Open Beliș - interviu cu dl Mihai Vasilescu

open_belis_2021_900
28 de concurenți s-au reunit pe 8 mai la Beliș în prima etapă ce marchează debutul sezonului competițional intern. Despre cele 6 manșe desfășurate pe lacul din păstrăvăria La Găvrila, despre atmosfera de la concurs și proiectele Aqua Transilvae am discutat cu domnul Mihai Vasilescu, organizatorul acestui eveniment.open_belis_2021_18

Câteva cuvinte despre prima etapă a sezonului competițional...

Mihai Vasilescu: A fost o etapă foarte așteptată de toți concurenții după o pauză de un an și jumătate, motiv pentru care a fost și foarte multă lume dornică să vină, chiar surprinzător de mulți participanți. A trebuit să ne străduim, să ne bată Zoltan Nagy la cap și să încercăm să găsim o soluție ca să putem primi mai mulți concurenți, pentru că inițial anunțasem 18 locuri și până la urmă am avut 28 de pescari, care au concurat și care s-au simțit foarte bine. A fost o poveste lungă cu încercările de modificare a programului, de respectare a regulamentului, de găsire a unei variante de program în care să poată pescui atâta lume și atunci programul a devenit mult mai înghesuit cu pauze mici de 5, 10 minute, ceea ce a făcut să fie și foarte obositor pentru mulți. Dar, până la urmă, am reușit, a decurs foarte bine totul și am primit foarte multe laude, fapt care mă bucură, arată că nu am muncit degeaba și eforturile nu au fost în zadar.

open_belis_2021_19

Surprinzător, peștii s-au comportat parcă mai bine ca altă dată, în sensul în care la concursurile anterioare pe lacul acesta la început se prindea foarte mult și spre final nu se mai prindea aproape deloc, ceea ce răsturna cumva clasamentul la noroc. În schimb, de data aceasta nu au mâncat așa de bine la început și au mâncat până la final, astfel încât cei care au pescuit cel mai bine și care la jumătatea zilei erau pe primele locuri, care au dovedit că știu să pescuiască pe lac, au prins bine și în ultimele manșe și chiar ultimele manșe s-au câștigat cu 10-11 pești, ceea ce e OK pe un astfel de lac.

open_belis_2021_12

Au fost în total șase manșe de o oră și jumătate, fiecare a pescuit patru manșe și a arbitrat două, toți participanții au pescuit șase ore în total. Dintr-o manșă de o oră și jumătate au pescuit trei submanșe de o jumătate de oră pe trei standuri diferite. La fiecare jumătate de oră aveau cinci minute pauză, s-au rotit pe alte standuri. În felul acesta au ajuns să pescuiască pe douăsprezece standuri din douăzeci, aproape peste tot.

open_belis_2021_20

S-a prins pe toate standurile?

Mihai Vasilescu: Da. S-a întâmplat ca vreun concurent să spună că un stand nu e bun, că toți cei care au pescuit pe acest stand nu au prins pește, până a venit un concurent care știa mai bine a pescui și a prins în jumătate de oră 7,8,10 pești din standul respectiv. Trebuia să știi să te adaptezi la fiecare loc, fiecare stand era altfel, o altă conformație a fundului lacului, altfel mâncau peștii mai jos, mai sus, mai la suprafață, mai în apă mică lângă mal, o continuă adaptare. Tot timpul aceste concursuri pe lac, de pe mal, au fost foarte tehnice și aceasta se vede în rezultatele finale, dacă te uiți la numărul total de pești prinși pe concurent. Sunt unii care au prins 50 de pești, alții care au prins 10-15, sunt abia la începutul pescuitului pe lac, la păstrăv... E și normal pentru că nu avem multe lacuri cu păstrăv în țară și nu ai unde să te antrenezi prea mult decât venind la concursuri și învățând de la ceilalți competitori, vorbind cu ei. Majoritatea explică ce fac și cum fac, nu se ascund, e și greu să te ascunzi când stai la 4 metri de celălalt pescar.

open_belis_2021_10

Vremea a fost bună?

Mihai Vasilescu: Vremea a fost și ea cu poveste, pentru că a plouat joi, vineri, vineri spre sâmbătă a plouat chiar torențial. Sâmbătă dimineața la 5 când ne-am trezit să facem ultimele pregătiri erau 2°C, iar după două ore când au venit concurenții era -1°C și se așternuseră 2 cm de zăpadă. Dar, după ora 7 s-au oprit precipitațiile și nu am mai avut nici ploaie și nici ninsoare toată ziua, din punctul acesta de vedere am scăpat de o problemă. A fost ceva vânt, nu excesiv, destul de frig, se plângeau concurenții că le înghețau mâinile, tot timpul ținând șnurul ud, la temperaturi de 3-4°C. Nu a fost ușor, noroc cu adrenalina care ne mai ținea în priză.

open_belis_2021_27

Cum a arătat podiumul?

Mihai Vasilescu: Pe locul I s-a clasat Zoltan Nagy, cel care s-a zbătut să fim mai mulți, să putem să primim mai mulți concurenți, locul II i-a revenit lui Alin Hirișcău, cel care va organiza etapa următoare, și locul III a fost ocupat de Adrian Trîmbițaș, care a produs cumva o răsturnare de clasament, nu spectaculoasă, în sensul că nu de 10 locuri, ci în ultima manșă a prins mai bine decât Răzvan Cimponer, care până atunci câștigase trei manșe, astfel încât a trecut Adrian Trîmbițaș pe locul al III-lea și Răzvan pe locul al IV-lea.

open_belis_2021_01

open_belis_2021_21

Cel mai mare pește?

Mihai Vasilescu: Cel mai mare pește nu există pentru că nu s-au măsurat peștii. Fiind în marea lor majoritate pești populați în urmă cu vreo 3 săptămâni, erau cam la fel, undeva pe la 300g, iar pești rămași din anii trecuți probabil că s-au prins câțiva, dar nu foarte mari, undeva pe la 500g, nimic spectaculos, nu s-a mai prins nici unul de 1-2kg. Lumea a dat cu fire ceva mai subțiri, au fost rupturi, dar văzând că peștii sunt mai mofturoși, la un moment dat au trecut mulți pe fire mai subțiri... Majoritatea au început cu 0.20 și apoi au coborât până la 0.12, ceea ce pentru un streamer este un fir foarte subțire.

open_belis_2021_17

Ce imitații s-au folosit?

Mihai Vasilescu: Din ce am văzut cât m-am plimbat printre concurenți, nu cred că a fost o imitație câștigătoare, cel mai important a fost pescarul, au contat lansetele, șnururile pe care le avea, cum știa să lanseze, cum știa să controleze firul, să simtă orice atac, pentru că în ultimele manșe atacurile sunt foarte fine și un începător poate crede că nu a avut atacuri, dar, de fapt, au fost și nu le-a simțit... Dacă șnurul are foarte multă memorie și iese de pe mulinetă ca un șerpișor, nu simți așa de bine atacurile. S-au prins și la blob și la streamere de tipul woolly bugger și la nimfe recuperate lent, ude, destul de multe prinzătoare. Mi s-a părut important că cei care aveau măcar o lansetă cu șnur floating, una cu șnur intermediar și una cu șnur sinking sau cu sink tip puteau să schimbe lanseta și să treacă de la pescuitul la suprafață la pescuitul mai în adâncime, în funcție de condițiile meteo și de adâncimea la care se hrăneau peștii. Diferențele au fost destul de evidente, adică cei vreo 7-8 care respectau câteva reguli și aveau instalațiile potrivite, prindeau de obicei mai mult decât ceilalți, în fiecare grupă cam 2 oameni, care au fost în toate manșele pe primele locuri.

open_belis_2021_04

open_belis_2021_08

Câteva cuvinte despre gazde și organizare...

Mihai Vasilescu: Gazdele au fost foarte primitoare, ca de obicei, au pregătit bine locul și chiar dacă dimineață au fost ploile torențiale, era ceva destul de mult noroi pe zona în care stăteau concurenții, după prânz s-a zvântat destul de bine și chiar s-a uscat, semn că terenul era bine pregătit, digul respectiv, și apa s-a drenat foarte bine. Acolo locurile de cazare sunt puține, 5 persoane, unde am stat câțiva, restul și-au găsit pe la pensiunile din localitate, alții au venit dimineață și au plecat seara.

open_belis_2021_22

Aș putea să spun că a prins foarte bine pentru organizare și bunul mers al lucrurilor faptul că am renunțat la a concura și m-am ocupat de problemele care apar tot timpul în concursuri. Fiind programul atât de strâns și cu pauze de cinci minute, practic, un concurent organizator nu are cum să rezolve problemele respective într-un timp așa de scurt și atunci am preferat să nu concurez și am putut să mă ocup de fiecare mică problemă apărută. Am putut să fac clasamentele după fiecare manșă, în aproximativ jumătate de oră erau gata și le afișam. Avându-le făcute de la primele cinci manșe, când s-a terminat manșa a șasea a mers destul de repede. După jumătate de oră de la terminarea concursului am putut ține festivitatea de premiere și a plecat toată lumea, ținând cont că la 7:40 seara am terminat manșele și unii aveau de condus până acasă 2-3 ore, era important pentru ei să finalizăm cât de repede după o zi de efort intens... Efort care s-a văzut, au fost concurenți care au renunțat la câte o manșă sau unii cu probleme medicale s-au retras pe parcurs. Am avut și un concurent care a fost descalificat, fără divergențe, având leaderul mai lung decât prevede regulamentul și regulamentul prevăzând descalificare din concurs. Din păcate, aceasta a fost singura soluție posibilă și a admis că nu a fost atent când și l-a pregătit. Pe viitor, sunt convins că toți vor fi mai atenți la aceste lucruri care sunt drastic pedepsite de regulament, cum ar fi lungimea leaderului sau distanța dintre muște.

open_belis_2021_25

Care sunt planurile Aqua Transilvae pentru acest an?

Mihai Vasilescu: Pentru anul acesta sunt mai rezervate, dat fiind că încă nu am știut cum evoluează pandemia și nici acum nu suntem siguri, nu am făcut prea multe planuri. Mai degrabă, vor mai fi ceva acțiuni punctuale, organizate cumva mai din scurt. Ca etape de campionat, aceasta este singura pe care o organizăm în 2021, de fapt și campionatul are mai puține etape decât în anii precedenți. Ne mai gândim la ceva ecologizări, depinde foarte mult de evoluția situației sanitare.

open_belis_2021_15

open_belis_2021_14

Prezența la concursurile internaționale?

Mihai Vasilescu: Campionatul european din Norvegia s-a anulat, acolo ar fi vrut să meagă o echipă. Mondialul este în Finlanda, acesta nu s-a anulat, dar, din motive pandemice, s-a renunțat la manșele de antrenament și la festivități și se vor ține doar manșele de pescuit. Dat fiind faptul că sunt trei manșe de lac și două pe râu, se pare că nu vom avea reprezentanți acolo, cel puțin cei cu care am vorbit la concurs nu vor să se ducă, pentru că, aceasta este realitatea, în România încă nu știm să pescuim pe lac, mai avem de învățat. În plus, o participare merge undeva la 2000 euro de persoană, cam scump pentru șansele existente în condițiile unui concurs cu trei manșe de lac. Dar, s-ar putea să avem o participare internațională la Campionatul Mondial de Seniori din Cehia, care, deocamdată, se pare că se va ține. Este foarte probabil ca acolo să avem o echipă.