Open Râul Mare - interviu cu dl. Răzvan Cimponer

op_raulmare2018_12

A doua ediție a Openului Râul Mare s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 iunie, etapă din Campionatul AGVPSR la care au participat 16 pescari. Vremea variabilă și nivelul crescut al râului din cauza ploilor din ultima perioadă au făcut, probabil, ca numărul capturilor să fie sub așteptări, în ciuda turbidității scăzute și a standurilor de lungimi generoase. Despre evenimentul de pe Râul Mare, apă de care se leagă unele dintre cele mai frumoase tradiții și povestiri din pescuitul la muscă românesc, am discutat cu dl. Răzvan Cimponer, vicepreședintele Huniazii Flyfishing Club.


op_raulmare2018_02

op_raulmare2018_17

Cum au fost vremea și apa în acest weekend?

Răzvan Cimponer:
Am avut noroc că apa a fost, ca de obicei, cristal. Doar vineri seara, un afluent din zona din aval a murdărit niște standuri, dar sâmbătă dimineață râul era deja curat. Pe durata concursului nu a plouat, am avut noroc de vreme bună. Înainte de concurs eram îngrijorați că ar fi putut ploua, dar am scăpat. Duminică apa a fost super, a scăzut față de sâmbătă destul de bine, în ceea ce privește claritatea a fost chiar cristal. În manșa a cincea m-am luptat să prind un pește, apa era atât de curată încât peștii te puteau vedea de la mare distanță.

op_raulmare2018_07

Standurile au fost în jur de 800 de metri, un singur stand a avut aproape un kilometru din motive tehnice, accesul fiind posibil doar la începutul sau sfârșitul său, în rest trecea printr-un canion și erau construcții care aveau gardul până în malul apei. Aceasta a fost singura observație, la concursurile viitoare să nu mai includem această porțiune de râu din cauză că accesul este dificil, nu pentru că nu s-ar prinde pește, deoarece are dorne adânci, pești frumoși, chiar eu am scăpat exemplare mari aici. În rest pot spune că standurile au fost echilibrate, au fost probleme doar pe un singur stand unde nu s-a prins nici un pește în trei manșe.

op_raulmare2018_20

op_raulmare2018_21

Standurile au fost mai mult decât generoase... s-a prins bine?

Răzvan Cimponer:
Față de potențialul râului nu s-a prins bine, 175 de pești, din punctul meu de vedere nu s-a prins cât ar fi trebuit să se prindă, însă pescarii experimentați au prins. Dar la acest concurs au participat pescari de toate vârstele, de la 14 ani la peste 65, am avut doi pescari care au venit pentru prima dată la o competiție, un pescar care este la al doilea concurs și care, spre bucuria noastră, a luat locul trei, fiind totodată membru al clubului nostru, doi copii de 14 ani, Dup Casian și Bocșa Darius, primul reușind o clasare foarte bună, chiar depășindu-și în clasament maestrul, pe dl. Moga Luca. Am apreciat în mod deosebit susținerea acordată de Aqua Transilvae pentru participarea la acest concurs a celor doi copii, Casian și Darius.

op_raulmare2018_04

Mie mi se pare că nu s-a prins pe măsura potențialului acestei ape, sper ca edițiile viitoare să confime bonitatea Râului Mare. Acum am avut viitura și ploile din ultima vreme, a fost o variație de temperatură semnificativă comparativ cu zilele trecute, duminică apa a fost foarte rece, cu un debit în scădere pe durata întregii săptămâni, iar de sâmbătă până duminică apa a scăzut cu aproape 20 cm. Peștii de pe Râul Mare sunt destul de sperioși, este cel mai pescuit râu de munte din județul Hunedoara, accesul este facil, și chiar dacă am reușit să obținem acordul Direcției Silvice Hunedoara ca să nu se mai pescuiască cu o săptămână înainte pe zona de concurs, pescarii care sunt pescari nu au pescuit, braconierii însă și-au văzut de treabă, inclusiv duminică am întâlnit pe unii care dădeau la momeală naturală, a trebuit să le explic care este situația... din păcate, asta se întâmplă în România.

op_raulmare2018_05

op_raulmare2018_06

Ce imitații s-au folosit?

Răzvan Cimponer:
S-a pescuit doar la nimfă în proporție de 99,9%, din câte știu eu doar dl. Moga Luca a încercat și la uscată, a prins doar un pește la uscată, sper să nu greșesc, și a avut câteva prezentări timide, în rest doar la nimfă. Din ceea ce am discutat și cu colegii, s-a prins cam la orice tip de nimfă, preponderent au fost folosite pheasant tail-uri verzi, cu guler portocaliu, negre cu guler albastru sau mov, urechi de iepure... au fost multe variații de pheasant tail-uri, dar nu a fost vreun model anume cu care să se prindă în mod special.

op_raulmare2018_09

op_raulmare2018_10

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Răzvan Cimponer:
Lupta pentru podium a fost foarte strânsă, așa după cum s-a văzut și din clasamentul final. Concursul a fost câștigat de Raul Tătar de la Târgu-Mureș, pe locul doi s-a clasat Adrian Trîmbițaș de la Reghin, chiar vreau să-i felicit pe cei de la Reghin care, ca și noi, și-au făcut un club anul acesta și continuă să susțină pescuitul la muscă. Pe locul trei, spre bucuria noastră, a urcat un membru al clubului nostru, Huniazii Flyfishing, Peter Călin, care este la a doua participare într-o astfel de competiție, prima dată fiind prezent la openul de pe râul Bărbat. Din păcate, Călin a trebuit să plece înainte de festivitatea de premiere din motive personale. Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Gigi Hădăreanu cu un păstrăv de 26 cm.

op_raulmare2018_13

op_raulmare2018_15

Au fost și pești mari scăpați, eu am arbitrat un coleg care a scăpat un păstrăv de 40-50 cm, iar după un drill de 20 de secunde l-a scăpat, alți colegi au scăpat pești destul de mari, în jur de 30 cm, chiar eu am scăpat un exemplar de vreo 30 cm care s-a dus în curent și a rupt firul... Râul ar avea potențial, nu discut aici meritul lui Gigi pe care-l felicit încă o dată, dar captura realizată la concurs nu reflectă, din punctul meu de vedere, realitatea de pe această apă. Dar atâta s-a prins, din cei 175 de pești cea mai mare captură a fost de 26 cm, vreo 2 sau 3 au avut aproximativ 25 cm, media peștilor fiind în jur de 20-21 cm.

op_raulmare2018_14

op_raulmare2018_19

Câteva cuvinte despre organizare, gazde și atmosferă?

Răzvan Cimponer:
Din punctul meu de vedere cred că este primul concurs unde atmosfera a fost superbă. Nu au fost discuții negative, toată lumea a fost optimistă, ne-am simțit bine. Eu și dl Buzea Constantin ne-am ocupat de acest concurs, primul organizat de Huniazii Flyfishing Club, cred că a fost o reușită.

op_raulmare2018_01

op_raulmare2018_18

Gazdă a fost Vila Foricon, doamna Gabi, administratorul vilei, ne-a sprijinit și ne-a ajutat în acest concurs, a fost o gazdă cu adevărat primitoare și sperăm să revenim aici la edițiile viitoare. Am fost sprijiniți de Romsilva, Direcția Silvică Hunedoara, vreau să le mulțumesc pentru faptul că au oprit pescuitul pe zona de concurs cu o săptămână înainte.

op_raulmare2018_16

Huniazii Flyfishing Club s-a înființat la începutul anului... Ce vă propuneți pentru 2018 și care sunt planurile pe termen mediu?

Răzvan Cimponer:
Urmează ca în mai puțin de o lună să organizăm Open Bărbat, care este a șasea etapă din Campionatul AGVPSR. În afară de cele două concursuri pe care le organizăm în acest an, vrem să fim prezenți și la celelalte competiții din campionat, este important atât pentru clubul nostru, cât și pentru celelalte cluburi organizatoare.

Am inițiat o discuție cu Romsilva ca să vedem cum putem institui o zonă exclusiv de catch&release pe râul Bărbat, ar fi un proiect cu multe beneficii atât pentru pescari, cât și pentru râu. Desigur, ei au posibilitatea să populeze și să asigure o pază strictă, noi îi vom ajuta cât putem, dar suntem la început, acum clubul are un număr mic de membri. Sperăm însă că ni se vor alătura și alți pasionați ai acestui sport și împreună vom realiza câteva proiecte importante pentru pescuitul la muscă din Hunedoara.