Open Mureș - interviu cu dl. Raul Tătar

mures2016_11

Ultima etapă din calendarul competițional 2016 s-a desfășurat în perioada 14-16 octombrie pe Mureș. La concurs s-au întrecut 8 echipe a câte 3 membri, ce au pescuit pe standurile situate între Gălăoaia și Răstolița. Cu toate că răcirea bruscă a vremii și apa crescută au făcut ca Open-ul să fie unul dificil și solicitant, 15 concurenți au luat parte și la Friendship Cup Câmpul Cetății, amical ad-hoc organizat ulterior la Câmpul Cetății. Despre cele două evenimente am discutat dl. Raul Tătar, reprezentant al organizatorilor și competitor în partidele din acest weekend.

mures2016_1

Ce ne puteți spune despre condițiile meteo din cele două zile de concurs?

Raul Tătar:
Vremea a fost destul de capricioasă, am avut și ploaie, dar și un timp cât de cât OK. În prima zi apa a fost foarte murdară, în a doua zi s-a mai limpezit puțin, dar a rămas tot crescută. A fost foarte greu din cauza apei mari. În prima manșă am prins doi pești, cu care am și câștigat manșa, însă a trebuit să merg prin apă 500 de metri pentru a prezenta peștii la arbitru... nu aveam pe unde să trec Mureșul. Apa era atât de mare, încât puteam să trec doar prin partea de jos sau prin partea de sus a standului. A fost un concurs greu, tactic, peștii s-au prins în maluri, pe unde mai prindeam câte un pârâu cu apă curată. Dar, una peste alta, lumea a fost mulțumită, ne-am simțit bine, chiar dacă a fost un concurs greu.

mures2016_2

Cum s-a prins?

Raul Tătar:
În total s-au prins 29 de pești, lipani, păstrăvi și cleni. Principala cauză a fost apa mare și murdară, pentru că săptămâna trecută, cine a participat la antrenamente a prins ușor 30-40 de pești... era veselie. Dar cu câteva zile înainte de concurs s-a stricat vremea și de joi apa s-a tulburat.

mures2016_10

mures2016_9

mures2016_8

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Raul Tătar:
Un clean de 29,6 cm a fost cel mai mare pește prins în acest concurs, captură realizată de Ilovan Paul. În ceea ce privește clasamentul, pe primul loc s-a situat Fly Fishing Dedicated, din care am făcut parte alături de Lucian Tătar și Gigi Hădărean, pe locul al II-lea a fost Răstolița Fly, formată din Marian Ungureanu, Ilovan Paul și Otto Balint, pe locul al III-lea s-a clasat In vino veritas, compusă din Cosmin Roșca, Mihai Vasilescu și Alin Hirișcău.

mures2016_4

Ce stiluri s-au practicat și care au fost cele mai eficiente imitații?

Raul Tătar:
Cred că toată lumea a pescuit la nimfă, din ceea ce am văzut s-au folosit nimfe de culoare închisă sau negre. Apa fiind tulbure și crescută era foarte greu să găsești un loc pentru a pescui.

mures2016_5

Câteva cuvinte despre gazde și organizare...

Raul Tătar:
Am închiriat o cabană la Gălăoaia, acolo a fost tabăra de bază, dar o parte dintre concurenți au mers seara acasă, locuind în zonă. Am făcut standuri lungi, de până la 1100m. Am avut un număr mare de participanți, luând în considerare vremea... trebuie să ne obișnuim să pescuim și în asemenea condiții pe care le poți întâlni și la competițiile internaționale. Vreau să-i mulțumesc lui Marian Ungureanu și celor de la AJVPS Mureș pentru ajutorul și contribuția la buna desfășurare a concursului.

După ultima manșă de la Mureș am participat și la un concurs amical, Friendship Cup Câmpul Cetății, toată lumea a fost încântată de idee. Au fost 15 competitori, manșe scurte de 25 de minute, s-au dat și diplome. Atmosfera a fost foarte plăcută și relaxantă. Însă schimbarea vremii a afectat și peștii din lac, apa era puțin tulbure... nu s-a prins nici aici foarte bine, deși erau pești mulți, între 0,5 și 1,5 kg.

mures2016_6

Open Mureș a fost ultima competiție oficială din acest an. Care sunt impresiile dumneavostră despre campionatul din acest an?

Raul Tătar:
A fost un campionat plăcut, nu au avut loc discuții sau contestații. Se observă o creștere în ultimii ani atât a numărului de participanți, cât și a nivelului tehnic. Desigur, din punctul meu de vedere a fost un an excelent pentru că am câștigat titlurile de Campion Național și Muscarul Anului, iar echipa Fly Fishing Dedicated, din care fac parte, a terminat pe primul loc.

mures2016_7

Ce concursuri va organiza Fly Fishing Dedicated anul viitor?

Raul Tătar:
Desigur, vom organiza Open Mureș, dar poate ar trebui programat în septembrie pentru a avea manșe pe Bistra, Mureș, Răstolița, cât și o manșă la Câmpul Cetății... în acest fel concursul de la Mureș ar fi similar unei competiții europene. În mod cert vom organiza concursul de pescuit la știucă din Deltă, din păcate anul acesta nu s-a ținut. Vom propune ca Open-ul de la Câmpul Cetății să facă parte din Finala Campionatului, cei cu care am discutat au fost favorabili acestei inițiative. Cred că este o idee bună ca Finala să includă o apă cu lipan, una cu păstrăv, dar și un concurs de pescuit de pe mal. La Câmpul Cetății sunt două lacuri populate cu șalău, în primăvară am introdus alevini de șalău, acum au în jur de 20 cm, în primăvară vor avea 30 de cm. Dacă totul e OK, voi organiza și un concurs de pescuit la șalău cu muscă artificială, va fi o premieră.