Zilele pescarilor români în Polonia, ediția a III-a - interviu cu dl Valerian Rebenciuc

zilepolonia2021_900

Cea de a III-a ediție a Zilelor pescarilor români în Polonia s-a desfășurat în perioada 29 septembrie - 3 octombrie, eveniment ce a reunit 12 participanți. Îi mulțumim domnului Valerian Rebenciuc, inițiatorul și organizatorul manifestării de pe malurile râului San, pentru detaliile și informațiile oferite.

zilepolonia2021_06

Cum a fost atmosfera de la această ediție?

Valerian Rebenciuc:
A fost foarte frumos să ne revedem aici pentru al treilea an consecutiv. Noi, cei care am organizat evenimentul, am ajuns aici de pe 26 septembrie, ca să scoatem licențele, să luăm camerele, să fie totul pregătit atunci când veneau participanții, pe 29 septembrie. Marți au sosit cei de la Baia de Arieș, Moga Luca și Moga Alex, iar miercuri s-au alăturat echipei băieții din Cluj, niște pescari foarte buni, iar din Germania au venit Radu Ervin și Marian Ungureanu. Odată cu noi s-au cazat și doi pescari francezi și am pescuit împreună.

zilepolonia2021_15

Această ediție a fost decalată din cauza campionatului de pescuit la muscă uscată al polonezilor, concurs cu 158 de participanți, care și-au rezervat cazările din ianuarie. Era plin și, practic, evenimentul nostru nu a putut avea loc la data stabilită din primăvară. Am fost astfel nevoiți să-l amânăm cu o săptămână, din această cauză unii dintre participanții la edițiile trecute nu au mai putut să vină... De exemplu, trei vor fi la Campionatul Mondial de Seniori din Cehia, alții la serviciu, alții și-au rezervat concedii pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, ne-am strâns 12 pescari, ceea ce a fost în regulă.

zilepolonia2021_07

Au fost restricții din cauza pandemiei?

Valerian Rebenciuc:
Nu. La granița cu Ungaria am crezut că o să ne ceară teste sau certificatele de vaccinare, le aveam pregătite pe toate, dar nu ni s-a cerut nimic, în Slovacia ne-am oprit la o benzinărie și am văzut că se purta mască, iar în Polonia masca se purta doar în marile magazine, în rest nu… au o rată mică de incidență.

zilepolonia2021_12

Cum a fost apa și cum s-a prins?

Valerian Rebenciuc:
Vremea a fost bună toată săptămâna, cu excepția unei singure zile când a plouat mocănește, însă a fost o ploaie foarte bună pentru pescuit, păstrăvii săreau din apă, au fost activi toată ziua.

Sâmbătă apa a fost foarte mare pentru că au dat drumul la turbinele de la hidrocentrala de pe San. Șase dintre băieții din echipă s-au dus pe Sanul Vechi și acolo au prins foarte bine, păstrăvi mari, lipani mari, la uscată… Seara, cei care am fost pe San eram posomorâți, iar cei care au pescuit pe Sanul Vechi erau foarte bucuroși. Ne-a părut rău că nu am fost cu toții acolo, nu era semnal și nu am putut să luăm legătura unii cu alții, să ne unim, dar este bine că am descoperit această apă foarte frumoasă.

zilepolonia2021_03

S-a prins foarte bine, s-au prins păstrăvi și lipani foarte frumoși. Adrian Vlasiu a prins un păstrăv de 65 cm, aceasta a fost și cea mai mare captură. Au existat și câteva atacuri de lostriță, eu am văzut două lostrițe, iar Sergiu a avut atac de lostriță.

zilepolonia2021_08

Ce imitații s-au folosit?

Valerian Rebenciuc: Cele mai folosite imitații au fost clasicele poloneze, nimfe mici, uscate mici. În perioada aceasta nu avem voie să folosim streamere, pentru că începe perioada de reproducere la păstrăv. S-a pescuit doar la nimfă și la uscată, fiecare a încercat diverse imitații și stiluri, Vali junior a prins primul lui lipan la muscă uscată.

zilepolonia2021_16

Câteva cuvinte despre gazde…

Valerian Rebenciuc: Pensiunea Gawra era o pensiune a pescarilor. Încet-încet a devenit o pensiune a evenimentelor, nu a celor pescărești, ci a celor comerciale, team building-uri, nunți… Noi avem noroc, venim de foarte multă vreme acolo și există o prietenie, ca de la om la om, și când anunțăm că venim, ni se rezervă un pavilion, un etaj din hotel. Condițiile sunt excelente, mâncarea foarte bună, ne simțim foarte bine acolo. Am observat că s-au făcut pensiuni mai mici, pensiuni pescărești, iar majoritatea pescarilor, grupuri mai mici de pescari, se cazează la acestea, lumea s-a mai împărțit prin localitate. La Pensiunea Gawra suntem întotdeauna foarte bine primiți.

zilepolonia2021_10

În decursul ultimului an cine a mai trecut pe la Pensiunea Gawra și a scris în jurnalul de acolo?

Valerian Rebenciuc: Am văzut că au scris Nicu Țebrean, Nicu Robu, Adi Ignat, Ioan Bedrulea, Sergiu Câmpian… aproape că se termină jurnalul, la anul aducem unul nou.

zilepolonia2021_09

Ce planuri aveți pentru ediția viitoare?

Valerian Rebenciuc:
Am făcut într-o seară o discuție și ne-am hotărât să modificăm data evenimentului, să-l ținem în primul weekend din septembrie și nu ca acum, în ultimul weekend din septembrie. Este mai bine așa pentru că nu ne mai intersectăm cu cei care participă la campionatul polonezilor la uscată, un concurs mare cu peste 150 de pescari… de data aceasta, practic, am venit și am pescuit imediat după ei și e mai greu de prins pești în astfel de condiții. În plus, acum, în paralel cu evenimentul nostru, mai era un concurs al regiunii Varșovia, care se ținea pe zona de râu din aval de noi, astfel că a fost plin de pescari în perioada aceasta.

O altă hotărâre a fost ca Zilele pescarilor să nu mai debuteze de la mijlocul săptămânii, ci să înceapă de duminică și să se termine duminica următoare. Cei care nu pot veni de duminică se vor putea alătura grupului până miercuri, cel târziu. De exemplu, la această ediție toți mai voiau să pescuiască, nu ne-au ajuns trei zile și dacă tot am rupt săptămâna, hai să o rupem de duminică!

zilepolonia2021_11

Inițial, evenimentul a fost programat în ultimul weekend din septembrie, în ideea să nu se suprapună peste competițiile din calendarul intern, însă am observat că prea puțini dintre cei care participă la competițiile interne vin și la Zilele pescarilor. Pe de altă parte, este mai bine la început de septembrie pentru că elevii nu sunt la școală, în plus și ziua e mai lungă.

O altă noutate este că, începând din acest an, avem o tombolă la care se pot înscrie toți participanții – desigur, cu excepția organizatorilor – iar biletul câștigător constă în cazarea gratuită pentru următoarea ediție. În cazul în care câștigătorul nu poate participa la următoarea ediție, există posibilitatea să ofere biletul unui alt pescar din România, care va beneficia de premiu.