march brown, pescuit la muscă

Martie sau March Brown...


Prima efemeridă pe care o întâlnim, începând cu luna martie, este Rhithrogena germanica sau, pe numele ei mai prietenos, March Brown.

Genul Rhithrogena are o largă răspândire în Europa și conține numeroase specii între care diferențele sunt minime și adesea greu de observat.

Nimfele au dimensiuni cuprinse între 10 și 20 mm, un colorit uniform, fără semne specifice pe corp. Acestea trăiesc în curenții rapizi de apă, în râuri și pârâuri din zonele de munte și până în câmpie. Ele nu populează însă apele a căror temperatură urcă semnificativ vara, cu fund nisipos sau cu depuneri.

Toate speciile din genul Rhithrogena eclozează în zone în care apa este bine oxigenată, iar curenții de apă sunt rapizi. Semnificativ pentru aceste specii este durata limitată de timp, adesea scurtă, în care insectele apar pe suprafața apei. La începutul sezonului insectele zboară cel mai adesea după-amiaza până înainte de apusul soarelui, iar în zonele montane putem să le întâlnim pe durata întregii zile.

March Brown... 500 de ani

pescuit la musca, march brown, rhithrogena germanica
Rhithrogena germanica este cea mai cunoscută specie halieutică, bucurându-se de cea mai mare notorietate. Pescarii la muscă o cunosc sub denumirea de March Brown, iar imitațiile ei datează de cel puțin 500 de ani.

Primele zboruri ale acestei insecte apar în luna martie, cel mai adesea după-amiaza. Apariția ei în aer este stadiul cel mai important din punct de vedere al imitațiilor pe care pescarii le pot prezenta pe suprafața apei.

Rapiditatea ecloziunii este caracteristică pentru această specie... între stadiul de nimfă și primul zbor nu trec, adesea, mai mult de 30 de secunde. Chiar la sfârșitul lunii februarie putem să întâlnim un mare număr de nimfe ce se ridică de pe fundul apei pentru noul stadiu de viață, dar în condițiile unei temperaturi scăzute sau ale zăpezii persistente aceste insecte dispar de pe suprafața apei mai repede decât fantomele.

Adevărata March Brown este o specie a cărui corp poate atinge 2 cm. În primul stadiu al zborului ele prezintă aripi de nuanță gri-măsliniu cu unele zone translucide și nervuri fumuriu închis, torace și abdomen maro-gri închis. În stadiile adulte aripile devin transparente, iar abdomenul este colorat în brun-negru strălucitor. În aprilie, aceste insecte sunt prezente pe majoritatea râurilor.

Am spus mai sus „adevărata March Brown” deoarece sunt și alte specii, mai mult decât asemănătoare, ce pot fi confundate cu aceasta, dar ele apar din luna aprilie.

muste de pescuit
Rhithrogena semicolorata - are o zonă de răspândire mult mai mare în Europa, dar perioada de zbor este din aprilie până în iunie, ecloziunea începe în mijlocul zilei, iar în iunie are loc până spre apus. Dimensiunea insectei este între 10-12mm. După ecloziune, culoarea corpului este gri-măsliniu, iar aripile sunt gri-fumuriu, dar la câteva minute culoarea corpului se închide devenind brun-translucid, iar aripile transparente.
muste de pescuit
Rhithrogena beskidensis atinge maximum 8 mm și zboară din iunie și până în octombrie. În primele minute de zbor corpul este de culoare galbenă cu o striație neagră, oblică, pe fiecare segment al corpului, după care devine brun deschis, cu aripile transparente. Prezintă o importanță redusă pentru pescari, deoarece perioada ei de zbor se suprapune peste cea a multor alte specii.

Imitații...

muscă udă
Din punctul de vedere al pescarilor la muscă, în special primăvara, insectele din genului Rhithrogena sunt cele mai importante. Apariția lui March Brown la începutul lunii martie marchează, practic, debutul sezonului de pescuit la muscă. Din luna aprilie, apariția celorlalte specii ale genului, în paralel cu March Brown, contribuie la reușita primelor partide de pescuit. Spre finalul primăverii și începutul verii se pot observa diferențele dintre diferitele specii ajunse la maturitate, iar în funcție de prezența lor putem să alegem imitația cea mai bine adaptată.

Imitațiile March Brown sunt prezente în cărțile de pescuit de mai bine de 500 de ani. Descrierile lor apar la Charles Cotton în 1680, iar în 1747 Charles Bowlker a adăugat dubbing din păr de iepure și câteva spire din mătase galbenă. March Brown este legată în toate variantele: umedă, spider, uscată, emergentă, nimfă... Pentru varianta clasică, umedă, materialele sunt simple: cârlig 12-14, fir brun, coada din două fibre de potârniche, corpul cu dubbing din păr de iepure (ureche) amestecat cu fibre de focă, peste care înfășurăm câteva spire de mătase galbenă, aripile din pană de fazan sau sitar, iar gulerul din potârniche brună.
spider, muscă uscată, march brown


Varianta spider folosește ca guler două spire din pană de sitar, de pe interiorul aripii, iar pentru emergente sau uscate se folosește din ce în ce mai mult puful de rață pentru aripi și pană de cocoș pentru guler.

Noutăți?!

march brown dry fly
Există însă două aspecte mai puțin cunoscute despre March Brown pe care doresc să le prezint.

Prima este metoda de a pescui muștele umede pe suprafața apei, la fel ca în cazul celor uscate. Muștele ude reprezintă destul de bine insecta adultă, iar poziționarea lor pe suprafața apei, în amonte, în condițiile unei ape crescute, oferă rezultate spectaculoase. Imitația este luată adesea drept o insectă care tocmai s-a așezat pe apă sau care a fost ușor prinsă de curent. Dacă legăm muștele umede cu materiale naturale, pe un cârlig normal ca diametru al sârmei, ele plutesc ușor pe suprafața apei, nefiind nevoie să le gresăm pentru creșterea flotabilității. Nu este nici o problemă dacă se scufundă câțiva centimetri sub suprafața apei, adesea obținând chiar rezultate excelente. Câteva lanseuri false o fac din nou să plutească. March Brown este una dintre muștele umede ce se pretează foarte bine acestei metode.

Al doilea aspect este imitația propusă de George Edward MacKenzie Skues pentru March Brown. G.E.M. Skues, părintele nimfelor, considera că „March Brown este o muscă excelentă, ce reprezintă o imitație puțin asemănătoare cu insecta naturală, însă reprezintă o imitație foarte bună pentru oricare altă insectă.” E de presupus că această afirmație datorează mult numărului mare al speciilor asemănătoare cu March Brown și, implicit, ușurinței cu care aceasta poate fi confundată.
pescuit, nimfă, march brown
Atracția păstrăvului față de acestă insectă și faptul că se găsește semnificativ în alimentația sa l-au determinat pe Skues să o ia în considerare în cartea sa din 1921 - The Way of a Trout with the Fly and Some Further Studies in Minor Tactics. Modelul de nimfă de suprafață propus pentru March Brown este un model complex, ce prezintă caracteristici comune atât cu insecta adultă, cât și cu stadiul ei de nimfă (modelul a fost simplificat în cartea Nymph Fishing for Chalk Stream Trout din 1939). Pentru apele calme (așa cum este cazul celebrelor râuri din sudul Marii Britanii), această nimfă de suprafață, pescuită în amonte, la câțiva centimetri sub oglinda apei aduce rezultate excelente. Modelul, vechi de peste 90 de ani, ne va oferi nu doar bucuria legării uneia dintre primele nimfe din istoria pescuitului la muscă, dar și ocazia de a admira eficacitatea sa.

Model realizat de Florian Stéphan
Cârlig: 12-14
Fir: brun-roșiatic
Coadă: fibre din pană de cocoș, pepite
Corp: din firul brun-roșiatic, peste care legăm câteva spire de fir albastru; corpul se lăcuiește
Torace: dubbing de iepure, peste care punem ca sac al aripilor câteva fibre din pană de cocoș gri.
Hackle: pană de bibilică și pană de cocoș gri închis.