nailon, pescuit la musca

STROFT - monofilamente de topSezonul se apropie... pregătim prima partidă, legăm câteva muște pentru debut, inspectăm materialele.... printre ele se află și rolele de nailon...

Unul dintre lucrurile importante pentru reușita zilei de pescuit este încrederea în materialele folosite... încrederea în posibilitățile lansetei, încrederea în caracteristicile șnurului, în eficacitatea muștei, dar mai ales în veriga cea mai subțire a întregului lanț, nailonul de care legăm musca.

Adesea, în decursul unei partide, reducem diametru nailonului odată cu folosirea unor imitații legate pe cârlige din ce în ce mai mici, iar în momentul unei capturi semnificative primul gând ne zboară la el. Rezistă sau nu? Nu era mai sigur să punem un nailon mai gros?... Însă cei care folosesc monofilamentele STROFT par că se preocupă destul de puțin de această problemă, indiferent de diamentrul monofilamentului utilizat: 0,10... 0,08... 0,06... 0,05...
Compania producătoare a fost fondată de Walter Kummerow, pescar și campion mondial la casting de 24 de ori. A studiat mecanica și economia la compania DAM, a fost consultant pentru celebrele nailonuri Platil Strong, a introdus pe piață în 1976 celebrele nailonuri ASPON C. În 1983 a fondat WAKU GmbH în Berlin, cea care produce la ora actuală gama STROFT.
Filosofia firmei este simplă: fabricarea celor mai bune linii de pescuit prin folosirea tehnologiilor de vârf. De peste 30 de ani, compania oferă o gamă variată de monofilamente și polifilamente ce obțin cele mai bune rezultate în testele efectuate în laboratoare din întreaga lume.

Însă testul cel mai relevant este cel al pescarilor. Folosit în condiții reale, cu un simț critic neegalat de aparatura de vârf a laboratoarelor, din ce în ce mai mulți pescari folosesc produsele firmei, iar fidelitatea acestora pare o nouă confirmare a calității. Nu este cazul aici de a i se face reclamă firmei germane, nici de a relata experiențe proprii și nici de a face apologia firmelor japoneze, mai niciodată confirmată în practică. Este vorba de cel mai bun sfat în problema: ce nailon să achiziționez?
Monofilament din Poliamide (clasic) - primele fire din poliamide au fost patentate în 1935 și sunt mai bine cunoscute sub denumirea de nailon. După 1940, au înlocuit în totalitate firele naturale, precum guta. Monofilamentul din poliamide reprezintă astăzi cea mai mare parte dintre firele folosite de pescari. Are o densitate de 1.14 g/cm3, ceea ce-l face să plutească la suprafața apei, susținut de tensiunea superficială, sau să se scufunde ușor sub pelicula apei.
monofilament, pescuit la musca


STROFT GTM - monofilament de tip clasic, prezintă maximum de performanță în ceea ce privește suplețea, rezistența la nod și rezistența la rupere. Culoarea albastru-gri transparent îl face greu observabil pe suprafața apei sau în apă. Disponibil în diametre de la 0,03 la 0,60
monofilament, pescuit la musca


STROFT ABR - monofilament, culoare maro-deschis transparent, prezintă o rezistență superioară în condiții de abraziune sau folosire intensivă. Suprafața acestui nailon este mai rezistentă la zgârieturi și UV, ceea ce-l face mai indicat pentru pescuitul în condițiile unui râu cu stânci sau fund pietros, însă suplețea nailonului este mai redusă decât în cazul STROFT GMT. Disponibil de la 0,05 la 0,60.
Monofilament din fluorocarbon - a apărut în anul 1972 și este produs din polivinilidenfluorid sau PDVF. Are anumite avantaje și dezavantaje comparativ cu monofilamentul din poliamide. Firul are o rezistență mai redusă la nod și o densitate de 1.78 g/cm3. Acesta tinde să se scufunde, nu plutește pe suprafața apei și oferă o mai bună prezentare a nimfelor sau a muștelor umede. Are o rezistență mai mare la acțiunea razelor UV, un indice de refracție mai apropiat de cel al apei, ceea ce-l face practic invizibil în apă (indicele de refracție este de 1.42 comparativ cu 1.58 pentru monofilamentul din poliamide; apa are un indice de refracție de 1.33). Are o memorie mai mare decât cea a firelor clasice, dar și o ridigitate mai mare.
monofilament, flourocarbon, pescuit la musca, nailon


STROFT FC1 - monofilament 100% din fluorocarbon, de culoare transparentă, cu o excelentă rezistență la nod și un răspuns imediat datorat elasticității reduse. Este disponibil de la 0.10 la 0.52.
monofilament, fluorocarbon, pescuit la musca


STROFT FC2 - monofilament 100% din fluorocarbon, culoare transparentă, disponibil de la 0.09 la 0.60 are o mai mică rezistență la noduri comparativ cu STROFT FC1, este mai suplu și reprezintă o alegere economică în cazul în care dorim să folosim un lider construit de noi sau în condițiile în care un diametru mai mic nu este necesar.