Open Bistrița Aurie - interviu cu dl Ioan Bedrulea

Bistrita_aurie_12092021_31

Clubul Bucovina Fly Fishing a organizat în perioada 11-12 septembrie Openul Bistrița Aurie, a cincea etapă din campionatul intern ce a contat și ca Finala campionatului AGVPSR. Este unul dintre cele mai așteptate concursuri care a reunit 24 de muscari ce au pescuit pe porțiunea de râu dintre podurile Rotunda și Botoș. Despre cele șase manșe și cine a îmbrăcat tricoul de Campion Național 2021 am discutat cu dl. Ioan Bedrulea, inițiatorul și organizatorul acestui open.


Bistrita_aurie_12092021_05

Cum au fost apa și vremea?

Ioan Bedrulea:
La această ediție, concurs pe care mereu îl organizăm în septembrie, pentru că Bistrița este râu de toamnă, când e cristalin, frumos și scăzut, în plus este și un râu de lipan, apa a fost limpede, curată. Undeva, în prima zi, a fost o nuanță de gri, pentru că era un pârâiaș pe care erau ceva lucrări, dar care nu a împietat cu nimic nici calitatea apei și nici pescuitul ca atare.

Bistrita_aurie_12092021_14

S-a prins bine?

Ioan Bedrulea:
Aici trebuie să spun direct: Trebuie tras un semnal de alarmă! Bistrița, un râu atât de bogat și cu un potențial excepțional de hrană, a scăzut în ultimii doi ani. Dacă acum doi ani am avut un open cu 20 de participanți, iar la sfârșitul concursului am totalizat peste 1200 de capturi, anul acesta, după doi ani, în finala campionatului, finală la care a venit crema, toți pescarii titrați, oameni excepțional de bine cotați, numărul total al capturilor a fost 535, adică mai puțin de jumătate. Acest lucru este îngrijorător. De fapt, fenomenul este generalizat în România. La toate edițiile din acest an s-au înregistrat capturi sub numărul obișnuit, respectiv așa cum se prindeau cu ani în urmă. Una peste alta, dacă ar fi fost doar aici, nu ar fi fost o mare problemă, dar a devenit o constantă pe râurile noastre. Cauze… nici nu are rost să le mai discutăm... E un pic de amărăciune pentru că Bistrița este cel mai frumos râu din țară, cu cea mai mare capacitate de a ține pește, dar factorul numit om strică acest echilibru al apei.

Bistrita_aurie_12092021_12

S-au făcut populari înainte de concurs?

Ioan Bedrulea:
Sigur că populările făcute cu diferite ocazii ale unor concursuri pe Bistrița nu pot să suplinească sau să înlocuiască puterea de regenerare naturală a apei. Peștii populați, în general păstrăvi, sunt imediat capturați în zonele care nu sunt catch&release, iar povestea se termină…

Bistrita_aurie_12092021_07

S-a prins lipan sau păstrăv?

Ioan Bedrulea:
Majoritar lipan, un procent foarte mare de lipan, dar au fost și standuri unde s-au prins mai mulți păstrăvi, de exemplu 20 de păstrăvi și 15 lipani.

Bistrita_aurie_12092021_03

Ce stiluri s-au practicat și care au fost imitațiile cele mai folosite?

Ioan Bedrulea:
Ca organizator am vizitat toate standurile și toți pescarii. Stilul preferat și cel mai productiv rămâne la nimfă, este un stil obișnuit în concursuri și destul de lejer, până la urmă, dar în perioada de dimineață, înainte de răsăritul soarelui, și seara unii concurenți au pescuit la muscă uscată și uneori la muște ude. S-a pescuit la toate stilurile. Bistrița nu este un râu care să permită lanseuri de 20-30 de metri, este un râu în care poți pivota în 10-15 metri. Despre imitații pot să vă spun că nu a existat o muscă vedetă, ca de obicei, fiecare cu ce s-a priceput, fiecare a prins după cum și-a prezentat marfa, cu câtă măiestrie… Dacă și-a prezentat bine marfa și a fost apetisantă pentru domnul lipan sau pentru domnul păstrăv, sigur că a avut succes.

Bistrita_aurie_12092021_32

Cine a câștigat titlul de Campion Național și cum a arătat podiumul?

Ioan Bedrulea:
La această finală, toată povestea pescarilor din ultimii 15 ani s-a rescris încă o dată. Erau pescari care erau favoriți la podium și, de obicei, unul dintre aceștia câștiga... dar acum doi ani, la finală, Adrian Pop a rupt această tradiție și a devenit campion național. Anul acesta, toată floarea cea vestită a întregului Apus, toți foștii campioni naționali și cei care erau cotați la bursa viitorilor purtători de tricou de campion național au fost depășiți de un pescar destul de nou-venit în zona aceasta, de câțiva ani de zile, Giurgiucă Dănuț, care a rupt gura târgului. A pescuit foarte bine, e un pescar consecvent, așezat și pare că promite foarte mult pentru că a învățat să pescuiască foarte bine, a pescuit corect, elegant, productiv, fără nici un fel de abatere. Pe locul al doilea, un pretendent înverșunat la titlul de Campion Național, Ovidiu Rebenciuc, membru al clubului nostru, care a pierdut finala având același număr de puncte, dar cu trei pești mai puțin… Ca număr de puncte ambii sunt campioni naționali, dar clasamentul a luat în considerare ca al doilea criteriu de departajare numărul de capturi. Pe locul al treilea, o cunoștință foarte veche de-a noastră, Buzaș Cotea Ioan, căruia noi îi zicem Țucă, și el pescar foarte bun, s-a situat foarte apropiat de primele locuri.

Bistrita_aurie_12092021_35

Finala a fost o mare bucurie pentru un copil, de fapt nu mai e copil pentru că a împlinit acum 18 ani, Sergiu Rebenciuc, invitat de către organizatori, și care s-a clasat pe locul 10. Ne bucurăm foarte mult pentru acest rezultat, considerând că locul a fost obținut în cușca cu lei, concurând cu cei mai buni pescari din țară. Excepțional copil, a pescuit foarte bine, promite foarte mult, și sperăm că se va ține în continuare de acest sport. Ca să mă și laud puțin, că așa e românește, toți membrii clubului nostru sunt situați în partea de sus a clasamentului, sunt tare bucuros de aceste rezultate. Cu siguranță, vom fi clubul anului.

Bistrita_aurie_12092021_11

Cea mai mare captură a fost de 35,5 cm, Robu Nicolae, un vechi prieten de-al nostru și îndârjit pescar, tot de la Fly Fishing Bucovina, e foarte bucuros de peștele pe care l-a prins.

Bistrita_aurie_12092021_08

Cum au fost gazdele?

Ioan Bedrulea:
Întrebarea aceasta trebuie pusă într-o altă zonă a lumii, pentru că Bucovina este ospitalieră prin ființa ei. Avem o gazdă excepțională, Pensiunea Maria Șetriuc – Cârlibaba, undeva mai retras de ochii târgului, fără nici un fel de vicii muzicale, unde ne-am simțit excepțional, foarte bine, și de acum înainte ea va face parte din familia noastră… E o pensiune mai mică, cochetă, cu toate utilitățile, dar cu foarte multă liniște. Este un fel de casă a bunicilor din mileniul trei.

Bistrita_aurie_12092021_09

Sponsori?

Ioan Bedrulea:
Din veniturile Asociației Bucovina Fly Fishing, care provin și din sponsorizări, am suportat întreaga cheltuială a concursului, iar pentru tricoul de campion și premiile în bani AGVPSR România, prin bunăvoința domnului Bogdan Vasilescu, a oferit suma necesară pentru premierea podiumului finalei. Nu are importanță suma, putea să fie și un bitcoin, ci e important că această organizație națională a arătat că are grijă și de cei care sunt cu musca la purtător.

Bistrita_aurie_12092021_10

Câteva cuvinte despre reîntâlnirea muscarilor pe Bistrița Aurie după pauza de anul trecut…

Ioan Bedrulea: Ca la orice finală, un concurs care adună în primul rând oamenii cei mai buni, dar și cele mai mari orgolii. Întâlnirea la început a fost excepțională, fiecare s-a bucurat sincer că-l vede pe celălalt, dar se gândea să-i rupă un deget, ca să nu poată pescui… Am glumit!… Sigur că întotdeauna ne bucurăm să ne revedem. În timpul concursului sunt orgolii și ambiții, fiecare vrea să câștige, mai există și înțepături, că așa e și frumos, altfel ar fi monoton, însă atmosfera este foarte frumoasă și familială.

Bistrita_aurie_12092021_17

Cum a fost acest sezon pentru Fly Fishing Bucovina și câteva cuvinte despre acțiunile viitoare..

Ioan Bedrulea: A fost un sezon foarte încărcat. Am participat în număr foarte mare la etapele din campionat și spre bucuria noastră ne-am situat în partea de sus a clasamentului… rezultate foarte bune. Am organizat concursul nostru de casă, al Asociației Fly Fishing Bucovina, pe Valea Țibăului, concurs de acum cu tradiție, unde e mai încinsă atmosfera decât la finală, căci suntem acasă și contează cine e cocoșul în familie… În afară de membrii asociației care participă mai avem invitați dintre foștii campioni naționali sau participanți la concursurile internaționale. Anul acesta l-am avut invitat pe domnul Moga, l-am invitat să ne arate cum se pescuiește și l-am bătut… Nu e frumos, dar așa a ieșit, nouă ne-a picat bine… Am mai avut un concurs pe echipe, tot pe Bistrița Aurie, amical, unde Fly Fishig Bucovina s-a situat foarte bine.

Bistrita_aurie_12092021_06

Mai urmează anul acesta Zilele pescarilor români în Polonia, iar săptămâna viitoare mai avem un concurs pe Bistrița organizat de Raul Tătar, care este membru de onoare al clubului nostru, la care vor participa echipe de fly din Bulgaria, Cehia, Franța și mai urmează să confirme încă două echipe. La acest concurs vom participa cu două echipe ale clubului nostru. Mai avem participările de la Câmpul Cetății și… La mulți ani cu sănătate că vine Moș Crăciun!

Bistrita_aurie_12092021_24

Din păcate, la Open Mureș unii dintre membrii clubului nu vor putea participa, pentru că Nicolae Țebrean și Adrian Ignat concurează la Campionatul Mondial al Seniorilor din Cehia. Ca să vă zic o premoniție, ca un fel de Nostradamus, eu cred că va ieși campion sau foarte aproape de podium Nicolae Țebrean... E un pescar foarte aplicat, cu o tehnică desăvârșită, plimbat pe toate râurile din Europa, vine acasă ca să dea de mâncare câinelui, dacă nu a murit între timp, și să-și plătească lumina… în rest pescuiește.

Bistrita_aurie_12092021_28

Pentru anul viitor reluăm calendarul competițional obișnuit al clubului, dar și școala de vară pe care, din păcate, anul acesta am făcut-o doar în două reprize, cu câțiva copii, pentru că nu ne-a permis situația cu SARS-CoV-2. În mod obișnuit aveam două tabere de vară, dar acum și părinții și noi am considerat că e mai bine să evităm orice risc. Dacă totul va fi bine anul viitor, vom începe din martie primele întâlniri. Grupele sunt deja făcute, sunt grupe cu 11-12 copii, și băieți și fete, cu vârste între 10 și 17 ani.

Bistrita_aurie_12092021_02

O activitate constantă a clubului nostru a fost legată de proiectul Ape curate în Bucovina, în care am atras peste 1000 de oameni în activități de ecologizare. La fiecare concurs, dar și în afara acestora, am avut activități de ecologizare, pentru că pe apele noastre nu sunt doar fragi și hribi, mai avem și peturi. O vom continua împreună cu școlile, primăriile și alte instituții care doresc să se alăture.

La finala din acest an s-au închegat niște idei ce merită să le urmăm… După fiecare întâlnire vom alcătui un raport de competiție care să tragă eventuale semnale de alarmă despre starea apei, să conștientizeze și asociațiile care au râurile în custodie că au niște obligații față de aceste ape, dar și autoritățile riverane, care ar trebui să privească cu mai multă atenție spre apele din zona lor.