Mediu

Dilema lui Juan Roig

juanroig2

Juan Roig Monserrat se inițiază în tainele pescuitului de la o vârstă fragedă alături de veteranii litoralului mediteraneean, urmând ca în tinerețe să se familiarizeze cu râurile și lacurile din interiorul Spaniei. Cunoașterea acestui sport s-a dezvoltat de-a lungul anilor, culminând cu înființarea unui laborator de cercetări piscicole. A scris zeci de cărți dedicate diverselor stiluri de pescuit și a colaborat cu reviste de specialitate, fiind recunoscut ca o personalitate importantă a literaturii iberice din acest domeniu, de la mijlocul secolului al XX-lea.

Este extrem de interesant un fragment din El Grand Libro de la Pesca de lá Trucha, în care autorul face o elegantă expunere de argumente care, formalizată logic, are structura unei dileme: date fiind premisele enunțate, concluzia ne relevă contradicția dintre perioada de prohibiție și sezonul de pescuit, căci, parafrazându-l pe Juan Roig, pentru un sector de râu este indiferent când prindem un reproducător apt de a depune icre și de a face repopularea.

Citește mai mult...

Plopul din Valdepiélago

valdepielago_01

Dacă treci prin mica localitate Valdepiélago din Munții Cantabrici, este imposibil să nu remarci plopul enorm ce crește lângă apă, în apropierea unui pod de piatră construit în perioada medievală. Mult mai curioasă este istoria acestui copac despre care se spune că are câteva secole: un braconier s-a salvat de la înec agățându-se în ultimul moment de o crenguță pe care a replantat-o aici, aceasta devenind arborele solitar și maiestuos ce-l putem vedea astăzi pe malul râului Curueño.

Citește mai mult...

O pisică neagră într-o cameră neagră

Omul de știință este persoana care caută să prindă o pisică neagră într-o cameră neagră. Filosoful caută să prindă o pisică neagră într-o cameră neagră, deși acolo nu se află nici o pisică, iar marxistul este filosoful pe care îl auzi strigând din când în când: „Am prins-o! Am prins-o!” Acest banc, care putea să-ți creeze ceva probleme înainte de 1989, dacă-l auzea cine nu trebuie, este o parafrazare glumeț-dizidentă a unui citat din Confucius: „Cel mai greu lucru este să găsești o pisică neagră într-o cameră neagră, mai ales dacă acolo nu există nici o pisică”. Imaginea pisicii negre, ce mai degrabă lipsește din camera întunecată, pare să fie definitorie pentru două din campionatele organizate de FIPS-Mouche: Mondianul de anul trecut din Norvegia și Europeanul din Suedia, care tocmai s-a încheiat..Citește mai mult...

Ce e bun pentru păstrăv e bun și pentru mine!

1212

Din romanul Război cu salamandrele al lui Karel Čapek se poate decupa ipotetica reacție a societății britanice în momentul întâlnirii cu o specie nouă, invazivă. Această mini-psihologie britanică rezultă colateral din distopia lui Čapek și, deși e scrisă cu aproape 80 de ani în urmă, pare la fel de valabilă și în prezent. Mi-am reamintit de această carte nu pentru că este iminentă vreo invazie a salamandrelor sau a zecilor de milioane de români și bulgari ce se pregătesc să ia cu asalt insula din 2014, ci pentru că am văzut câteva patternuri de muște ce imită un reprezentant al familiei Gammaridae.

Citește mai mult...

A fugi cu toate picioarele...

În limba franceză întâlnim expresia „courir à toutes jambes”, ce poate fi tradusă mot à mot prin „a fugi cu toate picioarele”, dar nu este cazul, deoarece în limba română există destule echivalente semantice, de la a fugi cât îl țin picioarele și până la sfârâitul călcâielor.

Citește mai mult...

La noi... și... la ei...

Din septembrie 2011, în Parcul Național Olimpic, situat în apropierea orașului Seattle, „răsună valea” râului Elwha. Dar nu din cauza construirii hidrocentralelor sau micro-hidrocentralelor, ca prin rezervațiile noastre naționale, ci, vice-versa,... datorită desființării a două hidrocentrale. Restaurarea ecosistemului râului Elwha, proiect semnat de Bush senior în 1992, presupune înlăturarea celor două baraje de 30 și, respectiv, de 70 de metri, construite în 1914 și 1927, escavarea sedimentelor, refacerea vechii albii și a vegetației. Costul eliminării barajelor, cea mai mare operațiune de acest fel din Statele Unite, este de 27 de milioane de dolari, iar costul total al proiectului este de 325 de milioane de dolari.

Citește mai mult...