Stacks Image 264

Scrumbia de Dunăre

Considerându-ne pescari sportivi și nu plăsari ne vom îndrepta atenția asupra scrumbiei de Dunăre și a unor specii înrudite din mai multe motive; pe de o parte, este specia care urcă în Dunăre până la Porțile de Fier II, fiind accesibilă pescarilor din România pe o distanță de 864 de km. Pe de altă parte, scrumbia de Dunăre poate fi prinsă cu muște artificiale, oferind pescarilor o experiență deosebită. Nu în ultimul rând, scrumbia de Dunăre ne prilejuiește o lectură a vechii literaturi referitoare la peștii și pescuitul din România. În funcție de loc și apă, există diferite metode de pescuit ale scrumbiei de Dunăre: tradiționalul spinning; în ultimii ani țaparina a devenit populară printre pescari, fiind promovată de entuziaști ai stilului precum domnul Marius Negrea din Drobeta Turnu Severin; sau, în funcție de inventivitatea fiecăruia, putem încerca noi metode, de exemplu cu șnur scufundător, în condițiile unui curent rezonabil. Pescarul sportiv, muscar sau nu, va găsi unele dintre cele mai mari satisfacții și recompense în pescuitul acestui pește.
Stacks Image 2374

Scrumbia de Dunăre - prezentare


Numele ei latin este Alosa pontica sau Alosa immaculata și, alături de alte surori ale sale, precum Rizeafca (Alosa caspia nordmanni) și Scrumbia albă de mare (Alosa maeotica), trăiește în zona Mării Negre, a Mării Azov și uneori poate fi găsită și în Marea Marmara. Scrumbiile migrează pentru reproducere în apele dulci ale fluviilor sau în apele salmastre ale lacurilor și lagunelor marine, iar toamna se reîntorc în apele mării. Sunt specii vechi, relicte, din perioada terțiară, ce trăiau chiar în vechea Mare Sarmatică.
Stacks Image 2377

Rizeafca sau Scrumbia de Dunăre Mică


Intră în Dunăre cu două săptămâni mai târziu decât scrumbia de Dunăre (poate urca și până la Porțile de Fier II). De asemenea, poate fi întâlnită și pe Nistru sau Bug, iar alte subspecii pot fi întâlnite în Marea Azov și pe Don.
Stacks Image 2443

Scrumbia de Dunăre la Porțile de Fier IIinterviu cu dl. Marius Negrea


… Deja, pescuitul la scrumbie a devenit un „festival”, cel puțin pentru pescarii mehedințeni, care vin cu rulote, corturi și stau câte o săptămână - două pe malul apei pentru a se bucura de frumusețea acestui pescuit foarte antrenant, cât și de natură...