Stacks Image 276

Montaj

Legarea muștelor artificiale, descrisă de unii ca un proces de înfășurare a unor materiale pe un cârlig sau ridicată de alții la statutul de artă, reprezită pentru cei mai mulți dintre pescarii la muscă, primul contact cu acest sport. Micile imitații văzute în vitrina magazinului de pescuit sau în cutia vreunui prieten ne-au prins privirile și au avut, cu siguranță, un impact semnificativ asupra noastră. Prima descriere a unei muște datează din anul 180, iar evoluția pescuitului la muscă este similară cu evoluția legării muștelor artificiale. Această dezvoltare se poate aplica, de asemenea, și la nivel personal.
Stacks Image 10040

Parașute 1931-1932


Parașutele reprezintă un capitol important din istoria recentă a pescuitului la muscă uscată. Cu toate că au cunoscut de-a lungul deceniilor evoluții majore și au apărut diverse variante, inventatorul patternului și momentul apariției pot fi precis indicate.


În iarna 1931-1932, Helen Todd, o tânără legătoare scoțiană, documentându-se despre muștele cu aripi despărțite, a avut ideea de a realiza o imitație a efemeridelor aflate în ultimul stadiu de viață, insecte ce agonizează cu aripile larg deschise, plutind aproape inerte pe suprafața apei. Pentru montaj, Helen Todd utiliza câteva fire din păr de porc, prinse perpendicular pe tija cârligului, un mini-catarg în jurul căruia rotea pana, formând astfel gulerul specific parașutelor.
Stacks Image 9949

Bare Hook Nymph


Modelul este legat de numele lui Oliver Kite, promotor al pescuitului la muscă și personalitate marcantă a anilor `60, reprezentând un caz-limită al imitațiilor folosite în pescuitul la muscă.


Bare Hook Nymph pare să fie cel mai simplu pattern legat vreodată, însă Kite a avut curajul să o folosească, aceasta dovedindu-se extrem de eficace când este pescuită într-un mod corect, respectiv printr-o prezentare indusă. Imitația a apărut în momentul în care un Pheasant Tail „bine mestecat” și-a pierdut și ultimele fibre din pana de fazan, rămânând doar spirele de cupru folosite în montaj… cu toate acestea, lipanii mușcau, în continuare, cu entuziasm!
Stacks Image 9255

Muște artificiale tradiționale din România – Titus PinteaÎn 2011 Titus Pintea publica o mică broșură, inedită pentru literatura de specialitate de la noi: Muște artificiale tradiționale din România a apărut împreună cu un carton pe care erau legate 24 de imitații descrise în lucrare.

Asemănările și particularitățile muștelor obținute din locuri și de la oameni diferiți au putut fi observate și analizate de către autor de-a lungul multor ani, discutate adesea cu prietenii de pescuit. Demersul său s-a focalizat pe apele din zona de nord a Transilvaniei, binecunoscute încă din copilărie – vezi lucrarea Timpul s-a Oprit Între Munți. Rezultatul este spectaculos prin bogăția și diversitatea colecției prezentate, iar teza generală, enunțată încă de la primele rânduri, merită întreaga noastră atenție: existența unor modele de bază ale muștelor tradiționale.
Stacks Image 7044

Nimfe de suprafață


Astfel sunt clasificate imitațiile concepute de George Edward MacKenzie Skues (1858-1949), cel care este considerat, pe bună dreptate, părintele pescuitului cu nimfe în amonte și unul dintre cei mai mari pescari și autori din istoria acestui sport.

Nimfele de suprafață, nelestate, legate pe cârlige fine, sunt prezentate și evoluează în straturile superioare ale apei, încercând să imite comportamentul insectelor în ultimul stadiu de viață acvatic. Denumirea subliniază diferența față de nimfele de profunzime, lestate, pescuite pe fundul apei, ce au fost promovate în deceniile următoare de Frank Sawyer.
Stacks Image 6783

Flymph - legarea corpului


Termenul flymph - compus din
fly și nymph - se referă la imitația ce reprezintă insecta care trece de la stadiul de nimfă la cel de adult. A fost introdus în 1971, cu ocazia reeditării cărții The Art of Tying the Wet Fly and Fishing the Flymph semnată de James Leisenring și Vernon Pete Hidy.

Insecta aflată în acest moment al evoluției sale prezintă câteva caracteristici care sunt de dorit să fie reproduse de către imitație; corpul de o anumită culoare are pe deasupra un exoschelet translucid, între acestea observându-se mici acumulări de lichid transparent - în mod greșit considerate bule de aer. Avem un joc de lumină și nuanțe, plus mișcările specifice insectei ce se îndreaptă spre suprafața apei pentru a trece la stadiul de adult. Este cel mai vulnerabil moment, de care peștii profită din plin.
Stacks Image 6716

Dancing Caddis


Dancing Caddis
este una dintre cele mai eficiente și revoluționare imitații pe care a propus-o Gary LaFontaine la începutul anilor '80 în celebra sa carte Caddisflies. Modelul prezintă două caracteristici importante: pe de o parte este libertatea de mișcare pe suprafața apei conferită de poziționarea cârligului cu vârful în sus, astfel încât acesta nu mai acționează ca o ancoră prin străpungerea peliculei de apă, pe de altă parte, abdomenul imitației presează apa, ceea ce o face foarte vizibilă pentru păstrăv. „O imitație legată pe un cârlig întors poate fi eficientă pentru toate trichopterele adulte, atât cele care se odihnesc sprijinite pe marginile aripilor și corp, cât și cele care patinează pe apă. Prin lipsa cârligului care să interfereze, musca poate imita caracteristicile importante ale insectelor care sunt duse liber de curent sau a celor care se mișcă.
Stacks Image 6459

Orange Otter


Orange Otter este numele unei muște extrem de populare concepute de către reverendul Edward Powell în primele decenii ale secolului trecut. Este prezentată într-o serie de articole din
Fishing Gazette, ultimul fiind publicat în 1935. Eficacitatea acestui model stârnește admirația multor pescari: „chiar și celor mai liniștiți pescari de lipan le va fi greu să-și stăpânească entuziasmul”.

Stacks Image 5124

Prima nimfă… 1662


„... Dacă dorești, poți să pui puțin plumb subțire pe tija cârligului pentru a scufunda momeala acolo unde râul nu are un curent puternic și să pui nimfa de trichopteră (cadbait) deasupra plumbului, poți să faci capul din mătase neagră și corpul din ceară galbenă; aceasta trebuie să fie adesea ridicată de pe fund și lăsată să se scufunde din nou.

Poți să imiți larva de trichopteră (cadbait), făcând corpul din piele de capră, capul din mătase neagră...”
Stacks Image 4941

Little Rusty Spinner


Într-o zi de la începutul secolului trecut, G.E.M. Skues lua trenul spre Winchester și se pregătea, conform obiceiului său, să lege muște pe durata călătoriei. A descoperit pe geamul compartimentului un companion, un mascul în stadiu adult din specia blue winged olive (Ephemerella ignita) și inspirat de acesta a legat o imitație cu corpul din păr de focă roșu-brun, fir de montaj orange aprins. Seara a pescuit cu aceasta pe Itchen. Denumirea și descrierea acestui pattern apare pentru prima dată în lucrarea The Way of a Trout with a Fly, publicată în 1921.
Stacks Image 4720

Nimfa lui Ivan


Dincolo de discuțiile, presupozițiile și ipotezele legate de această nimfă este de reținut tehnica de împletire în 8, ce permite obținerea unor imitații realiste cu abdomen plat și segmentare bine definită, caracteristici ale multora dintre
insectele specifice muscăritului.
Stacks Image 2355

Griffith's Gnat & Syl's Midge


Două modele clasice a căror eficacitate maximă s-a dovedit de-a lungul anilor. Sunt modele ce pot fi folosite pe întreaga durată a anului, la fel cum chironomidele sunt active tot anul, însă, în primele zile de după dezgheț par singurele care oferă rezultate excepționale. Modelul lui Griffith poate fi considerat o muscă uscată care este luată de la suprafața apei de peștii ce s-au dezmorțit puțin, după câteva zile însorite. Cel de al doilea model, un spider contemporan ce împărtășește multe dintre caracteristicile primului, a fost realizat de Sylvester Nemes și presupune o metodă mixtă de prezentare, ceea ce îi conferă o largă atractivitate.
pescuit la musca

André Ragot - creatorul muștelor paysannes


La începutul anilor '30, când tânărul André Ragot pescuia la muscă udă într-un râu din Bretania natală, o tehnică obișnuită la acea vreme și în acea regiune, a constatat că păstrăvii se hrăneau exclusiv la suprafața apei. Văzând că nu obține nici un rezultat cu tehnica tradițională, în ciuda tuturor eforturilor sale, André Ragot a scos dintr-un buzunar al vestei sale un cârlig, un fir și o pană, legând prima sa muscă uscată: un păianjen cu coadă de tip paysanne cu care, în acea zi, a înregistrat adevărate performanțe. Acesta a fost momentul de început al unei lungi activități de testare și creare. Astfel au rezultat șase modele de muscă - 3 ude și 3 uscate - cunoscute sub numele de paysannes, ce se poate traduce ca țărănești sau țărăncuțe, în funcție de context sau de prezența/absența articolului hotărât.
pescuit la musca

Pescuit la molie...


Expresia din engleză Bustard Fly Fishing se referă la o metodă de pescuit la muscă artificială cu imitații ce reproduc două tipuri de molii: molia albă și molia brună, legate pe cârlige de 10 sau 12. Metoda este originară din Scoția și a fost practicată dintotdeauna de puțini pescari, în ciuda eficacității sale. La ora actuală puținii practicanți ai acestei metode, răspândiți pe toate meridianele, încearcă să mențină în viață acest stil de pescuit.
muste, pescuit la musca

4 muște pentru deschiderea sezonului


După luni de așteptare, lansetele vor ieși în sfârșit din tuburile lor de protecție. Pe durata iernii am legat diferite muște, dar a mai rămas ceva loc în cutie. Putem să completăm acest loc cu următoarele modele.
montaj paianjeni musca umeda

3 păianjeni în amonte


O bună parte din reputația lui Stewart se datorează folosirii muștelor de tip spider. „În zilele însorite, păstrăvul poate fi observat în apa mică, care, la prima vedere, abia pare că îi acoperă. În asemenea împrejurări, ei vor lua adesea un spider, dacă pescarul stă neobservat și aruncă ușor muștele deasupra lor”. Aceste imitații sunt considerate mult mai eficiente decât muștele cu aripi, fiind foarte puține cazuri în care ultimele sunt mai atractive.
nimfa, asellus aquaticus, pescuit la musca, montaj

Nimfa de ianuarie - Asellus aquaticus


Este un crustaceu de apă dulce ce trăiește în apele din zona temperată a Europei, Rusiei și Americii de Nord. Asellus aquaticus trăiește în râurile și lacurile din Europa, bogate în materii organice. Este tolerant la condițiile de mediu sau la poluare, joacă un rol important în curățarea apelor de resturile vegetale, iar prin micro-mișcările sale contribuie la menținerea calității apelor lente. Este activ și în condițiile unei ape foarte reci și de aceea imitația sa este folosită în lunile de început ale anului.Deși este prezent în multe râuri și lacuri, acesta este foarte puțin cunoscut sau folosit ca imitație de către pescarii la muscă.
efemeride mai irlandeze

Clasicele irlandeze de mai


Muștele de mai irlandeze sunt foarte mari, nereale, dacă le comparăm cu dimensiunile efemeridelor pe care încearcă să le imite. Dar când ne uităm la ele în contre-jour, vedem că musca pare scăldată într-o aură de lumină și de reflexii. Muștele sunt făcute din pene de găină chinezească vopsite în culori contrastante, amestecate cu cele de potârniche, rață sau gaiță. Părul de focă și firul auriu, ce alcătuiesc corpul, respectă combinații specifice și complexe. Aceste muște de mai sunt întotdeauna un joc de lumină și culoare.
pescuit la musca primele nimfe g e m skues

G. E. M. Skues - primele nimfe


George Edward MacKenzie Skues (1858-1949) avocat, scriitor și pescar la muscă, este părintele nimfei moderne. Vă prezentăm câteva din micile nimfe de suprafață sau intermediare, cu hackle scurt și flexibil, modele care au determinat marile schimbări de tehnică din secolul XX și care își dovedesc eficacitatea și după aproape 100 de ani.