2012

Fly Happening 2012

În perioada 24-25 noiembrie a avut loc la Putte (Belgia) cea de-a patra ediție a târgului de pescuit la muscă Fly Happening, organizată de Federația Flamandă a Pescarilor la Muscă.
Citește mai mult…

Shopping - Field&Fish, JMC, Airflo, Redington

Field & Fish - Chest Pack
JMC - Hydrox Boa
Airflo - Ridge Clear Tactical
Redington - Seria Voyant Citește mai mult…

Schimbări la Hardy și Cortland

Hardy: una rece, una caldă
Cortland: Nou acționariat, planuri pe 2013

Citește mai mult…

Orvis - Helios 2

La începutul lunii noiembrie, cei de la Orvis au anunțat noua serie de lansete Helios 2. Aceasta este succesoarea seriei de top Helios.
Principalele îmbunătățiri aduse constau în:
Citește mai mult…

Raul Tătar - Campion Național 2012

Anul acesta, Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială a inclus două concursuri: Cupa 3 lacuri din 21-23 septembrie și Openul Mureș din 5-7 octombrie, iar clasamentul a fost alcătuit pe baza rezultatelor înregistrate în aceste competiții. În acest fel, spre deosebire de anii trecuți, Finala a cuprins și manșe de lac, structură asemănătoare cu majoritatea concursurilor internaționale. Despre cum a fost competiția, despre concursuri și pescuitul la muscă artificială vorbim cu domnul Raul Tătar, câștigătorul Finalei și deținătorul tricoului de Campion Național 2012.

Citește mai mult…

Apel la implicare!

În cadrul acțiunilor de protest inițiate de colegul nostru în ale muscăritului, Ovidiu Mihuț, căruia i s-au alăturat mai mult de 60 de ONG-uri până în prezent, a avut loc o întâlnire la sediul guvernului, unde s-au dezbătut aprins subiecte privind dezastrele ecologice provocate de construcția microhidrocentralelor în goana după "certificatele verzi". Cu această ocazie, s-a reușit blocarea și amânarea începerii lucrărilor la astfel de proiecte pe râurile Topolog și Râul Doamnei. În acest moment, însă, este nevoie de susținere din partea tuturor celor interesați pentru a putea salva aceste râuri de la dezastru... și este nevoie de susținere concretă, faptic, nu prin vorbe de genul: ..."suntem alături de..."

Citește mai mult…

Interviu cu dl Marius Neamț: Mureș 5-7 octombrie 2012

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat pe Mureș ultimul concurs open de pescuit la muscă din acest an, ce a contat și ca etapă de închidere a Finalei Naționale de Pescuit la Muscă Artificială. Au participat 24 pescari, ce au concurat sâmbătă în două manșe, iar duminică în cea de-a treia. Despre concurs, câștigători, clasamentul național individual și pe echipe vorbim cu domnul Marius Neamț, Președinte al Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială.

Citește mai mult…

Shopping - JMC, Vision, Sage

Ochelarii polarizați Azur, produși de firma franceză JMC, au devenit un punct de referință în acest domeniu...
Vision - Big Daddy ... firma finlandeză ne oferă posibilitatea construirii unui kit complet pentru pescuitul știucii la muscă artificială...
Sage - ESN ... numele seriei de lansete specializate de la Sage spune totul: ESN = European Style Nymphing... Citește mai mult…

Cupa 3 lacuri - interviu cu dl Marius Neamț

Între 21 și 23 septembrie 2012 a avut loc prima etapă din Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială. „Cupa 3 lacuri” a fost organizată de Aqua Transilvae Club și s-a desfășurat pe lacurile Gilău, Someșul Cald și Tarnița. Toți cei 18 pescari au concurat câte o manșă de 4 ore pe fiecare dintre lacuri. După câțiva ani de pribegie s-a dorit o reîntoarce a competițiilor pe cele trei lacuri, a căror bonitate a crescut de la ultimele goliri. Domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și participant, a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii de la această competiție.
Citește mai mult…

Aventuri în Apuseni

În perioada 7-9 septembrie s-a desfășurat la Albac, pe Arieșul Mare, concursul open de pescuit la muscă artificială și spinning „Aventuri în Apuseni”. Competiția a fost organizată de Consiliul Județean Alba și de Clubul Muscarilor Baia de Arieș în cadrul celei de a VIII-a ediții a Târgului Național de Turism Rural de la Albac.Domnul Luca Moga, Președintele Clubului Muscarilor Baia de Arieș și coorganizator al concursului, a avut amabilitatea să ne ofere mai multe informații de la acest eveniment.

Citește mai mult…

RIO introduce noul șnur scufundător „In-Touch”

Ca urmare a nevoii pescarilor la muscă de a utiliza un șnur scufundător pentru apele staționare care să prezinte o elasticitate foarte mică, RIO a lansat noua serie „In-Touch”. Șnururile beneficiază de noua tehnologie „ConnectCore” ce le oferă pescarilor posibilitatea unui contact și control mult mai bun cu ceea ce se întâmplă sub apă. De asemenea, linia are un marker la 13 picioare de la vârful liniei, deosebit de vizibil și foarte util pescarilor în momentul recuperării.

Citește mai mult…

Câți muscari sunt în Statele Unite?

La această întrebare a răspuns recent un studiu comandat de American Fly Fishing Trade Association (AFFTA) prin care s-a dorit o evaluare a acestei piețe. Citește mai mult…

„Opriți distrugerea râurilor!”

Pe 27 august a avut loc un protest al ecologiștilor pe râul Capra, în amonte de Lacul Vidraru, împotriva construirii ilegale a microhidrocentralelor.

Citește mai mult…

Premiile International Fly Tackle Dealer - 2012

În perioada 16-18 august 2012 a avut loc reuniunea International Fly Tackle Dealer - IFTD - organizată de American Fly Fishing Trade Association (AFFTA). Citește mai mult…

Pastrăv pe arcuri....

Brian Haimes și Sal Denaro au realizat 2 miniroboți ce imită păstrăvii curcubeu și care vor fi folosiți la filmările unei noi producții cinematografice...

Citește mai mult…

Jim Hardy 1927-2012

Săptămâna trecută, lumea pescarilor a fost îndoliată de decesul lui James Leighton Hardy. Acesta reprezenta ultima legătură directă dintre compania Hardy & Greys Ltd și familia fondatoare. S-a născut în 1927, a absolvit la Uppingham în 1944, după care s-a înrolat în armată. A revenit în 1948 în Marea Britanie și s-a alăturat companiei familiei sale ce producea renumitele materiale de pescuit. De atunci a fost puternic implicat în firma Hardy, iar din 1992 a rămas consultant activ al celebrei companii.

Citește mai mult…

Arieșul Mic - revelația campionatului

În perioada 27-29 iulie a avut loc concursul de pescuit la muscă „Arieșul Mic”. 16 pescari au fost prezenți pe malurile Arieșului Mic. 3 zile de pescuit la muscă, 5 manșe pe râu, cazare în cort, masa „din brișcă”, foc de tabără... pescari și prieteni, colegi de competiție, pescuit la muscă și ieșire în natură, peisaj deosebit și amintiri pentru tot anul. Clubul Muscarilor Baia de Arieș a fost organizatorul primei ediții a acestui concurs challenge, club ce s-a înființat de mai puțin de un an. Președintele clubului, domnul Luca Moga, a avut amabilitatea de a ne vorbi despre concursul ce s-a terminat cu doar câteva ore în urmă.
Citește mai mult…

Victor Țăruș - interviu

Cum era pescarul...? Exemplu: Vineri seara luam trenul până la Toplița, schimbam cu personalul spre Deda, la 5:30 eram la Răstolita – într-o cameră de canton. Pe la 8 ieșeam pe Mureș, cu cizmele lungi în picioare și varga de muscă. Dădeam până seara la lipan, duminică la fel, chiar dacă uneori era frig și mai luam apă…. Peste zi mâncam o conservă… Cui îi păsa? Duminică seara luam personalul, acceleratul, dimineața Trabantul de la gară și… direct la serviciu. Obosit mort, ud, sărac, nespălat… dar pescar. Sau fugeam la Dunăre, ca să ieșim cu barca la clonc… Oricum, era pește și prindeam destul, deși acasă aduceam cel mult doi pești. Adrenalina ținea loc și de confort – dormeam și pe jos - și de foame.

Citește mai mult…

Sage - CIRCA

Dacă în 1980 firma americană Sage schimba practic pescuitul la muscă prin introducerea lansetelor rapide, cu acțiune de vârf, bazate pe fibrele de carbon cu număr ridicat de module, acum, după 25 de ani, Sage închide practic cercul prin cea mai nouă serie a sa: CIRCA

Citește mai mult…

Sage - seria 4200

Noua mulinetă de la Sage este construită din aliaj de aluminiu de înaltă calitate, 6061-T3. Posedă un sistem de frânare perfect etanș, reglajul acestuia fiind facil și precis. Mulineta are un tambur cu diametru mare, ceea ce permite o recuperare rapidă și o minimizare a variației tensiunii în momentul recuperării.

Citește mai mult…

Clasament - 20 de lansete clasă #4

George Anderson ne prezintă o analiză detaliată și clasificarea a nu mai puțin de 20 de lansete de clasă #4. Aceast tip de review a devenit deja o tradiție pentru cei de la Yellowstone Angler.
Citește mai mult…

Noutăți de la Cormoran

Firma germană și-a diversificat gama lansetelor Nano-Cor printr-un model dedicat pescuitului la muscă. Seria Nano-Cor Fly cuprinde 6 modele, cu lungimi de 8', 8.6' și 9', din 2 și 3 segmente.
Citește mai mult…

Păstrăvul de Aur 2012 - Ic Ponor - Doda Pilii

În perioada 15-17 iunie, a avut loc concursul de pescuit la muscă - Păstrăvul de aur Ic Ponor-Doda Pilii. Competiția a fost organizată de Aqua Transilvae Club pe râul Someșul Cald și pe Lacul Beliș, județul Cluj. 20 de pescari la muscă au participat la acest concurs. Domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și, de asemenea, participant la competiție, ne-a oferit detalii de la acest eveniment.

Citește mai mult…

Campionatul Mondial de Pescuit la Muscă - 2012

Cea de-a 32-a ediție a Campionatului Mondial de Pescuit la Muscă a avut loc în Slovenia, în perioada 3 - 10 iunie. Reprezentanți din 30 de țări, printre care și România, au participat la această competiție. Echipa țării noastre a fost reprezentată de Marius Neamț, Attila Varodi, Adrian Pop, Darius Buciu și Fernando Mihăilescu, căpitanul echipei. Cele cinci etape s-au desfășurat pe râurile Sava Bohinjka, Kokra, Sava și lacul Most na Soči. Citește mai mult…

BLOKE FLY RODS

Lansetele produse de firma britanică Bloke pot fi carecterizate simplu: calitate fără publicitate și marketing agresiv. Proiectarea și designul sunt impresionante, iar materialele folosite, de la carbonul pentru blank-uri și până la componentele lansetei sunt de cea mai bună calitate.
Citește mai mult…

Catalog Hardy & Greys 2012

Au apărut noile cataloage pe anul 2012 ale firmelor Hardy și Greys. Firma Hardy, cu o istorie de peste 140 de ani, este una dintre cele mai importate firme producătoare de materiale pentru pescuit la muscă. Greys, înființată în anul 1968 de un fost angajat al firmei Hardy, a fost achiziționată de către Hardy în 1999.
Citește mai mult…

Flyfishing for Coarse Fish - Dominic Garnett

Știuca, roșioara, crapul, babușca, bibanul, mreana, cleanul, șalăul, linul, plătica... de fapt toți peștii de apă dulce pot fi prinși la muscă. Este eficient, provocator și mult mai simplu decât credem. Dominic Garnett prezintă în cartea sa „Flyfishing for Coarse Fish” această nouă abordare ce conduce, cu siguranță, la un nou hobby.
Citește mai mult…

Gaula - River of Silver & Gold

La final, societatea noastră nu va fi definită doar de ceea ce am creat, ci și de ceea ce am refuzat să distrugem.

De la primele cadre ale filmului realizăm că acesta este mai mult decât un alt film despre pescuitul la muscă. Imaginile și secvențele sale prezintă la modul superlativ excepționalul râu norvegian Gaula. Este o adevărată sărbătoare cinematografică a pescuitului la muscă realizată de Daniel Göz, vechi colaborator al BBC/Animal Planet, și Antor Hamacher, un pasionat al acestui sport.
Citește mai mult…

Fly Fishing and Fly Tying

A apărut a doua ediție a cărții Fly Fishing and Fly Tying sub coordonarea lui Jaromir Karafiát și Miroslav Macháček. Tipărită în condiții grafice excepționale, lucrarea ia în considerare experiențele acumulate în ultimii ani, noile informații disponibile și materialele existente la ora actuală pe piață.
Citește mai mult…

Un actor mare pentru un fluviu mare

Actorul și regizorul Robert Redford, vechi militant ecologist, a realizat un film documentar dedicat fluviului Colorado al cărui ecosistem este periclitat de decenii atât de dezvoltarea urbană cât și de fenomenul încălzirii globale. Tată - Robert Redford - și fiu - Jamie Redford - și-au reunit eforturile în documentarul „Watershed” ce ne prezintă presiunile exercitate de către civilizația și dezvoltarea urbană de pe coasta de vest a Statelor Unite asupra fluviului Colorado. „Nevoia de apă este mai mare decât cantitatea de apă pe care râurile o generează. Am ales fluviul Colorado ca pe un exemplu a ceea ce se întâmplă oriunde în lume, am încercat să ne focalizăm asupra lui și să atragem atenția asupra lucrurilor de acolo”, a declarat Robert Redford.
Citește mai mult…

The Mayfly Guide - Al Caucci

O carte mare în format mic - „The Mayfly Guide” scrisă de Al Caucci este un ghid compact ce ne ajută să identificăm efemeridele de mai aflate în diferite stadii de dezvoltare. Este tipărită în format mic, putând fi purtată în buzunarul de la vestă, iar paginile sunt rezistente la apă. Ghidul este foarte util în identificarea insectelor din această clasă, asigurându-ne de multe ori succesul unei zile de pescuit ce se anunța fără nici o captură. Structura cărții este asemenea unei scheme logice... dacă x atunci y, dacă y atunci z... un sistem liniar și elegant de prezentare.
Citește mai mult…

LOOP - din nou pe drumul cel bun

După multiplele probleme financiare pe care compania LOOP le-a întâmpinat în ultimii doi ani, firma suedeză este din nou stabilă. Citește mai mult…

Costa Del Mar Sunglasses - noi lentile

Costa Del Mar Sunglasses ne propune un nou model de lentile pentru ochelarii dedicați pescuitului în lumină redusă - Sunrise Lens. Pescarii „înrăiți” știu că orele favorabile se pot situa oricând pe durata unei zile. Costa Sunglasses ne propune noul produs 580P™ - lentile ușoare, rezistente la șocuri, ce permit o vizibilitate maximă și un contrast deosebit în condiții de iluminare redusă...
Citește mai mult…

„Trutta”

Pirineii Occidentali sunt o regiune bine cunoscută atât a Țării Bascilor, cât și a Franței, un loc unde tradițiile culturale sunt adânc înrădăcinate. Dincolo de acestea, regiunea, indiferent de granițe sau delimitări, reprezintă un tot unitar pentru pescarii la muscă... Citește mai mult…

Prohibiție 2012

A apărut, în sfârșit, Ordinul privind prohibiția pescuitului pe anul 2012... doi miniștri au reușit să semneze un text din care mai mult de 95% este la fel de peste 10-15 ani Citește mai mult…

Pescuit la somon în Yemen

Filmul, lansat la începutul lunii martie, este ecranizarea romanului de debut al lui Paul Torday - Salmon Fishing in the Yemen, publicat în 2006. Este povestea unui tânăr piscicultor britanic ce trebuie să creeze un râu în Orientul Mijlociu, unde să se poată pescui somoni.

Este dificil să clasifici acest film într-un gen sau altul; avem elemente de comedie romantică, de activism ecologic, de relații internaționale, de introspecție... ele se combină și crează un scenariu dinamic și impredictibil.

Evan McGregor joacă rolul unui expert guvernamental, Fred Jones, ce primește o cerere ciudată din partea avocatei Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt), reprezentantul legal al unui șeic ce dorește să-și realizeze visul ... Citește mai mult…

Jazz & Fly Fishing

Este numele unui proiect ce îmbină jazz-ul și pescuitul la muscă. Patru scandinavi, veseli, plini de viață, excelenți muzicieni și buni pescari la muscă alcătuiesc cvartetul Jazz & Fly Fishing, într-o asociere inedită a celor două domenii, de mare succes și excelent primită la nivel mondial. Citește mai mult…

Dynamic Nymphing

La începutul acestui an a apărut o nouă carte dedicată pescuitului cu nimfe. Este scrisă de George Daniel, un tânăr american și vechi pescar la muscă (a început pescuitul de la vârsta de 6 ani), medaliat la concursuri naționale și participant la competiții internaționale. Citește mai mult…

Târg internațional de pescuit la muscă - Roselies 2012

În zilele de 28 și 29 ianuarie 2012 a avut loc a XVII-a ediție a Târgului internațional de pescuit la muscă din Belgia. Evenimenul a avul loc în localitatea Roselies, în apropiere Charleroi. Citește mai mult…

Calendarul competițiilor internaționale din 2012

În 2012 Federația Internațională de Pescuit Sportiv la Muscă (FIPS-Mouche) organizează următoarele competiții internaționale: Citește mai mult…