
Șnurul din mătase naturală...
Este un produs prezent, mai degrabă, în cărțile de istoria pescuitului sau în vechile lucrări. Maximum 2-3 producători pot fi văzuți la marile târguri de profil. Prezența lor este sinonimă cu apariția unei mașini de epocă Duesenberg la un eveniment auto din zilele noastre. Ne înghesuim la acele standuri, le vedem și afirmăm ca Moromete: „Așa ceva nu există!”. Punem mâna pe liniile din mătase cu o atenție și cu o reținere similare cu cele pe care le avem la atingerea ceasurilor de lux. Sunt făcute manual, cu o grijă pentru detalii și la un nivel de calitate dincolo de orice comparație cu șnururile sintetice, în cazul în care ne-am mai aduce aminte de ele în acele momente.
În 1880 firma „Eaton and Deller” a produs primul model de șnur de pescuit din mătase, împletit și fiert în ulei de in, în vid, procedeu pus la punct după sugestiile lui F. M. Halford, părintele pescuitului la muscă uscată. Ele au reprezentat, de atunci, standardele după care au fost judecate celelalte linii din mătase.

Șnurul din mătase reprezenta în timpul epocii de aur a lansetelor din bambus linia de lux, dar și cea mai folosită la pescuit. Astăzi, vânzarea lansetelor din bambus, fabricate manual, după principii neschimbate, este de ordinul sutelor în Europa, iar fabricanții șnururilor din mătase pot fi numărați pe degetele de la două mâini.

Caracteristicile sale fizice permit efectuarea unor lansări a căror eleganță și finețe nu pot fi egalate prin folosirea liniilor sintetice:
- Diametrul liniei din mătase este cu 30% mai mic decât cel al liniei sintetice echivalente;
- Modalitatea de împletire a fibrelor de mătase ne oferă trei tipuri de șnururi - dure, medii și moi - recomandate în anumite situații de pescuit. De asemenea, profilul acestora este mult mai variat și mai complex decât în cazul liniilor sintetice;
- Datorită diametrului mai redus cu 30%, rezistența șnurului la vânt în momentul lanseului este mai mică, enegia se transferă spre lider mult mai ușor, lanseul rulat este mult mai eficient, iar contactul cu suprafața apei este mult mai discret;
- Densitatea specifică liniilor sintetice este mai mică decât 1, astfel încât ele plutesc deoarece sunt mai ușoare decât apa. Șnurul din mătase are o densitate cuprinsă între 1,2 și 1,4 și, cu toate acestea, plutește foarte bine. Acest lucru se datorează structurii hidrofobe a șnurului și forței de tensiune superficială a apei, aceeași forță care face să plutească o muscă uscată pe luciul de apă. Șnurul din mătase stă pe suprafața apei, nu este parțial scufundat în apă. Ridicarea liniei de pe apă și contactul cu suprafața apei sunt mult mai discrete decât în cazul șnurului sintetic;
- Șnurul de mătase seamănă cu o oferă 3 în 1: gresat cu flotant, plutește; negresat se comportă ca o linie intermediară, iar parțial gresat pe lungime devine o linie cu vârf ce se scufundă. (Existau linii cu fir de cupru la interior sau cu interior special tratat ce absorbeau imediat apa și permiteau o scufundare rapidă).

În primul rând este prețul. Așa cum făceam inițial comparația cu mașinile de epocă, la fel putem să facem comparația între prețul liniilor din mătase și cel al sinteticelor. Prețul primelor este cuprins între 70 și 300 de Euro, în funcție de lungime, profil sau firmă. Cele sintetice pornesc de la 15-20 de Euro... (cele de tip Made pe Vapor sunt chiar mai ieftine)
La fel ca mașinile de epocă, șnurul din mătase trebuie întreținut: tradiționalul flotant Red Mucilin sau cei produși de aceleași firme ca și liniile din mătase, suportul pe care punem firul după fiecare partidă de pescuit pentru a se usca, gresarea firului înainte de fiecare partidă de pescuit, dar, uneori, și în mijlocul partidei de pescuit după o prealabilă curățare și uscare cu un tifon, degresarea și curățarea lui periodică după un anumit număr de partide, depozitarea lui în condiții de umiditate minimă. La câțiva ani poate fi necesar și un tratament de restaurare, conform unor rețete specifice. Însă, respectând aceste condiții, un șnur de mătase poate fi folosit peste 40 de ani... astfel, cu o durată de viață de aproape 10 ori mai mare decât o linie sintetică, el devine foarte ieftin pe termen lung.

Cea mai bună recomandare pentru pescarii la muscă ce nu au folosit încă aceste linii este următoarea: Încercați un șnur de mătase! Experiența cu greu poate fi descrisă prin caracteristicile acestora sau prin formule matematice!
În Europa sunt mai sunt câteva firme producătoare: Citiți site-urile lor!
Pêche à Soie - http://www.pecheasoie.com/
Terenzio - http://www.terenziosilklines.com/
Cadno Silk Lines - http://www.cadnosilklines.com/
Soie Chambord - http://soiechambord.surinternet.com/
Thebault - http://www.jpthebault.com/
Phoenix - http://www.phoenixlines.com/
La Soie des Sources de Lozère - http://www.soie-peche-mouche.com/
Terenzio - http://www.terenziosilklines.com/
Cadno Silk Lines - http://www.cadnosilklines.com/
Soie Chambord - http://soiechambord.surinternet.com/
Thebault - http://www.jpthebault.com/
Phoenix - http://www.phoenixlines.com/
La Soie des Sources de Lozère - http://www.soie-peche-mouche.com/

Maintenant, ils ne produisent plus. Ils sont trop vieux. C'est dommage!
Mi-a spus că are o cutie cu un șnur de la Kaizer. Mi-a prezentat-o. Totul era mai mult decât perfect. Ezitând, deoarece are în magazin multe lucruri de colecție ce nu sunt destinate comercializării, l-am întrebat dacă dorește să o vândă.
Voulez-vous l'acheter?
...
Avea o urmă de tristețe pe față în momentul în care mi-a dat bonul de casă și cutia cu șnurul de mătase... Era ultima!