Programul competițional 2021 - interviu cu dl. Ioan Bedrulea

afam2021222_900


Adunarea muscarilor din acest an a fost una virtuală, Fly Fishing Bucovina fiind cel care a coordonat și a strâns propunerile venite din partea celorlalte cluburi. S-au elaborat astfel programul competițional intern și regulamentul privind organizarea concursurilor din 2021, urmând ca acestea să fie înaintate spre aprobare Comisiei de competiții a AGVPSR. Am vorbit cu dl. Ioan Bedrulea, cel care a organizat reuniunea virtuală a muscarilor și a redactat documentele menționate.


Cum este să fii gazdă virtuală?

Ioan Bedrulea: Era stabilit ca Fly Fishing Bucovina să fie gazda ședinței anuale a muscarilor, dar a apărut această noutate, să fim gazde virtuale. Pe de o parte, am fost privați să ne etalăm ospitalitatea, care contează foarte mult pentru noi, bucovinenii… am pierdut această ocazie. Pe de altă parte, a fost dificil să constituim un grup de lucru, având la dispoziție cel puțin două variante fezabile. Una ar fi fost un grup pe o platformă precum Zoom sau altele similare, la care să fie invitați toți muscarii din cele 12-13 asociații, ceea ce însemna o participare foarte mare, peste 200 de oameni, greu de gestionat. A doua variantă a fost una reprezentativă, respectiv în chestiunile de interes ale acestei întruniri anuale, și anume ajustări ale regulamentului și calendarul competițional pentru 2021, cluburile să fie reprezentate de câte o persoană, de obicei președintele clubului, care să fie purtătorul de cuvânt avizat al opiniei asociației, în special în ceea ce privește calendarul competițional, care ne interesa în mod deosebit, mai ales după un an de pauză.

Această întrunire on-line a pescarilor și-a realizat obiectivele. Sigur, foarte multe lucruri se pot perfecționa, dar până la urmă am atins ținta principală: să avem anul acesta un campionat intern coerent.


Când începe campionatul?

Ioan Bedrulea: Campionatul începe în aprilie, pentru că, după vechiul ordin de prohibiție, la 1 aprilie s-ar deschide sezonul de pescuit la păstrăv, astfel că primul open va fi pe râul Avrig, în perioada 23-25 aprilie. Este o apă nouă în calendarul competițional, este un râu de munte care este populat numai cu păstrăv indigen, o pistă pe care nu am pescuit toți. Acolo au o asociație excelentă, foarte deschisă și cu un organizator foarte bun, Scoica Darius, foarte implicat, niște oameni deosebiți. După aceea urmează Open Beliș, un concurs pe lac, un concurs foarte frumos organizat de Aqua Transilvae, apoi Someșul Cald, Open Rebra, și aceasta este o pistă destul de nouă, Mureșul, Zetea și se încheie la Câmpul Cetății, în noiembrie.

pesc_dig220900


Finala?

Ioan Bedrulea: Între 10 și 12 septembrie, Open Bucovina, ținut pe Bistrița Aurie, va fi concursul care va conta și ca finală a campionatului din acest an. Va avea o singură etapă, cred că așa este mai spumos, mai așezat, satisfacțiile sunt mai mari.


Participare la Europene și Mondiale?

Ioan Bedrulea: Deja sunt două echipe formate, de fapt erau formate pentru 2020 pe rezultatele din 2019, dar competițiile internaționale nu s-au ținut anul trecut. Echipele sunt constituite pentru ambele competiții, complete, o parte din bani au și fost plătiți.


Etape în afara țării?

Ioan Bedrulea: Avem în septembrie un concurs numit Zilele pescarilor români în Polonia, care se desfășoară pe râul San. Este o inițiativă privată a Fly Fishing Bucovina, responsabil fiind Rebenciuc Valerian... s-a ținut și anul trecut, a fost o nișă între perioadele de carantinare, astfel încât au putut participa pescari din toate asociațiile din țară. Acest concurs este în afara programului competițional.


Ce planuri are Fly Fishing Bucovina în acest an?

Ioan Bedrulea: Avem planuri foarte serioase și foarte riguroase. În primul rând am început în toamna lui 2020 o populare a râului Moldova, aflat în Nordul Bucovinei, în zona de la Câmpulung spre izvoare, în parteneriat cu toate primăriile riverane. Am populat acolo cu peste 6000 de puieți de păstrăv indigen, mari, de la 18 la 20 cm. Acest proiect de populare continuă cu introducerea pe râul Moldova a sistemului Catch and Release, propunere făcută anul acesta către ANPA. Proiectul este inițiat și operaționalizat de către membrii Fly Fishing Bucovina din zona Câmpulungului.

Vom avea în perioada iunie-august așa-numita Școală de vară în cadrul căreia, cu ajutorul monitorilor din asociație și al câtorva invitați de marcă, vom școlariza un grup de 30 de copii în legatul muștelor, pescuitul la muscă, inițiere în fly fishing, aceste activități fiind coroborate cu ample acțiuni de ecologizare în cadrul proiectului nostru local Ape curate în Bucovina. Această tabără se va desfășura în trei locații: Neagra Broșteni, Valea Țibăului și Moldova.

Mai avem un proiect în parteneriat cu Romsilva, Fly Fishing pe Neagra Broștenilor, prima ediție a avut loc anul trecut în toamnă, anul acesta se va desfășura între 1 și 10 septembrie.