Nimfa, ianuarie, asellus aquaticus

Nimfa de ianuarie - Asellus aquaticus


Este un crustaceu de apă dulce ce trăiește în apele din zona temperată a Europei, Rusiei și Americii de Nord. Asellus aquaticus trăiește în râurile și lacurile din Europa, bogate în materii organice. Este tolerant la condițiile de mediu sau la poluare, joacă un rol important în curățarea apelor de resturile vegetale, iar prin micro-mișcările sale contribuie la menținerea calității apelor lente. Este activ și în condițiile unei ape foarte reci și de aceea imitația sa este folosită în lunile de început ale anului.

Deși este prezent în multe râuri și lacuri, acesta este foarte puțin cunoscut sau folosit ca imitație de către pescarii la muscă. Aria sa de răspândire este mai mare decât în cazul Grammarus, care este foarte sensibil la calitatea apei.
nimfa, asellus aquaticus, montaj
Se diferențiază ușor de Grammarus, prin corpul mai plat și prin deplasarea exclusiv pe fundul apei, deoarece nu înoată. Prezintă două antene mobile lungi și 14 picioare (7 perechi).
Talia: Asellus crește pe toată durata vieții, cuprinsă între un an și doi ani. Adultul măsoară între 8mm și 15 mm.
Culoarea: gri, ușor translucidă. Putem să găsim exemplare transparente în lacuri, la adâncime mare.
Ochii sunt situați sub carapacea chitinoasă a capului și nu sunt orientabili.
Prezintă dimorfism sexual.

Mediu de viață
Habitatul său ideal este situat atât în ape curgătoare ce prezintă curenți lenți, cât și în lacuri, de obicei în apropierea malurilor, în zone în care există contracurenți și pietre mari acoperite cu mușchi sau în zonele de acumulare a materiilor vegetale, unde se hrănește. Asellus aquaticus mănâncă micile micro-organisme fixate pe resturile vegetale. Este activ îndeosebi noaptea sau la lumină redusă.
Stacks Image 10
MONTAJ

Cârlig: nr. 12-14, ochi înclinat spre exterior
Fir montaj: maro deschis
Lest: foaie de plumb
Dubbing: gri-închis sau gri-brun (tip Ghost Fiber) peste care înfășurăm câteva spire de fir argintiu
Spate: bandă flexibilă gri
Picioare și antene: fibre din pană de potârniche

Model realizat de Oliver Edwards (Les plus belles mouches de pêche, N. Ragonneau)