Open Rebra - interviu cu dl Piroska Antal

rebra25072021_09 copy

Râul Rebra, una dintre cele mai frumoase ape din Munții Rodnei, a găzduit în zilele de 24 și 25 iulie a treia etapă a campionatului intern, competiție la care au participat 28 de concurenți. Despre ediția din acest an a openului am vorbit cu domnul Piroska Antal, concurent și organizator, căruia îi mulțumim pentru amabilitate și informațiile oferite.


Câteva cuvinte despre a doua ediție a Open Rebra...

Piroska Antal: La această ediție ne-am bucurat de prezența a 28 de concurenți, ceea ce a făcut ca atmosfera să fie foarte frumoasă. Competiția a fost organizată în perimetrul Parcului Național Munții Rodnei, noi am solicitat în urmă cu 6 luni un aviz de a putea organiza un concurs de pescuit, practic a doua ediție a Open Rebra. Având acordul administrației Parcului Național Munții Rodnei am reușit să organizăm concursul și am optat pentru această locație deoarece, în partea superioară a râului Rebra, în amonte de zona de catch&release, situată în parcul național, este eliminat hazardul de a avea o apă murdară, de a fi defavorizați de intemperiile vremii. În zona aceea de parc național acest lucru este eliminat în totalitate: indiferent cât plouă, apa crește, dar nu se murdărește. Din spusele concurenților, dar și opinia mea este că Rebra este cel mai spectaculos râu din țară unde s-a organizat vreodată un concurs de pescuit... de exemplu, standul cel mai jos ca altitudine a fost la 921m, iar ultimul stand, cel din amonte, a fost la 1246m altitudine. De aceea a fost și un concurs destul de solicitant, cu o diferență mare de nivel, râul are structuri, bulboane adânci, dar este foarte frumos și spectaculos.

rebra25072021_04

Cum a fost apa?

Piroska Antal: Apa a fost mai curată decât apa plată îmbuteliată. S-a pescuit în coate și în genunchi, peștii având posibilitatea să te observe la orice mică greșeală și ascunzându-se. Din păcate, temperatura apei nu ne-a ajutat duminică, sâmbătă a fost înnorat, iar a doua zi, dimineața, temperatura apei a fost în jur de 6°C, iar temperatura exterioară a fost în jur de 9°C la ora 8 dimineața. Rece, ca la munte. Peștii au fost la început apatici, dar după o jumătate de oră au început să se prezinte… în total, în cele două zile de concurs s-au prins 747 de păstrăvi, aceștia punctând de la 16cm. Este o zonă doar cu păstrăv, am vrut să organizăm un concurs foarte tehnic, într-o apă extrem de curată, unde calitatea pescarului să facă diferența, și nu hazardul.

rebra25072021_06

Au fost diferențe între standuri?

Piroska Antal: Diferențe relative… fiind un parc național, fiind o zonă foarte puțin accesibilă pentru vizitatori, au fost destul de greu accesibile anumite sectoare. Media sectoarelor a fost undeva la 350m, dar am avut două sectoare unde drumul forestier este undeva la 120m mai sus decât albia râului și acolo coborârea și accesul la râu au fost un pic mai dificile. Dar am făcut trasee pe care se putea coborî și urca fără a suferi un accident. În ceea ce privește bonitatea, au fost standuri unde un pescar a prins un pește sâmbătă dimineața, iar alt pescar, pe același stand, după ce a fost pescuit de două ori, a prins 9 pești. Aici s-a văzut calitatea pescarului, pentru că pești sunt. Râul are foarte mult pește, cel mai important lucru este să ai grijă de el. Noi suntem acei norocoși unde accesul în parcul național este limitat, nu se poate intra cu mașina și acest lucru elimină foarte mult din braconaj.

rebra25072021_17

Cine a ocupat podiumul și cine a prins cel mai mare pește?

Piroska Antal: Cea mai mare captură a fost un păstrăv de 30 cm prins de Bușu Daniel de la Oradea. Podiumul… cum îmi place mie să spun, nu cel bătrân, ci cel mai experimentat a ocupat primul loc, domnul Ioan Dejeu de la Remeți, urmat de Buzaș Cotea Ioan de la Reghin și Daniel Suciavă tot de la Reghin. Cel mai mare număr de pești prinși pe un stand a fost de 35, colegul meu de echipă a reușit această performanță sâmbătă dimineață, pe toate standurile prinzându-se pești, nu a fost nici o gherlă, cel mai mic număr fiind de 2 pești prinși pe un stand.

rebra25072021_01

Din ceea ce ați văzut, la ce s-a prins cel mai bine?

Piroska Antal: La nimfă s-a prins cel mai bine, foarte puțini pești s-au prins la uscată, unii concurenți au încercat și la udă și s-a prins și la udă. Cele mai utilizate au fost imitațiile de ureche de iepure, de culoare naturală, și clasica peeping caddis, dar și alte modele de nimfe.

rebra25072021_14

Câteva cuvinte despre gazde?

Piroska Antal: Fiind atât de mulți pescari am avut nevoie de două pensiuni, Pensiunea Maria și Pensiunea Izvorul Rece, amândouă fiind în Parva, gazde excepționale care ne-au ajutat și ne-au așteptat cu mâncare. Le mulțumesc încă o dată. Fiind un concurs lung de dimineața de la 8 până seara la 8 a fost destul de greu, iar sâmbătă la prânz asociația noastă a organizat o masă festivă chiar lângă râu, un gulaș la ceaun.

rebra25072021_07

Cine v-a ajutat în organizarea acestui concurs?

Piroska Antal: Vreau să le mulțumesc celor de la Romsilva Administrația Parcului Național Munții Rodnei și doamnei director Poll Lucia Mihaela pentru acordul pe care ni l-au dat în vederea organizării acestui concurs care, în conformitate cu planul de management al parcului, s-a desfășurat în sistem prinde și eliberează. De asemenea vreau să-i mulțumesc domnului ranger Moldovan Stelian care a fost în fiecare dimineață alături de noi, la barieră, și ne-a facilitat accesul în zona de concurs. Nu în ultimul rând mulțumesc colegului meu Călin Ciocan și Asociației Fly Fishing Bistrița care au depus toate eforturile pentru a face cel mai tehnic concurs organizat în ultima perioadă în România.

rebra25072021_16

Ce planuri are Fly Fishing Bistrița pentru acest an?

Piroska Antal: Niciodată nu se gată planurile… important este să reușim să le realizăm, nu doar să le facem. Anul acesta pregătim două tabere pentru copii. Împreună cu Parcul Național Munții Rodnei, peste două săptămâni, o să organizăm o tabără pentru copii, să încercăm să-i învățăm să aprecieze natura, să pescuiască și să prețuiască peștii din apă. După aceea vrem să refacem trei cascade care în decursul timpului s-au degradat. Eu sper că sunt niște planuri destul de ambițioase pentru acest an, pe care sperăm că le vom duce la bun sfârșit.