Fly Fishing Expo 2021 - interviu cu dl Darius Scoică

ffcs29042021_15900

În zilele de 24 și 25 aprilie s-a desfășurat la Poiana Neamțului, Valea Avrigului, prima ediție a Fly Fishing Expo 2021, eveniment în cadrul căruia au avut loc prezentări de echipamente de pescuit, ateliere de legat muște, demonstrații de casting, discuții despre bunele practici în repopularea apelor și acțiuni de promovare a turismului tematic. Despre cum au decurs cele două zile ale acestei prime ediții am discutat cu domnul Scoică Darius Aurel, președintele Asociației Fly Fishing Club Sibiu, căruia îi mulțumim pentru interviul acordat.ffcs29042021_02

ffcs29042021_03

Câteva cuvinte despre evenimentul din weekend...

Darius Scoică:
Spre bucuria mea, și nu doar a mea, am reușit să organizăm primul Fly Fishing Expo din România, un eveniment inspirat din industria americană a pescuitului la muscă artificială. Am încercat să ne apropiem cât de mult am putut de standardele occidentale. Acest gen de evenimente sunt baza dezvoltării pescuitului la muscă artificială.

Au fost prezenți cei de la Fly Fishing Outlet, firmă reprezentată de Andrei Gavril, căruia îi mulțumesc pe această cale. Fly Fishing Outlet este distribuitorul unor branduri ca Simms, Sage, Rio, Scientific Anglers, Loon, Redington, Vision, Semperi și altele. Am mai avut bucuria de a-i avea pe cei de la Hanna Instruments, lider mondial în dezvoltarea instrumentelor electro-analitice. Vreau să le mulțumesc pentru cadoul făcut asociației noastre și, cu siguranță, aparatul HANNA ne va ajuta să ducem la bun sfârșit atât populările programate deja pentru anul 2021, cât și pe cele viitoare.

ffcs29042021_10

ffcs29042021_01

Un alt stand de mare interes a fost Tightloop Fly Rods, reprezentat de binecunoscutul rodbuilder și fly-caster George Minculete, care ne-a prezentat lansetele sale meșteșugite cu grijă și duse la rang de artă. Am admirat și testat de la lansete custom pe blank-uri vintage din anii '70, J.K. Fisher phenolic glass, replici moderne ale unor modele clasice din era Morgan-Winston, Tom Morgan fiberglass, sau un model japonez, Ijuin Yomogi parabolic glass, testat cu un șnur de mătase de la Terenzio, și până la modele ultra-moderne, precum Swift Epic FastGlass, construite din fibră de sticlă de ultimă generație. Toate acestea sunt la mare căutare și greu disponibile. Printre altele, enumerăm și lansete pe blancuri de fibră de carbon precum Sage, Hanak, Troutbum, model custom specializat pe apele noastre. Mulinetele cu care George ne-a încântat, și ele clasice, cu frână pe arc, au fost Hardy și Tiemco, click and pawl, care ne-au amintit de începuturile fly-fishing-ului de dinainte de boom-ul industrial.

Asociația noastră, Fly Fishing Club Sibiu, a avut un stand de turism tematic unde au fost prezentate apele frumoase pe care le avem în gestiune, locurile unde oamenii se pot caza, trasee și activități interesante.

Am abordat temele despre conservarea și protejarea mediului, având plăcerea de a-l avea alături de noi pe Andrei Togor de la Aqua Crisius Oradea. Este binecunoscută munca asiduă pe care Andrei o depune pentru protejarea mediului. A avut o prezentare foarte interesantă despre popularea habitatelor naturale, exemplificată prin studii de caz din România cu rezultate pozitive și negative.

În zona de art corner am avut onoarea de a expune lucrări deosebite ale artistului sibian Andrei Ciocan, hot spot-ul fiind lucrarea „Rechinul”, care a dat o culoare aparte evenimentului.

ffcs29042021_18

ffcs29042021_19

Ați ieșit pe apă?

Darius Scoică:
Da, am ieșit! George Minculete ne-a prezentat abordarea unei secțiuni de râu, cum se folosesc diferitele tipuri de lanseuri, roll cast, parachute cast și altele, care se pretează pe o apă gen Făgăraș. Ne-a prezentat echipamentul pentru pescuitul la uscată, tipurile de leader, muștele… toate pe malul apei. Acest tip de prezentare este foarte utilă, iar la anul, la viitoarea ediție, majoritatea workshop-urilor vor fi făcute pe apă.

În ziua a doua a event-ului, George Minculete ne-a prezentat atât șnururile WF și DT, cât și diferența dintre lansetele cu acțiune progresivă sau parabolică. S-au făcut demonstrații cu cele două tipuri de lansete, s-au oferit multe informații despre unde și cum se folosesc, care sunt avantajele și dezavantajele lor.

ffcs29042021_11

ffcs29042021_08

Leonard Cristea, expert în pescuitul la streamer, ne-a vorbit despre echipament și această tehnică de pescuit deosebită. Am avut ocazia să vedem și să testam pe viu acest tip de pescuit. Abilitatea didactică a lui Leo ne-a încântat pe fiecare, de la începător la avansat. Îi mulțumesc pe această cale pentru pregătirea workshop-ului. Ca fapt divers, pe mine m-a convins, în acest an o să pescuiesc doar la streamer și la uscată!

Doru Ilcuș ne-a prezentat un seminar despre legatul muștelor pentru începători, un ABC aplicat. Acesta a subliniat importanța treptelor, a etapelor pe care trebuie să le parcurgă legătorul începător, didactica îmbinată cu practica fiind secretul către succes.

Cosmin Gheorghe, un pescar complet, ne-a prezentat Spey Casting ABC. Pescuitul cu lansete de două mâini, lanseurile de tip spey cu bețe de diferite clase pentru râuri medii și mari. Un stil de pescuit puțin cunoscut și practicat în România, dar extrem de frumos și captivant. Și acest workshop a fost ținut pe apă, Cosmin explicând bazele acestui stil de pescuit. Îi mulțumim pe această cale și îl așteptăm la următoarea ediție.

ffcs29042021_06

ffcs29042021_13

Mihai Gheorghe, Miky, ne-a fascinat cu un seminar despre muștele ude tradiționale. Seminarul a fost structurat în secțiuni dedicate echipamentului, tehnicii de pescuit, muștelor folosite, abordării locurilor. Abilitatea sa didactică are o valoare incontestabilă, o competență dobândită într-o viață de pescar pasionat. La sfârșitul seminarului, aplauzele doar au consfințit valoarea informației transmise. Îi mulțumesc în numele tuturor pescarilor pentru tot ce a făcut și face pentru mediu și pescuit.

Din păcate, din motive de carantinare nu l-am putut avea alături pe Gal Zsolt, îi urăm multă sănătate, acesta având programat în cadrul Fly Fishing Expo 2021 un workshop dedicat pescuitului la nimfă. Astfel, alături de Adi Trîmbițaș, căruia îi sunt recunoscător, am hotărât ad hoc organizarea unui workshop dedicat pescuitului la nimfă. Am prezentat diferite lansete, varietatea stilurilor de pescuit la nimfă, czech nymph, french nymph, casting nymph, modele de nimfe corelate entomologic, practic am încercat să prezentăm un basic al acestui stil de pescuit. Spre încântarea noastră, Adi ne-a dezvăluit câteva secrete ale pescuitului competițional.

ffcs29042021_12

Despre gazde?

Darius Scoică: Vreau să-i mulțumesc domnului Ilie Stoica de la Poiana Neamțului pentru sprijinul și implicarea dovedită, mâncarea extraordinară, locația fantastică, singurul minus, dar asta nu ține de dânsul, este lipsa semnalului telefoniei mobile, fapt ce nu a permis accesul la internet, transmisii live pe facebook, instagram, aspecte care ar fi fost un mare plus pentru eveniment.

ffcs29042021_16

ffcs29042021_17

Sponsori?

Darius Scoică: Sponsori nu am avut din nefericire, sperăm că pe viitor vom avea. Aici trebuie să mulțumim Asociației Fly Fishing Club Sibiu, care a suportat cea mai mare parte din cheltuieli, fără efortul său acest eveniment nu putea fi organizat... S-a făcut acest efort în speranța de a dezvolta pescuitul la muscă artificială și desigur, de a sprijini protejarea mediului.

Doresc să-mi exprim profunda recunoștință celor de la Tactic Video, lui Ștefan Cârstea și soției sale Alexandra, oameni extraordinari care s-au implicat în organizarea acestui eveniment. Firma Metropolis ne-a făcut un discount considerabil pentru toate materialele de promovare și sperăm ca la anul să ne bazăm pe suportul lor. Mulțumim celor de la Suzuki care ne-au oferit o mașină oficială pe care o vom folosi și la alte evenimente organizate de Fly Fishing Club Sibiu. Îi mulțumesc bunului meu prieten și coleg de asociație Mircea Negrea, care m-a ajutat cu tot ce a însemnat partea de structuri și suporți metalici. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc familiei mele care m-a sprijinit permanent.

ffcs29042021_20

ffcs29042021_14

Ce planuri are Fly Fishing Club Sibiu pentru 2021?

Darius Scoică:
Primul eveniment l-am trecut cu bine... Urmează pe 12 iunie Marea Bibăneală ediția a II-a, pe lacul Gura Râului, un concurs cu un concept foarte interesant. Apoi vom avea Open Avrig în zilele de 25-27 iunie și Open Sadu în perioada 13-15 august, concursurile vor fi de tip open cu un regulament minim invaziv stabilit de Asociația Fly Fishing Club Sibiu. Totodată, pe 4-5 septembrie avem BootCamp ediția a II-a în parteneriat cu Fundația DALA - un event care este așteptat de toată lumea. Bazat pe un concept familiar, pentru comunitatea de fly fishing, pune accentul pe interacțiune și educație, sperăm doar că viitorul context pandemic ne va permite să-l organizăm.

De asemenea, urmează să facem o primă populare cu lipan pe anul 2021 în luna mai. Mai avem populările cu puiet de păstrăv care sunt deja o constantă anuală. Se adăugă aici și proiectele în care folosim incubatoarele mobile pentru icre embrionate, minimum 25.000 anual. Cu siguranță, dacă în urma campaniei 3,5% reușim să creștem bugetul asociației, vom crește și cantitatea de pește pentru populare.

În ceea ce privește concretizarea planurilor de pază, vom organiza în continuare acțiuni de combatere a braconajului piscicol și vom reface efectivul de camere de supraveghere, deoarece, din păcate, anul acesta am pierdut 3 bucăți.

Cea mai importantă activitate este aceea de implicare directă și indirectă în protejarea apelor și a mediului înconjurător. Este vital să ajungem la o schimbare a viziunii vis-a-vis de apă atât din partea instituțiilor statului, cât și a societății civile.