Despre ordinul de prohibiție pentru 2020 – interviu cu dr. Adrian Ionașcu

prohibitie2020

În propunerea de ordin pentru stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție din acest an apar câteva modificări semnificative, una dintre cele mai importante fiind extinderea sezonului de pescuit la păstrăv cu o lună și jumătate. Am avut plăcerea să discut despre acestea cu dr. Adrian Ionașcu, biolog implicat în numeroase proiecte de cercetare și conservare, cunoscut pescarilor din articolele semnate în revistele de profil.


Cum vedeți reducerea perioadei de prohibiție la păstrăv cu o lună și jumătate…

Adrian Ionașcu:
În principiu, poate să fie considerată normală, pentru că se practică și în alte țări din Uniunea Europeană, acum rămâne de văzut dacă se va și aproba, pentru că s-a mai propus acest lucru, dar s-a respins ca urmare a obiecțiilor ridicate, parcă de Romsilva, care nu a fost de acord. Nu cred că ar fi o problemă deschiderea sezonului la 1 aprilie, în Franța deschiderea este pe 15 martie, doar că s-ar putea ca la noi să fie probleme de acces al pescarilor pe malurile apei, pentru că iarna, după cum vedem, se mută spre martie...


Păstrăvii ar fi afectați în vreun fel?

Adrian Ionașcu:
În principiu nu, pentru că ei se reproduc la sfârșitul toamnei. Poate ar fi o problemă cu intratul în apă, dar nici acest lucru nu cred că este semnificativ… Cel mult pentru alte specii, cum ar fi populațiile de ciprinide care urcă din ce în ce mai sus tocmai din cauza acestor schimbări climatice și forțează păstrăvul să urce și mai mult sau concurează pe zone unde altă dată trăia exclusiv păstrăvul – întâlnim acum clean, moioagă, vedem scobar pe râuri unde nu a fost niciodată.


Ați dat exemplul Franței, alte țări au un calendar asemănător, dar în cele mai multe locuri se pescuiește doar de pe mal până la 1 iunie, când are loc deschiderea generală. La fel în octombrie sau noiembrie…

Adrian Ionașcu:
S-ar putea introduce și la noi, dar cred că e destul de greu de supravegheat. Nu-mi dau seama acum cât de distructiv ar putea să fie accesul pescarilor în apă înainte de 1 mai sau 1 iunie, pentru că sunt totuși niște oameni care merg prin apă cu waderși, merg încet, cu atenție, pe un prundiș care e relativ instabil, nu se pune problema ca peștii să fie loviți sau să distrugă...


S-au introdus multe zone catch & release...

Adrian Ionașcu:
Da, aceasta cu siguranță a plecat de la asociații și este un lucru foarte bun. Asociațiile trebuie să aibă niște zone unde să încerce să impună un altfel de pescuit, pentru că sunt clienți și pentru așa ceva, dar și zone normale, pentru pescarii obișnuiți, care vor să prindă un pește și să plece cu el acasă, dacă e în limite legale, desigur, cu alte prețuri. Făcând această diferențiere poți să mulțumești mai mulți pescari, pentru că unii caută ceva, alții caută și altceva și încerci să împaci ambele tabere.


Din propunerea de ordin pe 2020, v-a atras atenția ceva în mod special?

Adrian Ionașcu:
M-am uitat peste ordin, am văzut că e puțin caraghios cu prohibiția la știucă... Pe de o parte are prohibiție specifică, dar intră și în prohibiția generală, ceea ce nu are logică decât prin faptul că e mult mai greu pentru cei care controlează să verifice dacă cineva chiar pescuiește la știucă sau pescuiește la altceva, și atunci au preferat să o includă în ambele perioade, ca să fie mai liniștiți. Dar pentru pescarii de știucă nu e OK, știuca nu are nici o treabă în aprilie – iunie, nu e în prohibiție, puii sunt deja crescuți… Aceasta ține de modul în care ei încearcă să aplice legislația respectivă.


În ordinul de prohibiție apar specii, zone, coordonate geografice, perioade de timp și combinații ale acestora, însă au fost scoase de ani buni expresii precum ape de munte sau ape de șes, care, poate, au mai mult sens și lasă loc la mai puține interpretări...

Adrian Ionașcu:
Dacă privim istoric, ordinul de prohibiție devine din ce în ce mai complex, mai complicat… Față de cum era în urmă cu 10 ani, au apărut o grămadă de zone de protecție, ceea ce, în principiu, este un lucru bun, însă e din ce în ce mai complicat. Pentru că tot am vorbit de Franța, pentru ei sunt două categorii de pești: salmonide și răpitori, pentru că la pești pașnici nu sunt restricții, nimeni nu reține, nu simt nevoia să impună prohibiție. Dar la noi e altă situație, iar treaba se complică… Dacă ar fi să fie foarte stricți, ar trebui să ia în calcul și zonele geografice, pentru că diferă condițiile destul de mult între sudul și nordul țării, dar ar fi și mai complicat și ar implica dificultăți mari pentru cei care controlează. E destul de greu, pentru că și pescarii sunt „abili”, de multe ori pescuiesc în prohibiție și dacă vine controlul spun că dau la știucă, au fost în anii trecuți destule asemenea cazuri, toți pescuiau în luna mai la știucă, pentru că era singura specie admisă. Dacă oamenii nu colaborează, e greu și de multe ori plecăm de la premisa că legislația e făcută pentru a încerca să o evităm...