mulinete muscărit

Thierry Haart - Mulinete din Mileniul III


Haart este, fără îndoială, un nume predestinat fabricării de mulinete de pescuit la muscă. Dacă tinerele generații de pescari nu fac imediat legătura, cei mai vârstnici își pun întrebarea dacă există vreo legătură între cel despre care vom vorbi în continuare și Ari T. Hart, creatorul faimoaselor mulinete ATH. Nu există nici o legătură între cele două nume de mulinete, exceptând seriile limitate și artizanale, calitatea și inovația.

Specializat în prelucrarea metalelor, Tierry Haart este, de asemenea, un adevărat pasionat de pescuitul la muscă, căruia îi plac provocările tehnice. Alți producători de mulinete, la fel de pasionați ca și el, au încercat să împingă limitele rezistenței materialelor, ale reducerii în greutate și ale capacității de a recupera rapid șnurul. Ideea de a crea o mulinetă foarte ușoară, cu un tambur mare și cu multiplicare a devenit o obsesie, acum mai bine de 10 ani. Mulinetele Haart sunt foarte diferite de cele produse industrial. Părți din mulinetă, precum axele și ghidajele firelor, sunt din titan, material ultraușor și foarte rezistent; tamburul și cadrul sunt din aliaj de aluminiu, eloxate pe bază de pudră de titan, una dintre rarele operațiuni subcontractate de Thierry, ceea ce asigură o protecție și o rezistență superioară față de procedeele clasice. Din acest motiv, piesele astfel tratate au o culoare gri-verde. Aliajul de aluminu utilizat oferă o rezistență excepțională, care permite și o foarte bună prelucrare. Alegerea acestor materiale reduce substanțial greutatea, ceea ce oferă producătorului posibilitatea de a se concentra asupra esențialului, și anume, sistemul de multiplicare.
pescuitlamusca
Acesta a fost înregistrat printr-un brevet de invenție ce descrie mecanismul de îmbinare a părților componente. La exterior, simplitatea acestui sistem surprinde la o primă vedere, însă șnurul este recuperat după câteva rotații ale manivelei. TH6 ce are un diametru de 100 mm pentru 110g, recuperează aproximativ 90 de centimetri de fir la o rotație a manivelei. De asemenea, Tierry Haart a ales să facă toate aceste modele antirevers. Manivela rămâne fixă atunci când tamburul se învârte în sens invers. Acest mecanism bine cunoscut de pescarii la muscă în mare este folosit și pentru modelele utilizate în pescuitul păstrăvului și lipanului. Pentru cei care au folosit sistemul clasic de mulinetă, antireversul este un pic derutant, întrucât forța nu se mai aplică direct pe tambur, prin rotația manivelei, datorită sistemului de multiplicare. Este nevoie de un pic de practică și de obișnuință.

Unii sunt surprinși de faptul că pinioanele sunt expuse direct intemperiilor și prafului. „Este o întrebare care mi se pune câteodată și căreia îi răspund că este mai bine ca angrenajul să fie neprotejat, dar foarte ușor de curățat, de exemplu printr-o simplă spălare cu apă, decât să ai un sistem protector care adesea lasă praful să intre, dar nu permite ca acesta să fie ușor de curățat”, explică creatorul acestor mulinete.

Cel mai adesea designul exterior ține de cerințele clienților, deoarece mulinetele sunt realizate la comandă și sunt personalizate.

Haart propune trei modele noi de talie mare pentru pescuitul în apă sărată, TH10, TH12 și TH14. Pentru pescuitul păstrăvului și al lipanului există modelele TH5 și TH6. TH8 este dedicată pescuitului somonului, dar și pentru pescuitul în lac sau mare.

Prețurile de bază variază de la 570 de Euro la 650 de Euro. De notat că TH6 Duo este livrată cu două bobine ce permit folosirea unor șnururi diferite.
lanseta de pescuit la musca

Lansetele HaartPerfecționist, Thierry Haart produce și lansete care corespund perfect viziunii sale de pescuit în rău, în special cu nimfe ușoare sau muște uscate.

Blank-urile sunt produse la comandă și după specificațiile sale. Sunt propuse șapte modele, toate în patru segmente și în trei lungimi: 8.6 ft, 9 ft și 10 ft, de greutate 4, 5 și 6. Montajul este sobru, fără înflorituri, cu un finisaj deosebit.

Lanseta de 9ft #5 prezintă o acțiune foarte rapidă, de vârf, ce permite o manipulare ușoară a liderilor lungi. Lansările sunt rapide și precise la orice distanță. Este vorba de o lansetă polivalentă, care, prin acțiunea sa, se potrivește perfect atât pentru nimfă ușoară, dar și la muscă uscată. Lanseta de 10ft #6 este mai potrivită pentru pescuitul la streamer, în râu. Modelele de aceeași lungime, dar pentru șnur de 4 sau 5, sunt mai ușoare și polivalente. Cele șase lansete reprezintă o gamă care merită descoperită și care rivalizează cu cele ale marilor producători.

Prețurile lansetelor variază de la 390 de Euro la 420 de Euro, în funcție de model.