Fly Fishing Rarău - interviu cu dl Valerian Rebenciuc

ffrarau2022_06900

Clubul Fly Fishing Rarău, constituit în ultimele luni ale anului trecut, a realizat deja o serie de acțiuni de populare, ecologizare și control în zona râului Moldova, fiind foarte activ și pe platformele de comunicare socială. Despre noul club înființat și Asociația Pescuim în Bucovina am discutat la începutul acestui an cu dl. Valerian Rebenciuc, inițiatorul și promotorul celor două organizații.


Câteva cuvinte despre noul club Fly Fishing Rarău

Valerian Rebenciuc: Înainte de toate, vă mulțumesc pentru primul interviu din 2022 și vă doresc dumneavoastră și cititorilor La mulți ani! Despre înființarea clubului pot să vă spun că a fost un răspuns la dorința noastră de a lua în administrare râul Moldova, iar pentru aceasta aveam nevoie de un club care să aibă sediul chiar în zona râului Moldova.

Noi avem la Fly Fishing Rarău două obiective clare: primul este administrarea râului Moldova, obiectiv pe care punem accentul principal, iar celălalt este activitatea legată de competiții. La noi în țară, precum bine știți, cluburile s-au înființat în 90% din cazuri pentru competițiile de pescuit la muscă, însă, în cazul nostru, avem această parte cu râul pe care o considerăm o activitate principală, partea secundară fiind cea legată de concursuri.

Am creat în cadrul clubului două direcții conduse de oameni diferiți, partea de concursuri va fi sub stricta conducere și cu participarea lui Sergiu Rebenciuc și Radu Ungureanu, care fac echipă împreună cu fratele meu Ovidiu, iar partea de administrare a râului Moldova va fi atributul meu și a vicepreședintelui Marcel Rebenciuc. Iar pentru ca lucrurile să fie în regulă și temeinic făcute, tot în anul 2021 a luat naștere și Asociația Pescuim în Bucovina, despre care vom vorbi...

ffrarau2022_01

Doriți să gestionați tot râul Moldova sau doar o parte?

Valerian Rebenciuc: Avem în vedere doar o bucățică, necontractată încă, râul Moldova fiind foarte lung, având o zonă de șes foarte lungă care este administrată de o altă asociație, însă partea de munte, cea care este necontractată, dorim să fie atribuită asociației noastre și în acest sens am depus documentele la București, la ANPA, și așteptăm acum să se facă atribuirile pentru 2022, pentru că acestea nu se fac an de an, probabil că vom merge și la București ca să avem o discuție chiar la birourile dânșilor. Vorbim de porțiunea de la Izvoarele Sucevei la Pojorâta, dar noi ne vom restrânge până în dreptul localității Fundu Moldovei, deoarece între Pojorâta și Fundu Moldovei e o porțiune de râu unde există o balastieră și o microhidrocentrală, o zonă de 3 km pe care pescuitul este practic imposibil. Există posibilitatea de a contracta și râul Suceava, dar nu avem în vedere deocamdată lucrul acesta.

ffrarau2022_02

Dar și până acum ați făcut acțiuni de populare și de pază…

Valerian Rebenciuc: Da, sigur, am avut în 2021 acțiuni de populare, în 2020 și în 2021 am participat și la acțiuni de pază și control, toți membrii clubului fiind și membri în ANCBP – Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării. Împreună cu jandarmii am făcut nenumărate controale și acțiuni de informare a pescarilor din zonă, iar acum putem spune că râul Moldova, cel puțin în zona sa de munte, este în regulă, braconajul reducându-se extrem de mult.

Râul Moldova este un râu de top la momentul actual. A fost verificat, pescuit de către membrii clubului nostru și de către invitații pe care i-am avut, iar rezultatele au fost extraordinare... Nu a existat pescar să nu prindă 100 de pești pe zi. Are un potențial foarte mare. Ne bucurăm că nu sunt probleme de poluare sau de tăieri de păduri care să afecteze apa, doar în zona Pojorâtei este o problemă, în timpul ploilor se spală o haldă la o fostă carieră și mai tulbură apa, dar probabil se va rezolva în viitor.

M-a bucurat faptul că autoritățile locale au fost alături de noi și au răspuns prezent la fiecare solicitare. Am găsit înțelegere de la majoritatea primăriilor, așa a luat naștere și Asociația Pescuim în Bucovina ce are în componența sa 14 primării și 10 agenți economici.

ffrarau2022_05

Ce-și propune Asociația Pescuim în Bucovina?

Valerian Rebenciuc: Dezvoltarea acvaculturii și dezvoltarea turismului piscicol, acestea sunt cele două obiective majore. Proiectele asociației sunt circumscrise zonei râurilor Moldova și Bistrița, practic toate localitățile prin care curge râul Moldova și râul Bistrița sunt incluse în asociație, cât și localitățile implicate în proiectul Țara Dornelor, unde există unități de acvacultură... cam toată zona de munte a județului Suceava este angrenată în această asociație. Pe lângă primării, mai participă 10 agenți economici și 3 asociații.

În zona Vatra Dornei domnul Andrei Chirilă, președintele Asociației de Ecoturism Țara Dornelor, va coordona proiectele pentru localitățile de acolo, în zona Ciocănești - Cârlibaba va fi domnul Andrei Togor de la Asociația Aqua Crisius, iar pe zona râului Moldova ne vom ocupa noi.

Dorim ca în fiecare comună prezentă în Asociația Pescuim în Bucovina să implementăm programe precum Festivalul Păstrăvului la Ciocănești, tot la fel la Fundu Moldovei să avem un festival al muscarilor, la Câmpulung Moldovenesc o întîlnire a pescarilor plus concursuri internaționale de spinning, activități de gastronomie în Țara Dornelor, acolo unde există mai multe păstrăvării și tradiții culinare în prepararea păstrăvului. Vrem să înființăm în Breaza o unitate de acvacultură axată pe păstrăv indigen și lipan, unitate de acvacultură care va deservi Fly Fishing Rarău și Aqua Crisius în vederea repopulării râurilor Moldova și Bistrița. În localitatea Moldova-Sulița personal voi face un lac de agrement pentru trout area și fly area și tot aici voi face o tabără de pescuit cu unitățile de cazare aferente, practic va fi un complex de pescuit.

Evenimentul Zilele pescarilor români din Polonia va trece în coordonarea Fly Fishing Rarău și va fi bugetat, iar pentru 2025 ne propunem să avem și Zilele pescarilor polonezi în România. Am avut discuții cu prietenii noștri din Polonia, dar până acum nu aveam piste capabile să satisfacă pretențiile, normale de altfel, ale unor pescari de elită cum sunt cei din Polonia. Nu avem infrastructura necesară, cum ar fi unități de cazare cu specific pescăresc sau mijloace de transport, pentru a muta pescarii dintr-o parte în alta. Fly Fishing Rarău va avea două microbuze dedicate pescarilor. Glumind, pescarul e pescar, nu poate să depindă de propriile mijloace de transport, poate la o captură mai serioasă sărbătorește cu un pahar de whisky, dacă apa e rece, un vin fiert... Noi nu vrem să inventăm roata, ci doar vrem să punem la dispoziția pescarilor ceea ce am văzut noi de-a lungul călătoriilor în străinătate, să transpunem și la noi.

ffrarau2022_04

Toate aceste proiecte presupun bani...

Valerian Rebenciuc: Sigur că da. De aceea a luat naștere Pescuim în Bucovina, ca formă asociativă, ca unitate de management, și vizăm în primul rând atragerea de bani europeni. Deja lucrăm la o strategie de dezvoltare care va fi depusă în cadrul unui capitol din PNRR, urmând să așteptăm, conform calendarului dânșilor, răspunsurile. Posibilități de finanțare pentru asociație sunt atât din fonduri europene, dar și din cele guvernamentale, prin ministerul turismului, sau private. Nu țintim doar o formă de sprijin. Noi am dorit să aducem sub aceeași umbrelă toți factorii de decizie din zonă pentru pescuit și acvacultură, după care vom accesa fonduri de tot felul. Nu am luat naștere strict pentru o singură modalitate de finanțare, e un proiect pe termen lung, o asociație care va avea prin muncă rezultate foarte bune.

ffrarau2022_03

Care a fost reacția autorităților locale când le-ați prezentat proiectul și le-ați invitat să ia parte la acesta?

Valerian Rebenciuc: Mă temeam de această întrebare... mai ușor crești din puiet un lipan de 45 cm decât să unești 15 primării la un loc... Vă dați seama că am muncit pentru acest lucru aproape un an. De la fiecare primărie trebuie o hotărâre de consilu local, explică la fiecare primărie despre ce e vorba, nu sunt toți pescari, în consiliile locale sunt diferite majorități... Dar toți sunt oameni înțelegători, care au făcut până acum ceva pentru zona aceasta și au agreat. Nu ne-am izbit de refuzuri, însă a durat mult timp cu programarea ședințelor de consiliu, punerea pe ordinea de zi, se discută, nu se înțelege un anumit aspect sau un detaliu... Că mergi să discuți cu primarul e una, dar hotărârile de consiliu local sunt lucrate și urmează o cale separată în departamentele lor de specialitate... Dar suntem bucuroși că am ajuns unde am ajuns, suntem în punctul în care putem spune că suntem o asociație care întrunește condițiile de eligibilitate pentru orice formă de finanțare.

ffrarau2022_07

Când va organiza Fly Fishing Rarău etape în campionatul național?

Valerian Rebenciuc: Doream să intrăm din acest an, avem protocol de organizare de concursuri cu Aqua Crisius pentru râul Bistrița, dar anul acesta am vrut ca Fly Fishing Bucovina să organizeze Open Bucovina, pentru că este important pentru ei, au un eveniment de suflet, retragerea domnului Ignat, un eveniment ce trebuie onorat așa cum se cuvine și vom fi alături de dânșii anul acesta.

Noi vom organiza competiții din 2023 pe râul Bistrița și pe râul Moldova și ne dorim să finanțăm cele două competiții, să existe un fond de premiere, un fond pentru tineri, un fond pentru pescarii care participă la competițiile internaționale, practic fiecare să plece mulțumit, să eliminăm taxa de concurs, din punct de vedere financiar clubul să susțină aceste două evenimente, ceea ce reprezintă un proiect separat în cadrul asociației.

Anul acesta, în afara calendarului competițional, vom avea mai multe evenimente, în perioada de vară vor fi aproape săptămânale, fiecare primărie va avea evenimentul ei în care ne vom implica, pentru că vrem să facem o promovare a acestor râuri și să nu uităm că, până la urmă, pescarul păzește apa.