Lansete din fibră de sticlă

pescuit la musca
În majoritatea lucrărilor introductive sau în dicționare putem observa că lansetele de pescuit la muscă artificială sunt clasificate în trei grupuri, ordonate, de asemenea, temporal. Primele descrise sunt lansetele din bambus, urmate de cele din fibră de sticlă, iar prezentarea se termină cu lansetele din fibră de carbon. (Dacă lucrarea este mai detaliată, găsim și lansetele „pre”-istorice, cum sunt cele din diferite fibre lemnoase, precum și încercări, mai contemporane, cum sunt cele din aliaje metalice sau chiar din fibră de bor).

Poate din lipsă de spațiu, poate din cauza unei viziuni progresiste sau ca urmare a campaniilor de publicitate și marketing, trecerea bambus -> fibră de sticlă -> fibră de carbon este văzută ca o acumulare de noi performanțe, de creștere a fiabilității și a celorlalte calități tehnice.

Însă lucrurile nu stau chiar așa, iar adesea se amestecă necunoașterea, indiferența și chiar reaua credință. Fiecare tip de material oferă caracteristici și proprietăți diferite. Doar superficial și din afara acestui sport se etichetează că „una este mai bună decât cealaltă”.

Oricare dintre aceste lansete - din bambus, din fibră de sticlă sau din fibră din carbon - sunt produse astăzi și se bucură de fani fideli. Doar din punctul de vedere al notorietății lucrurile sunt diferite: se vorbește destul de puțin de lansetele din fibră de sticlă și asupra caracteristicilor acestora aș vrea să insist.


pescuit la muscă

Scurtă istorie a lansetelor din fibră de sticlă


După 1945, lansetele din fibră de sticlă au devenit noua modă din industria pescuitului la muscă. Noul material înlocuia bătrânele lansete din bambus, produse manual, mai grele, mai scumpe și foarte dificil de întreținut.

La doar o zecime din prețul celor din bambus, noile bețe din fibră de sticlă au fost produse pe scară largă de toate firmele. Din punct de vedere al caracteristicilor, în ceea ce privește comportamentul în lansare și, mai general, la pescuit, diferențele erau minime.

Probabil că a fost perioada în care pescuitul la muscă a atras cei mai mulți practicanți... noile lansete din fibră de sticlă cât și noile șnururi din materiale sintetice, ce necesitau, la rândul lor, o întreținere minimă, au dus la „democratizarea” acestui sport, la practicarea lui pe scară largă. Însă perioada de aur a fibrelor de sticlă a apus foarte repede... Din 1975, locul acestora a fost luat treptat de lansetele din fibră de cabon, mai subțiri, mai ușoare și cu acțiune rapidă sau foarte rapidă.


„Roată, roată, te mai inventăm o dată... și cu tine lumea toată….”La ora actuală constatăm că opțiunile s-au redus destul de mult... între diferitele lansete de carbon sau foarte scumpele lansete din bambus. Însă câteva dintre marile firme și unii producători independenți fabrică lansete din fibră de sticlă.

Deși, inițial, între anii 1945 și 1975, marea majoritate a producătorilor de lansete din fibră de sticlă a încercat să reproducă caracteristicile celor din bambus, asistăm la ora actuală la încercări de a defini caracteristici proprii și specifice pentru acestea.

Noile lansete din fibră de sticlă nu mai caută să le copieze pe cele din bambus... acestea (vechile bețe din bambus) au locul lor în istoria și în prezentul pescuitului la muscă, sunt produse premium, cu o estetică proprie și desăvârșită, cu proprietăți inegalabile. (Din punctul de vedere al caracteristicilor fizice, lansetele din bambus au un indice al modulului elasticității în jur de 10 milioane, apropiat de E-glass, sau de S-glass situat la 12 milioane.... cu mult mai mic comparativ cu fibra de carbon al cărui indice începe de la 30 de milioane.)

În prezent, bețele din fibră de sticlă își definesc propriile caracteristici și comportamente în lansare și pescuit. Ele sunt lansete ușoare, cu o acțiune progresivă, ce permit cele mai delicate așezări ale șnurului pe apă. Sunt construite special pentru lansări impecabile la distanță mică și medie. Senzația oferită de lansetele din fibră de sticlă este mult diferită de cea resimțită în cazul celor din carbon sau din bambus.

Lungimea lor este sub 9 picioare și permit poziționarea unei muște în zona de acțiune a celui mai suspicios pește.... sunt parcă special construite pentru a lansa cea mai mică muscă, celui mai temător pește, situat în locul cel mai greu accesibil.

Putem să punem întrebarea: Reprezintă noile lansete din fibră de sticlă o nouă tendință în pescuitul la muscă (considerând și produse de top precum Sage Circa)? Este dificil de răspuns acum... însă aceste bețe din fibră de sticlă ne vor oferi plăcerea de a redescoperi finețea și un stil aproape pierdut în ultimele decenii dominate de nimfe și lansete rapide...


Poate nu e o tendință, ci o alternativă... oferită de câteva firmeThomas & Thomas

pescuit la musca
Seria de lansete din fibră de sticlă Heirloom a fost proiectată de legendarul Tom Dorsey.

Acestea prezintă o acțiune progresivă: cu cât e lansat mai mult din șnur, cu atât devin mai puternice, însă se poate pescui la mică distanță în condiții ideale.

Sunt comercializate 5 modele de lansete, de clase de la #3 la #5, de lungime 7,6ft - 8ft. Despre finisaj și calitatea materialelor se poate vorbi doar la superlativul absolut... deoarece este vorba de Thomas & Thomas...

Dacă prețul vi se pare mare sau doriți să vă construiți singuri lanseta, firma oferă și posibilitatea de a cumpara doar blank-ul.

Site: http://www.thomasandthomas.com/rods/heirloom-1


Hardy

pescuit la musca
Seria de lansete clasice ale firmei Hardy cuprinde cinci modele dintr-un mix de fibră de sticlă și fibră de carbon.

„Fibra de sticlă a fost ignorată în ultimii 20 de ani, favorizând fibra de carbon, mai ușoară și mai rapidă. Este adevărat că fibra de carbon este un material foarte bun în construcția lansetelor, dar nu este singurul. Un mix cu fibre de sticlă oferă lansetei o durabilitate deosebită și o mare rezistență la impact” - declară cei de la Hardy.

Seria cuprinde 5 modele, de la clasa 2 la clasa 5, cu lungimi între 5 și 8 picioare.

Site: http://fly.hardyfishing.com/en-gb/products/flyfishing-rods/classic-rods/glass-rods/


Diamondback Glass Rods

pescuit la musca
Diamondback Rod Company producea ceea ce mulți au considerat a fi cele mai bune lansete pentru apele limpezi și râurile mici. Firma a fost achiziționată de Cortland, iar mașinile din linia de producție - de către McFarland.

La ora actuală, Cortland produce unele din celebrele modele ale Diamondback Rod Company (bineînțeles, fiind discuții dacă noile lansete sunt la fel de bune ca cele vechi). Acestea sunt realizate din mixul de fibră de sticlă brevetat de companie, S2, de culoare indigo închis. Sunt fabricate 6 modele, de la #2 la #4, cu lungimi între 6 și 8,6 picioare, fiind de acțiune medie progresivă.

Prețul de catalog este în jur de 300 USD (blank-urile erau la jumătate, însă, în prezent, nu este clar dacă acestea se mai comercializează). Nu este sigur dacă firma Cortland va mai produce multă vreme aceste lansete, iar pe internet prețurile pentru modelele scoase din producție au crescut semnificativ.

Site: http://www.cortlandline.com/products/default.asp?id=581


Scott F2

pescuit la musca
Seria lansetelor din fibră de sticlă F2 produse de americanii de la Scott pare să fie special destinată celor care doresc să obțină maximum de performanță pe râurile mici.

Din punct de vedere tehnic, lansetele din seria F2 nu caută să imite comportamentul bețelor din bambus și nici pe departe nu este cazul vreunei nostalgii; acestea sunt lansete parabolice, cu o acțiune medie.

Acestea par să fie cele mai rapide bețe din ceea ce există pe piață în domeniul lansetelor din fibră de sticlă.

Firma produce 5 modele, de la #2 la #5, cu lungimi între 6 și 8,2 picioare.

Site: http://www.scottflyrod.com/catalog/details/f2


Vision Cult Fiber

pescuit la muscă
Seria Cult Fiber a celor de la Vision cuprinde patru modele, cu lungimi de la 5,9 la 7,6 picioare și clase de la #3/4 la #7/8.

Producerea lansetelor din fibră de sticlă de clasă mare extinde practic zona de utilizare a acestora.

Seria Cult Fiber ne permite alegerea bățului potrivit, de la un râu mic și până la pescuitul știucii în ape mari.

Site: http://www.visionflyfishing.com/page.php?page_id=33&c=30&pid=255#

Cabela's CGT Fiberglass

pescuit la musca
CGT Fiberglass este continuatoarea seriei limitate produse de firma Cabela's - CGR care s-a bucurat de un enorm succes.

Seria conține 6 modele, de la #2 la #5, cu o acțiune moderată, construite pe baza mixului T-glass.

Finisarea este excelentă, iar prețul de doar 149 USD.

Site: http://www.cabelas.com/


Lamiglas

pescuit la musca
În afară de lansetele din carbon, firma comercializează patru blank-uri din fibră de sticlă dedicate pescuitului la muscă.

Cei care preferă să-și construiască singuri lanseta de muscă pot să aleagă între blank-urile cu lungimi de la 6,6 la 8 picioare și clasă de la #3 la #5.

Site: http://www.lamiglas.com/blank_indiv.php?groupid=30


Mc Farland

pescuit la musca
Firmă foarte bine cunoscută în rândul entuziaștilor lansetelor din fibră de sticlă. Este renumită pentru designul și calitatea excepțională a produselor sale.

Lansetele sunt construite din E-glass, ceea ce le conferă o acțiune mai puțin rapidă decât în cazul celor pe bază de S-glass.

Remarcabil este faptul că firma oferă 3 blank-uri cu acțiuni diferite - progresivă, de vârf și parabolică - care sunt finisate în funcție de opțiunile clienților, devenind adevărate opere de artă.

Clasa lansetelor este de la #3 la #7, cu lungimi de până la 8,9 picioare.

Site: http://www.mcfarlandrods.com/dsp_spruce.php


Steffen Brothers

pescuit la musca
Din 1996, firma Steffen Brothers produce lansete din fibră de sticlă bazate pe formula S-glass.

Au un aer retro, însă sunt ușoare, iar comportamentul în lansare este foarte lin (asemănat de foarte mulți pescari cu lansetele din bambus de primă clasă). Deși protejează la înțepare cel mai fin nailon, au destulă putere pentru a lansa chiar muște mari pe un vânt potrivnic.

Modelele listate pe site sunt de la 5,6ft la 8,6ft și clase de la #1/2 la #10/11. Site-ul pare neactualizat de foarte multă vreme, însă lansetele sunt foarte apreciate, se vând foarte bine, iar potențialii clienți preferă să contacteze direct firma.

Site: http://www.steffenbrothersflyrods.com/fiberglass.htm


Kabuto

pescuit la musca
O firmă din Japonia, cu un design excepțional, dar și prețuri pe măsură.

Site: http://kabutorods.com/index.html