linii de pescuit, airflo

AIRFLO - Fabricat în Țara Galilor


Linia este cel mai solicitat material din echipamentul pescarului la muscă: la lansare, la recuperare, la drill; de ea depinde ca muștele să evolueze la o anumită adâncime sau să fie lansate la o anumită distanță. De asemenea, este singurul material față de care muscarul are pretenții speciale în ceea ce privește calitatea. Firma Airflo, originară din Țara Galilor, reprezintă unul dintre producătorii și inovatorii de top din domeniul liniilor de pescuit la muscă.


Două mari inovații: liniile „PVC Free” și „TDC”

pescuit la musca
Firma Airflo s-a înființat în 1985. Fondatorul acesteia, Paul Burgess, a pus la punct producerea liniilor la cald, pe bază de poliuretan topit și apoi răcit, opusă procedeului tradițional care presupunea utilizarea PVC-ului la temperaturi normale, dar implica folosirea de solvenți. Astfel, firma Airflo a fost prima care a oferit pescarilor linii ce excudeau PVC-ul (PVC Free), cu o rezistență sporită la razele ultraviolete și la îmbătrânire, dar și mult mai ecologice.
pescuit la musca
De asemenea, Paul Brugess a dezvoltat procesul tehnologic prin care se controlează cu precizie maximă densitatea liniilor de pescuit, denumit TDC (Total Density Compensation) - pornind de la o anumită densitate a liniei, adaosul de tungsten sau de bule de aer în straturi permite ajustarea cu precizie a densității acesteia pe întreaga sa lungime, astfel încât viteza de scufundare este strict controlată.

Intrarea pe piață a firmei a fost dificilă în condițiile existenței marilor producători de la acea vreme - Scientific Angler, Cortland, Rio etc. - dar prin inovațiile și calitatea produselor sale s-a impus ca unul dintre liderii mondiali în domeniul liniilor de pescuit la muscă.

Liniile Ridge

pescuit la musca
Conceptul care se află la baza acestor linii este simplitatea, sau mai bine zis inovația care conduce spre simplu. Este mai mult decât evident că frecarea liniei cu inelele lansetei diminuează din performanțele oricărei lansări.

Pentru a reduce suprafața de contact dintre inele și linie, respectiv reducerea frecării dintre acestea, suprafața liniei prezintă o serie de șanțuri longitudinale.
Stacks Image 14

Astfel printr-un raționament simplu, Airflo a produs o linie ce oferă un contact minim cu inelele lansetei, reducând semnificativ frecarea cu acestea.

Liniile Sixth Sense

Stacks Image 15
Elasticitatea este una dintre caracteristicile esențiale ale liniei de pescuit, cu o influență directă asupra lansărilor, prezentării pe apă, detectării mușcăturilor sau drill-ului. Diminuarea elasticității unei linii conduce la ameliorarea acestor parametrii. Airflo a creat linia Sixth Sense, a cărei elasticitate este de 6%, comparativ cu cea a unei linii comune care este între 15% și 21%. Acest lucru a fost realizat prin diminuarea elasticitații firului central împletit - brevetat ca „Power Core”.
Stacks Image 16
Secțiune transversală a unei linii Airflo. Se poate observa firul central „braided core” și învelișul ce conține bule de aer pentru a obține densitatea dorită.
Liniile Sexth Sense permit detectarea celei mai slabe mușcături, lucru util mai ales când pescuim la distanță medie sau mare. De asemenea, aceste linii au o perioadă de utilizare crescută: elasticitatea scăzută face ca suprafața acestora să fie mai puțin solicitată de extinderile repetate și se deteriorează mai puțin comparativ cu o linie normală.

Pe de altă parte trebuie să avem grijă la folosirea unor lideri sau nailoane subțiri. Elasticitatea scăzută face ca șocul înțepării sau un drill prelungit să solicite mai mult nailonul, recomandarea fiind să nu se utilizeze fire sub 0,16 mm.
Liniile Sixth Sense care se scufundă sunt colorate la intervale regulate, ceea ce ne oferă posibilitatea de a aprecia foarte ușor adâncimea la care evoluează musca sau nimfa.
pescuit la musca

Liniile Forty Plus


Lanseurile la distanțe mari reprezintă adesea o necesitate în lacuri sau la mare. Airflo a revoluționat de câțiva ani universul liniilor de pescuit la distanță.

În general, liniile de distanță denumite „shooting head” prezintă două părți: prima parte a liniei este numită „shooting head” și are o compoziție diferită față de partea a doua a liniei, numită „running line”, aceasta semănând mai mult cu obișnuita backing line, însă cu proprietăți ușor ameliorate.

Față de liniile obișnuite, liniile Forty Plus au aceeași compoziție pe întreaga lor lungime, ceea ce duce la optimizarea caracteristicilor și obținerea unor lansări la distanțe apreciabile. Ele au o densitate egală pe întreaga lungime. În cazul liniilor intermediare sau a celor care se scufundă rapid, densitatea egală permite o evoluție a muștelor sau nimfelor sub apă, la adâncimea dorită, pe durate de timp mult mai mari.

Crearea gamei Forty Plus a necesitat un timp îndelungat atât din cauza calculelor pentru a obține maximum de performanță, dar și pentru a construi linia de producție, special dedicată acestora.

Liniile Forty Plus permit lanseuri dincolo de bariera de 40 de metri. La asemenea distanțe linia pierde însă din finețea prezentării, ceea ce nu o face recomandabilă pentru pescuitul în râuri.
pescuit la musca

Liniile Sweep


Liniile Sweep prezintă o densitate variabilă de-a lungul lor: prima treime și ultima treime a liniei au aceeași densitate, inferioară densității liniei din zona mediană.

Această variație a densității permite plasarea liniei în apă în formă de U. Poziționarea liniei în formă de U permite ca muștele să evolueze în apă pe verticală, la fel ca mișcările naturale ale insectelor în coloana de apă. Liniile Sweep sunt recomandate în special la pescuitul din barcă. La începutul recuperării, muștele intră în apă pe verticală, iar la sfârșitul recuperării ele se ridică la suprafață, tot pe verticală.

pescuit la musca
Airflo

www.airflofishing.com

Fly Fishing Technology Ltd
Unit 5&6, Industrial Estate
Brecon, Powys, Wales LD3 8LA