Open Bărbat - interviu cu dl. Răzvan Cimponer

barbat_2019_0710

În weekend-ul 13-14 iulie s-a desfășurat pe râul Bărbat a cincea etapă din campionatul AGVPSR de pescuit cu muscă artificială, open organizat de Huniazii Fly Fishing Club Sportiv. La ediția din acest an au participat 18 muscari care au concurat în 6 manșe pe zona de râu ce se întinde pe 12 km în amonte de coada barajului de la Hobița. Vreme bună și atmosferă plăcută în mijlocul unui peisaj a cărui frumusețe face ca acest concurs să fie unic. Despre cele două zile ale openului Bărbat am discutat cu dl. Răzvan Cimponer, concurent și organizator.


barbat_2019_0717

barbat_2019_0702

Cum s-a văzut din partea organizatorilor a cincea ediție Open Bărbat?

Răzvan Cimponer:
Atât din partea organizatorilor, cât și din cea a participanților cred că a fost din nou o reușită. Am avut o atmosferă frumoasă, cred că toată lumea a fost mulțumită după acest concurs. La fel ca anul trecut, organizator am fost eu, împreună cu cei din clubul nostru. Am avut noroc de vreme bună, să zicem așa, pentru că înainte de concurs toate prognozele meteo anunțau furtuni și sâmbătă și duminică. A fost doar o ploaie în a doua manșă, sâmbătă, la prânz, dar nu a plouat pe toate standurile la fel, pe unele au fost precipitații mai puternice, din ce am înțeles de la cei care pescuiau acolo, pe altele a plouat mai puțin; de exemplu, pe standul unde arbitram eu, a fost o ploaie mocănească de 10-15 minute. Apa a fost limpede aproape pe toată durata concursului, cu un debit de toamnă, micuț, deși în urmă cu două săptămâni debitul râului Bărbat era destul de mare. Sâmbătă, în a patra manșă, apa s-a tulburat de la acea ploaie, un afluent a murdărit puțin apa, dar a fost bine, pentru că, după mine, a fost manșa în care s-a prins cel mai mult, pe acea apă care avea o turbiditate mai mare.

barbat_2019_0703

barbat_2019_0713

S-a prins bine?

Răzvan Cimponer:
După părerea mea, nu. În total s-au prins 280 de pești punctabili, din păcate dimensiunea peștilor a fost foarte mică, dacă ar fi să fac o medie, dacă s-ar fi măsurat toți peștii, nu cred că săream de 18-19 cm, deși la concurs se punctează de la minimum 16 cm. S-au prins foarte mulți păstrăvi care nu au punctat, la unii concurenți din 20 de pești au punctat doar 5 exemplare… E interesant faptul că în urmă cu o săptămână, când au fost pe râu antrenamente, s-au prins chiar pești frumoși, mari, constant, pe toată durata partidei. E adevărat că și debitul era mai mare, apa era mai crescută cu vreo 20 cm, dar ceva s-a întâmplat… temperatura a scăzut foarte mult în ultima săptămână, posibil că și apa s-a mai răcit… cu siguranță este și acesta un motiv, pot fi și altele.

barbat_2019_0708

barbat_2019_0711

S-au făcut populări?

Răzvan Cimponer:
Nu, sunt păstrăvi care s-au născut acolo, indigeni și la propriu și la figurat. Eu nu știu să se facă populări pe zona de concurs, întotdeauna s-au făcut populări în amonte, unde nu se pescuiește. Unii dintre concurenți spuneau că este bine, deoarece peste câțiva ani vor crește și vor fi păstrăvi frumoși… Dar, eu știu?! Să nu ne trezim că și aceștia, așa mici cum sunt, vor dispărea de pe apă… Chiar sâmbătă, în timpul concursului, doi concurenți au găsit un angajat de la exploatările forestiere din zonă, care au pe mal niște vagoane unde stau muncitorii și care pescuia fără probleme la râmă… Trîmbițaș l-a surprins și l-a scos de pe apă. Alt concurent a găsit o plută agățată într-un copac… când s-a dus să o dea jos, era cu tot cu fir, cârlig și râma care încă mișca. Din păcate, la fel ca și anul trecut, au intrat cu râme pe râu chiar și în timpul concursului.

barbat_2019_0707

barbat_2019_0719

La nimfă sau la uscată?

Răzvan Cimponer:
Marea majoritate a concurenților au pescuit la nimfă, însă unii au încercat la uscată, cu succes aș spune eu. De exemplu, ieri, Mihai Vasilescu a pescuit o manșă numai la uscată, alții au schimbat între nimfă și uscată, și, interesant, au fost și concurenți care au combinat cele două stiluri, pescuind în tandem cu o nimfă și o muscă uscată. În ceea ce privește cele mai utilizate nimfe, acestea au fost peeping caddis, ureche de iepure cu guler portocaliu, pheasant tail cu guler portocaliu, nimfă neagră cu guler albastru… acestea au fost cele mai folosite imitații.

barbat_2019_0709

Cine a prins cel mai mare pește și cum a arătat podiumul?

Răzvan Cimponer:
Titlul pentru cea mai mare captură i-a revenit lui Gigi Hădăreanu, care a reușit să prindă un păstrăv de 27,4 cm. Concursul a fost câștigat de Adrian Trîmbițaș, pe locul al II-lea s-a clasat Raul Tătar, iar locul al III-lea a fost ocupat tot de Gigi Hădăreanu, care, după cum vedeți, a reușit dubla.

barbat_2019_0701

barbat_2019_0712

Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și organizare…

Răzvan Cimponer:
Pentru a cincea oară la acest concurs gazdă ne-a fost Pensiunea Marmis, unde ne simțim bine de fiecare dată… Sunt gazde primitoare, locația e foarte frumoasă, totul a fost bine. Anul acesta ne-am bucurat și de o sponsorizare din partea Mirdatod, firmă binecunoscută de produse lactate din Ibănești, cât și din partea Cramei Ferdi, a colegului nostru Fernando Mihăilescu. Și pentru că tot am vorbit de produse naturale și am ajuns în zona gastronomică, vreau să vă recomand o specialitate locală de care ne-am bucurat cu toții într-o seară, Virșli de Sălașu, cârnați din oaie, preparat culinar specific zonei noastre.

barbat_2019_0705-2

Despre organizare... ca de obicei, cele două persoane, domnul Constantin Buzea și cu subsemnatul, noi ne ocupăm de organizarea concursului și ca totul să se desfășoare bine. Am colaborat foarte bine cu cei de la Ocolul Silvic Pui, care ne-au asigurat rezervarea râului, deși, ați văzut că se mai întâmplă să mai intre unii pe râu cu râme.

barbat_2019_0716

barbat_2019_0714

Ce v-ați dori pentru edițiile următoare ale concursului de pe râul Bărbat?

Răzvan Cimponer:
Eu sper să ajungem să atingem numărul de 20 de concurenți sau poate chiar mai mult, însă atunci va fi o problemă cu locurile de cazare și, în plus, nici pista nu permite un număr cu mult mai mare de 20 de participanți. Eu m-am bucurat foarte mult că la această ediție au fost câțiva debutanți, debutanți în ceea ce privește concursurile de pescuit la muscă sau concurenți care au venit pentru prima dată pe râul Bărbat. Este important acest lucru, pentru că sunt mulți pescari activi în campionat care, după ce au fost o dată pe Bărbat, nu au mai venit, deoarece este un râu foarte greu, un parcurs extrem de dificil. Este adevărat acest lucru, însă este un râu foarte frumos, care pe mulți îi atrage tocmai prin caracterul său diferit.

barbat_2019_0718