lanseta musca umeda

Bețe pentru muscă udă


Pescuitul specializat la muscă udă presupune o lansetă cu o lungime de peste 10’ - unii specifică între 11’ si 13’ - acțiune medie, un fir fin, #3 - #4, adesea fiind preferat cel din mătase naturală cu profil paralel, negresat. La fel de adevărat este și faptul că un asemenea echipament face dificilă schimbarea stilului în timpul partidei de pescuit. Însă, indiferent de gradul de specializare pe care dorim să-l adoptăm, achiziționarea unei lansete de peste 10 picioare nu este foarte ușoară (acestea sunt și destul de scumpe, fiind produse de nișă, iar marketingul “acționează”).

Sunt puține opțiuni pe piață pentru un băț lung, pe care să-l mai și folosești o zi întreagă (vezi și greutatea care, în ziua de azi, impune, practic, standardele). În continuare, voi compara, din perspectiva pescuitului la muscă udă, trei modele de lansete de muscă cu dimensiunea de peste 10’, și anume: Vision Cult 10’8”#3, JMC Elite 11’6”#3/4 și Greys XF2 Streamflex 11’#3.
lanseta vision cult
Vision Cult 10’8” #3 (www.visionflyfishing.com) a apărut anul trecut și am alergat la magazin pentru a o cumpăra mai ceva ca Pheidippides către Atena. Cu greu poți găsi la un loc acțiunea caracteristică bețelor de bambus, greutatea de 87g și o lungime de aproape 11 picioare. Este perfectă pentru prezentarea unei muște fără nici cea mai mică unduire a apei la orice lanseu... bambus la greutatea fibrei de carbon, un băț pe care și l-ar fi dorit chiar și marii clasici ai chalk stream-ului. Acțiunea sa totală face iertată orice greșeală de lansare a firului... Din păcate, însă, se poate reproșa calitatea îmbinărilor/mufelor.... ele sunt de tip carbon-carbon (segmentele nu sunt lăcuite în totalitate, la nivelul mufei avem contact exclusiv între suprafețe de carbon, iar finisarea nu este foarte bună). Datorită curburii ce pornește de la mâner (“full curve” și “deep action”- cum s-ar spune) și cu ceva pești prinși (așa cum spunea cineva e “atât de sensibilă încât poți să simți și bătăile inimii păstrăvului”) te trezești după câteva ore cu segmentele jucând din mufe.... E adevarat că poți să le îndeși, “bulgărește”, vorba unui prieten, astfel încât să “iasă apa din ele”, dar nici “nu se face” așa ceva, iar rezultatul ar fi tot același. Din când în când trebuie să mai verifici mufele, să nu “prindă” joc... dacă ești perfecționist capeți o obsesie sau cauți soluții, cum ar fi lăcuirea - ceea ce nu recomand - etc, dacă ești pragmatic, nu îți faci prea multe griji și pescuiești bucurându-te de acțiunea sa unica. Un lucru este clar: feeling-ul pe care ți-l oferă folosirea acestei lansete și caracteristicile sale întrutotul speciale face uitat orice reproș legat de calitatea mufelor. Concluzia este că acest băț poate fi considerat un produs ce însumează caracteristicile clasice ale bețelor dedicate pescuitului la muscă udă; schimbarea stilului de la udă la uscată se realizează cu ușurință. Pentru nimfă, însă, este un baț destul de “moale”, rigiditatea scăzută nepermițând practicarea stilului cu eficacitate.
lanseta elite musca umeda
JMC Elite 11’6” #3/4 - comparabilă ca înălțime cu lansetele pentru două mâini, dar anorexică, dacă ne referim tot la acestea - firma franceză JMC (www.mouchesdecharette.com) propune o concurență serioasă mai bătrânei - ca an de apariție - dar agresivei - ca acțiune - Loop Opti Peak 11’#3. Din punct de vedere al calității Loop Opti Peak se pozitionează ca un produs premium (să amintim echilibrarea sistemului lansetă-mulinetă prin contragreutăți, finisarea excelentă, designul modern șamd), dar JMC Elite 11’6” #3/4, cu vreo 10% mai ieftină și o manopera ireproșabilă, aleargă pentru locul secund, însă la mică distanță. Un somon mediu sau un păstrav mare - aceasta este dilema celor două lansete care este accentuată dacă ne gândim că folosim un fir de #3 și o muscă sau nimfă bine hrănite. Deși ambele bețe se “încarcă” foarte bine la un șnur de tip WF de aceeași clasă, sunt recomandate pentru pescuitul la distanță într-un râu mare sau lac. Cu o greutate în jurul a 120g și cu o acțiune rapidă, de vârf, sunt mult prea agresive pentru pescuitul la muscă udă pe un râu de dimensiuni obișnuite. Practic, avem puterea clasei 5/6, dar finețea clasei 3.
lanseta musca umeda 11
XF2 Streamflex 11’#3 vine în continuarea vechii serii Streamflex renumită în rândul muscarilor de râu (http://fly.greysfishing.com/en-gb/home/). Noua serie Streamflex XF2 este integral reconstruită pe un nou “blank” bazat pe structura de carbon specifică seriei XF. Modelul de 11’ #3 are o greutate 96 g, un mâner cu un design modern, o calitate, finisaj și grijă pentru detalii care poziționează noul Streamflex în zona preduselor premium. Curbura lansetei și acțiunea progresivă o face perfectă pentru pescuitul la muscă umedă și controlul perfect al firului pentru stilul upstream sau down and across. Din punctul meu de vedere lanseta ocupă cu ușurință primul loc pentru pescuitul la muscă udă. Aceasta se datorează nu doar calității materialelor folosite și a “lucrăturii”, ci și acțiunii sale care oferă o rigiditate mai crescută, comparativ cu lanseta de la Vision, permițând în acest fel un control desăvârșit al firului pe suprafața apei. Ceea ce reprezintă marele său atu este că se pretează la fel de bine atât pentru uscată, cât și pentru mici nimfe sau micronimfe (pentru cei ce practică mai frecvent nimfăritul este de luat in considerare seria XF2 Streamflex Plus.) După părerea mea cei de la Greys au reușit o performanță deosebită prin echilibrarea și armonizarea acțiunii lansetei cu lungimea și clasa sa, iar toate acestea în condiții de calitate ireproșabile.