Open Păstrăvul de Aur - interviu cu dl Alin Hirișcău

pastrav_au_2021_089

A doua etapă din campionatul de pescuit la muscă s-a desfășurat în zilele de 12-13 iunie pe Someșul Cald, concurs pe echipe care s-a bucurat de prezența a nu mai puțin de 57 de muscari ce au format 19 echipe. Despre această ediție a Păstrăvului de Aur am discutat cu organizatorul evenimentului, dl Alin Hirișcău.


pastrav_au_2021_01

pastrav_au_2021_17

Este pentru a doua oară când concursul se desfășoară pe echipe...

Alin Hirișcău: Într-adevăr, am avut un număr neașteptat de participanți, cu toate că aveam o bănuială că o să vină destul de mulți. Nu am avut un număr limitat de locuri, inițial s-au înscris 60 de participanți și până în ultimele zile au renunțat doar 3 dintre cei înscriși, astfel că am avut 19 echipe. Concursul s-a desfășurat după modelul Hanak, doi pescari dintr-o echipă concurează în timp ce al treilea arbitrează o altă echipă. De asemenea, s-au schimbat și standurile pe parcursul unei manșe, respectiv după o oră și jumătate se făcea o pauză de 20 de minute și echipa trecea pe standul vecin.

pastrav_au_2021_40

pastrav_au_2021_05

Cum a fost vremea?

Alin Hirișcău:
Vremea, din păcate, nu a ținut cu noi... în manșa a doua, sâmbătă după amiază, și în manșa a treia, duminică dimineața, am avut apă murdară și crescută. În manșa a treia, după vreo oră de la startul acesteia, apa a început să crească, să se murdărească... a crescut undeva la 15-20 de cm, însă concurenții au reușit să prindă pe mai multe standuri, s-au prins și până la 10-11 pești.

pastrav_au_2021_30

pastrav_au_2021_11

Câți pești s-au prins?

Alin Hirișcău: În total s-au prins 396 de pești, predominant a fost lipanul, iar cel mai mare pește a fost tot un lipan de 35,5 cm. S-au prins mai mulți lipani de peste 30 cm. Toți am fost puțin dezamăgiți de vreme și de apă, dar în fiecare manșă, chiar dacă apa a fost tulbure, tot am reușit să prindem pești. Cu toate că am pornit de la premisa că se vor prinde foarte puțini pești, am reușit să ajungem la aproape 400 de pești, ceea ce este super bine pentru condițiile meteo și starea apei. Cu două săptămâni înainte de concurs, dacă se mergea la pescuit, chiar și pe apă curată, abia reușeai să prinzi câțiva pești. Am avut noroc că s-a schimbat puțin vremea înainte de concurs, au fost câteva zile călduroase, ceea ce a făcut ca peștii să înceapă să muște.

pastrav_au_2021_21

pastrav_au_2021_41

Au fost diferențe între standuri?

Alin Hirișcău: Au fost mici diferențe între standuri, dar, prin tragere la sorți în fiecare manșă, concurenții reușeau să pescuiască un sector din partea de mijloc, din partea superioară sau din partea inferioară. În partea de sus, înspre podul Ic Ponor, cred că temperatura apei era mai scăzută cu 2-3°C, poate și mai bine, față de podul de la Doda Pilii. În standurile de sus peștii nu au tras și, comparativ cu anii trecuți, a fost o mare diferență. Dacă în anii trecuți se puteau prinde undeva la 20-30 de pești pe standurile superioare, dinspre podul de la Ic Ponor, acum abia s-a reușit în unele manșe 4-5 pești, 2-3 pești, 0 pești...

pastrav_au_2021_31

pastrav_au_2021_24

Cum a arătat podiumul?

Alin Hirișcău: Primul loc a revenit echipei Lostrița formată din Doru Salcă, Gigi Hădărean și Vasile Cocean, pe locul al II-lea s-a clasat echipa Disco din care am făcut parte alături de Paul Buduru și Lăpuște Mihai, iar pe locul al III-lea s-a situat echipa CFR constituită din Buzea Cotea Ioan, Trîmbițaș Adrian și Daniel Suciavă.

pastrav_au_2021_04

pastrav_au_2021_32

Cea mai mare captură?

Alin Hirișcău: Titlul pentru cea mai mare captură i-a revenit unui debutant, Mikola Tudor, cu lipanul de 35,5 cm.

pastrav_au_2021_07

S-a pescuit la nimfă?

Alin Hirișcău: Predominant a fost pescuitul la nimfă, comparativ cu anii trecuți când foarte multă lume a pescuit la uscată, cel puțin unul dintre concurenți dădea la uscată și celălalt la nimfă pentru a acoperi ambele stiluri și a prinde câți mai mulți pești. De această dată foarte puțină lume a pescuit la uscată, dar nici nu se ridicau peștii la suprafață, nu era nici un fel de activitate la suprafață, foarte puțini pești s-au prins la uscată. Unii concurenți au reușit să prindă ceva și la ude, dar mult mai puțin. Cam toata lumea, din pricina vremii și a apei murdare, a insistat la nimfă.

pastrav_au_2021_02

pastrav_au_2021_10

Câteva cuvinte despre gazde și organizarea concursului...

Alin Hirișcău:
Fiind un număr atât de mare de pescari, ne-am cazat în mai multe locuri, la Pensiunea Alex, la Daria, la Ivan... dar nu au fost probleme. Despre organizare pot să spun că cel mai dificil este timpul pe care ți-l iau calcularea și afișarea rezultatelor, ești presat pentru că la final cam toată lumea vrea să meargă acasă. A fost puțin mai ușoră calcularea punctelor și peștilor deoarece acest concurs a fost de tipul un pește - un punct și s-a permis măsurarea unui singur pește pentru calcularea celei mai mari capturi. Dar, la final, mulți au plecat, nu au mai stat la festivitatea de premiere. Aș vrea să-i mulțumesc prietenului și colegului Vlad Afrasiabi care s-a implicat în organizarea concursului și m-a ajutat foarte mult la buna desfășurare a acestui eveniment.

pastrav_au_2021_39

pastrav_au_2021_23

Ce planuri are Best Friends Fly Fishing Club pentru acest an?

Alin Hirișcău: Anul acesta, din păcate, nu mai avem nici un concurs de organizat, probabil doar anul viitor vom organiza un nou concurs pe Someșul Cald și din nou pe Someșul Rece, râu care anul acesta a fost scos din campionat conform regulamentului pentru că în precedentul campionat a fost concursul cu cei mai puțini pești prinși. Însă mă gândesc ca la sfârșit de an, spre sfârșitul lui septembrie, cât mai ține sezonul la păstrăv, să fac un concurs de pescuit strict la uscată, amical, în afara campionatului. Probabil cu sponsori, nu știu exact acum, dar oricum cereri ar fi și mulți colegi mi-au spus că vor veni la un concurs de pescuit exclusiv la uscată.