Stacks Image 4533

Scobarul

Scobarii trăiesc pe fundul apelor reci, limpezi și cu patul tare. Adesea putem observa pe suprafața pietrelor acoperite cu alge unele mici zone pătrate, de mărimea deschizăturii gurii scobarului, de unde acestea au fost efectiv rase. Scobarii au o conformație specială a gurii și a maxilarelor ce le permite să apuce algele și să le reteze foarte aproape de suprafața pe care acestea au crescut. Un astfel de tip de hrană este important atât pentru valoarea nutritivă intrinsecă, dar mai ales pentru diferitele micro-organisme, viermișori și insecte prezente pe filamentele algelor. Această secțiune este dedicată unui stil de pescuit practicat pe Valea Cernei și ale cărui rădăcini pot fi identificate în urmă cu două milenii.
Stacks Image 4536

Scobar la iarbă - interviu cu dl. Marius Negrea


…metoda de pescuit la scobar cu iarbă se folosește de către localnicii orașului Băile Herculane. Începând cu luna decembrie, temperatura apei Dunării scade sub temperatura apei râului Cerna, afluent al acesteia. Întrucât în Cerna se varsă cam toate izoarele cu apă termală din Băile Herculane, scobarul urcă pe râu până în zona orașului și poposește acolo de la sfârșitul lunii noiembrie până în martie. Este perioada în care localnicii practică acest tip de pescuit.
Stacks Image 4539

Prima muscă sau A pescuit Traian în Dacia?


…metoda din zona Băilor Herculane are o semnificație importantă pentru pescuitul la muscă. În timp ce căutăm prima consemnare a unei muște artificiale în diversele texte antice, descoperim mai degrabă indicii despre o pre-istorie sau o conjunctură a pescuitului la muscă, iar practica de pe Valea Cernei este exemplul cel mai ilustrativ. Vorbim despre o pre-istorie sau conjunctură a muscăritului pentru că discutăm despre crearea unei imitații pe un cârlig, însă nu este cazul imitației vreunei insecte. Legarea unor alge uscate pe un cârlig creează un artefact, o imagine a algelor care se găsesc vara în apele respective.