lipan pescuit

Lipanul

„La pești nebuni, pescari nebuni!” Pescarii de lipan știu foarte bine că acest pește are un caracter schimbător, bulimic într-o zi, total indiferent față de muștele noastre a doua zi, adesea capricios și totodată jucăuș. Lipanul este cel mai frumos dintre peștii prinși la muscă, cel mai fantastic, cel mai jucăuș, cel mai enigmatic din punct de vedere comportamental. Astfel, în ciuda anilor de practică, în ciuda varietății râurilor frecventate, nu putem avea nici o siguranță, nici o certitudine. Succesul acestui tip de pescuit este rezultatul, recompensa unei adaptări constante, a unor schimbări tactice rapide care alternează diferitele tehnici de pescuit la muscă: uscată, nimfă și umedă.
Stacks Image 26

Cutia cu muște pentru lipan


Atunci când citim lucrările autorilor clasici, dar și o bună parte dintre cele din zilele noastre, putem să observăm că muștele pentru lipan au avut întotdeauna caracteristici speciale. În funcție de perioada anului și de certitudinile pe care le avem față de comportamentul acestui pește, foarte drag multora dintre noi, cele mai eficiente muște sunt, mai degrabă, fanteziste, minuscule pentru gura sa mică, plutind destul de „jos” pe suprafața apei.
lipan in apa

Greu de prins


Lipanul inspectează musca, dar în ciuda multiplelor schimbări de muște și a derivelor care par corecte este imposibil să-l agățăm. Trei cauze sunt posibile: fie nu avem musca bună, fie deriva nu este perfectă, fie ei mănâncă sub suprafața apei.
furnici terestre lipan

Hrana terestră


Sunt zile în care coleopterele, gândăceii, furnicile și alte insecte terestre nu-l lasă indiferent pe lipan. Adesea imitațiile acestora nu se bucură de suficientă atenție din partea pescarilor care-și concentrează eforturile asupra efemeridelor și a tricopterelor. Totuși, atunci când insecte atrăgătoare plutesc pe suprafața apei, ar fi păcat să nu profităm de acest fapt. Puțini pescari acordă atenție micilor insecte trerestre pe care lipanul comun le integrează foarte bine în regimul său alimentar. Într-adevăr, ca toți peștii, lipanul este oportunist, mâncând de la lăcuste și până la purici de plante.
lider pescuit lipan

Lipanul și liderul - să analizăm nailonul


Importanța diametrului vârfului liderului a suscitat întotdeauna dezbateri legate de tema pescuitului cu muscă uscată la lipan. De-a lungul timpului adevătare legende au apărut în jurul grosimii nailonului. De asemenea, sunt școli de gândire mai mult sau mai puțin bazate pe cantitatea capturilor sau a situațiilor specifice de pescuit.