, ceea ce m-a făcut și mai fericită.
Stacks Image 18
Am avut, din păcate, din nou parte de multă ploaie, bucurându-ne doar diminețile sau în serile târzii de vreme uscată. Împreună cu instructorii și gazda, am reușit totuși să ne adaptăm programul atât condițiilor de afară, cât și cerințelor momentului, oferindu-le copiilor atât un instructaj reușit, cât și un program distractiv, specific taberelor cu care am crescut și eu. A fost o ediție mai greu de organizat, fiind nevoie de fonduri mai consistente și de echipamente mai numeroase, inclusiv de cele de legat muște, dar finalmente o ediție mai reușită, zic eu, la care au contribuit mult mai mulți muscari, prieteni și sponsori și din care copiii au rămas bine instruiți și informați, cu noi prietenii și amintiri frumoase.
Stacks Image 22
Cum a fost revederea cu tinerii muscari?

Smaranda Neagoe:
Atât pentru mine, cât și pentru instructorii care m-au sprijinit și anul trecut și acum, a fost o bucurie să îi revedem pe cei cinci pe care îi cunoșteam, văzându-le nerăbdarea, curiozitatea și seriozitatea cu care au urmat programul taberei. Emoționant a fost să îi cunoaștem pe restul 15, dintre care mulți nu mai avuseseră experiența vreunei tabere, iar cu atât mai puțin experiența pescuitului. Faptul că mulți dintre ei se cunoșteau a fost de bun augur, iar pentru că s-au înțeles foarte bine, au fost cuminți și au savurat atât instructajul, cât și pauzele petrecute împreună.
Stacks Image 26
Ce activități au avut loc?

Smaranda Neagoe:
Am gândit programul în așa fel încât să fie dinamic și cât se poate de interactiv. Am pregătit pentru fiecare zi câte o parte teoretică, pe care am aprofundat-o prin recapitulări sau prin activități în aer liber. Tabăra a început prin descrierea bazinului hidrografic al Someșului Cald, cu accent pe tipurile de pești caracteristici aici – descriere preluată de către un reprezentant al Administrației Parcului Natural Apuseni.

Am continuat cu prezentarea unor elemente de ecologie acvatică, punând accent pe zona piscicolă a păstrăvului și cea a lipanului, urmând ca exemplificarea să aibă loc și în teren, și anume pe malul râului, de-a lungul traseului nostru tematic educativ, dedicat păstrăvului. Acolo copiii au avut ocazia să culeagă insecte acvatice pentru lecția de entomologie de mai târziu și să înțeleagă prin jocuri specifice termeni ca ecosistem, biodiversitate, lanț trofic și responsabilitate vis-a-vis de mediul înconjurător.
Stacks Image 30
Programul a continuat cu aprofundarea rolului omului într-un ecosistem acvatic și cu lecția foarte interesantă de entomologie acvatică, unde au putut lucra în echipe în deslușirea tipurilor de insecte culese din apă.

De la știința insectelor acvatice am trecut apoi la prezentarea unor imitații de insecte folosite în pescuitul la muscă, pe care copiii au și învățat să le lege ulterior.
Stacks Image 34
Am făcut apoi o introducere în pescuitul recreativ/sportiv, cu detalierea specificului pescuitului la muscă și a echipamentului folosit, urmând ca fiecare dintre participanți să se bucure de propriul echipament primit cadou. Exercițiile de pe gazon coordonate de către reprezentantul Asociației Europene de Pescuit la Muscă (EFFA) în Germania, Dominik Borrmann, au fost, de asemenea, interesante pentru copii, crescându-le nerăbdarea de a ajunge să lanseze pe apă.
Stacks Image 38
Atât Direcția Silvică Cluj, cât și Jandarmeria Montană Beliș ni s-au alăturat și au sprijinit în rândul copiilor procesul de conștientizare a faptului că nu e de la sine înțeles ca un râu să fie în stare ecologică bună și să aibă pește, ci că are nevoie atât de o adminstrare responsabilă și o pază bună, cât și de niște viitori pescari responsabili, ca ei.

Am inclus în program, de asemenea, partea de etică în pescuitul sportiv și detaliile ce țin de un pescuit corect, atât în regim Catch and Release, cât și normal, cu reținerea capturii. Am aprofundat apoi tehnici de lansare, de legat muște, pregătindu-i pe copii pentru pescuitul propriu-zis, prin prezentarea cu ajutorul instructorilor a modului în care se citește apa și se comportă lipanii și păstrăvii.
Stacks Image 42
Cum s-a prins și ce stiluri s-au practicat?

Smaranda Neagoe:
Copiii au ajuns să pescuiască deja din a doua zi de tabără, folosind atât muște legate de ei înșiși, cât și muște donate. Au învățat să pescuiască atât la nimfă, cât și la muscă uscată, preferințele lor fiind împărțite. După cum vă spuneam, am avut din nou parte de ploi repetate și grele, ceea ce a făcut pescuitul foarte dificil. O parte dintre copii s-au bucurat însă să ne împărtășească numărul de trăsături avute și au cerut chiar și în pauze să mai exerseze atât pe gazon, cât și pe apă. Experiența instructorilor și-a spus însă cuvântul, iar bariera impusă de apa tulbure a fost înfrântă: s-au prins lipani foarte frumoși de peste 35 cm și păstrăvi asemenea.
Stacks Image 46
Ce ne puteți spune despre organizare? Cine v-a ajutat?

Smaranda Neagoe:
Anul acesta a fost ediția în organizarea căreia au contribuit mai multe instituții și actori locali, cărora le transmit pe această cale încă o dată recunoștința mea: Școala Gimnazială Răchițele, Școala Gimnazială Beliș, Administrația Parcului Natural Apuseni, Direcția Silvică Cluj, Jandarmeria Montana Beliș, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.

O contribuție însemnată a avut-o, de asemenea, Asociația Europeană de Pescuit la Muscă, EFFA, prin decizia președintelui asociației, Daniele di Fronzo, de a ne sprijini financiar și prin implicarea personală puternică a reprezentantului EFFA în Germania, Dominik Borrmann, precum și a soției sale, Yvonne, în planificarea și desfășurarea programului taberei. Capul grupului „Luxembuggers”, Eric Arbogast, alături de musafirii și prietenii noștri Manuela și Jörg Haußner au jucat, de asemenea, un rol foarte important atât pe partea financiară, cât și pe cea motivațională. Jörg a dorit, de asemenea, să se implice cu susținerea lecției de entomologie acvatică, fiind așadar unul din oamenii de bază cu care am reușit să pun pe picioare tabăra și căruia îi sunt adânc recunoscătoare.
Stacks Image 50
Atât pentru ospitalitatea și colaborarea, cât și pentru bucătăria excelentă, îi mulțumesc gazdei noastre, Mocan Lenuța, administratorul Pensiunii Alex, și personalului său, fără de care tabăra nu ar fi avut savoare.

De asemenea, fără know-how-ul și implicarea instructorilor: Beatrice & Octavian Ardac, Jürgen Kammann, Rainer Klockow, Octavian Stan și a celor deja amintiți Yvonne & Dominik Borrmann, copiii nu s-ar fi putut bucura de o ghidare și o instruire personalizată, așa cum nici eu nu aș fi putut organiza o tabără de asemenea amploare.

Toate momentele frumoase și semnificative au fost surprinse excepțional de către prietenul și fotograful nostru consacrat, Gaspar Norbert, și de către alți prieteni ai naturii și pescuitului: Rus Marius de la Ardeal TV și Cristian Țetcu de la Radio Someș.
Stacks Image 54
Tuturor celor menționați, precum și numeroșilor donatori și sponsori amintiți și aici, le mulțumesc încă o dată pentru tot ceea ce au reușit să facă pentru acești copii și acest proiect. Sponsorii noștri din acest an au fost WAKU GmbH - Stroft Angelschnüre, Scientific Anglers Michigan, Swiss CDC, Fly Fishing Nation Pro Shop Köln, Marios Fliegendose, Carpatica Fly Fishing, Pro-Guides FlyFishing, T.O.F. Fly Fishing, Zefix Flyfishing, Göran Andersson Fly Fishing Design, Transilvania Amadou SRL, Fly Fishing Extreme, Linos Printshop și Troutline.
Stacks Image 58
Despre a III-a ediție...

Smaranda Neagoe:
Prin cele două tabere de până acum mi-am dorit să formez un nucleu de tineri pasionați ai pescuitului la muscă, pe care să îi înzestrez atât cu cunoștințele, cât și cu echipamentul necesar practicării acestui sport într-un mod conștient și responsabil. Acest țel a fost atins, iar de acum îmi doresc ca la anul să le pot oferi șansa să se perfecționeze, să se afilieze unor asociații ce îi pot sprijini și pe viitor și să le poată împărtăși și altora de seama lor din cele învățate cu noi. Voi încerca să găsesc formula potrivită și pentru eventualii începători, nutrind speranța că mă vor susține în continuare în demersurile mele atât instituțiile colaboratoare, cât, mai ales, suficienți sponsori și iubitori ai muscăritului.