february red

Roșu de Februarie...


Roșu de Februarie nu este un cod de avertizare meteorologică. Nămeții sunt cât casa, apele sunt bocnă, iar vremea bună și prima partidă de muscărit par îndepărtate. Totuși, câțiva reprezentanți ai ordinului Plecopterelor se pregătesc de ecloziune. February Red sau științific zis Taeniopterygidae.

Topirea gheții este primul lucru așteptat de micile nimfe. Ochiurile de apă care apar reprezintă semnalul pentru un nou stadiu de viață... unele reușesc să iasă afară, altele încearcă să găsească un loc neacoperit de gheață. Agitația nimfelor, încercările acestora de a ieși de sub pelicula de gheață, de a găsi un suport care să la ajute să iasă din apă, nu-i lasă indiferenți pe păstrăvii care abia se dezmorțesc.

ciclu de viata, plecoptere

La început de sezon


În Europa sunt cunoscute cinci genuri din familia Taeniopterygidae, ce reunesc 35 de specii cu o largă răspândire. De asemenea, prezența lor este comună în întreaga emisferă nordică, cu peste 80 de specii cunoscute.

Nimfele sunt colorate în brun-deschis, au antene și cozi lungi, au o lungime de 12mm (fără antene și coadă). Insectele adulte sunt de talie medie, cu un corp între 8mm și 12mm, colorat în brun-orange închis, coadă scurtă, aripi pliate pe corp.

Cel mai important lucru pentru pescarii la muscă este perioada lor de zbor. Majoritatea acestor insecte încep să zboare imediat după apariția primelor ochiuri de apă pe suprafața gheții. Le putem întâlni pe o vreme însorită de februarie, chiar la temperaturi negative ale aerului de -6°C.
Taeniopteryx schoenemundi
De exemplu, genul Taeniopteryx, din familia menționată anterior, poate fi întâlnit în lunile de primăvară, când efemeridele nu au eclozat încă, iar o imitație a acestuia ne poate aduce pești frumoși. Taeniopteryx schoenemundi este singura insectă ce zboară în lunile de iarnă blândă sau din primul moment în care gheața nu mai acoperă în totalitate râul. Imitațiile acestor insecte sunt la fel de apreciate de toți peștii, indiferent dacă vorbim de păstrăv, lipan, clean, mreană sau chiar de micul oblete.

Sunt prezente în meniul peștilor cu o lună înainte de apariția celebrei efemeride March Brown (Rhithrogena germanica).


musca lipan primavara
Lipanul pare în mod special interesat de micii reprezentanți ai familiei Capniidae. Black Stonefly își încep zborul tot din februarie, iar o imitație de 5mm, realizată pe un cârlig nr. 16-18 poate să ne aducă primul lipan al sezonului.

Imitații...


În funcție de vreme, de metoda de pescuit și de perioada de viață a acestor plecoptere putem folosi următoarele muște:
Stacks Image 5

Uscate:


Cârlig: 14-16
Fir: Brun roșcat
Corp: Două fibre din pană de fazan auriu peste care înfășurăm câteva spire de fir roșu
Punga de ouă: Câteva fibre sintetice brun-deschis/transparente (tip SLF Hanks)
Torace: Dubbing brun-roșu (Magic Dub sau echivalent)
Aripi: Fibre de puf de rață vopsite în brun (Cul De Canard - CDC)
Stacks Image 6

Cârlig: 14-16
Fir: Brun roșcat
Corp: Două fibre din pană de fazan auriu peste care înfășurăm câteva spire de fir roșu
Hackle: Pană de cocoș brun
Aripi: Fibre de puf de rață vopsite în brun, montate după tehnica aripilor separate (Cul De Canard - CDC)
Stacks Image 7

Ude:


Partridge and Orange (prima descriere a acestei muște aparține călugăriței Juliana Berners și apare într-o carte publicată în 1496)

Fir: Mătase, Pearsall 6A
Cârlig: 14-18
Hackle: Potârniche, cu puncte bine marcate
Stacks Image 8


Winter Brown

Fir: Mătase, Pearsall 6A
Cârlig: 14-18
Corp: pe firul de mătase punem câteva fire de păr de iepure (ureche)
Hackle: pană de sitar (Scolopax) de pe partea interioară a aripii
Cap: fibră din coadă de păun.

Nimfe:


Există numeroase modele de nimfe pentru clasa plecopterelor (zise și stonefly, mouches de pierre sau muște de piatră). Primul este un montaj hyper-realist al acestei nimfe, al doilea este un montaj clasic, iar al treilea este o imitație a muștei de piatră neagră, preferata lipanilor de primăvară (cea din urmă nu mai mare de 8 mm!!!)
Stacks Image 9