pescuit la musca efemeride danica

Clasicele irlandeze de mai


partea I - mayflyLa baza tuturor eclozărilor din luna mai se află o efemeridă (Ephemera Danica) care face ca inima multor pescari să bată mai repede. Chiar și păstrăvii mari, care se hrănesc numai în adâncuri, se lasă seduși de această efemeridă și ies la suprafață pentru a o prinde - specimenele mari, despre care doar presupuneam că se află în anumite zone, sunt vizibile din nou.

Momentul eclozării efemeridelor de mai depinde mult de condițiile meteorologice. Dacă primăvara întârzie și timpul rece se prelungește, apariția pe apă a insectelor poate avea loc la mijlocul lunii mai și se desfășoară chiar pe toată durata lunii iunie.

Acest articol se concentrează pe muștele clasice ale școlii irlandeze ce imită efemeridele de mai.

Unele modele au o istorie de sute de ani, dar în termeni de eficacitate sunt și astăzi primele. Muștele umede tradiționale sunt construite din materiale care absorb apa pentru a le facilita imersia. Clasa acestor muște este foarte mare... de la o structură simplă (asemănătoare cu north country spiders), la una complexă ( Dunkeld sau Silver Invicta). Unele dintre ele caută să imite majoritatea insectelor, sugerând oarecum muștele de tip attractor, ceva viu și care merită să fie mâncat.

Este mai degrabă o descriere generală, deoarece excepții există întotdeauna. Muștele de mai irlandeze sunt foarte mari, nereale, dacă le comparăm cu dimensiunile efemeridelor pe care încearcă să le imite. Dar când ne uităm la ele în contre-jour, vedem că musca pare scăldată într-o aură de lumină și de reflexii. Muștele sunt făcute din pene de găină chinezească vopsite în culori contrastante, amestecate cu cele de potârniche, rață sau gaiță. Părul de focă și firul auriu, ce alcătuiesc corpul, respectă combinații specifice și complexe. Aceste muște de mai sunt întotdeauna un joc de lumină și culoare. Ele sunt total diferite de verișoarele lor britanice sau continental-europene, al căror guler abia dacă depășește lungimea cârligului. De aceea se folosesc pene cu fire ce par foarte lungi, dar, odată legate, ele se așează foarte bine.

Datorită acestor fire lungi, muștele irlandeze antrenează mai multă apă comparativ cu omoloagele lor engleze și au, în mod evident, un comportament diferit în apă. Clasicele irlandeze au un guler din pană de potârniche franceză, potârniche comună sau rață sălbatică. O altă denumire pentru imitația irlandeză a muștei de mai este straddlebug, ce reprezintă o efemeridă ce caută să se elibereze din pielea de nimfă. Este una dintre cele mai eficiente și mai credibile imitații ale emergentelor de mai. Există o serie de straddlebug ce au guler din pană de potârniche franceză (French Partridge Straddlebug). O altă serie este cea numită Goslings, ce are ca guler o pană de rață. Termenul Gnat este folosit pentru musca ce imită o efemeridă în stadiul matur al vieții.

La debutul eclozării efemeridelor, peștii sunt ezitanți în a lua imitația foarte mare pe care le-o prezentăm, ea fiind adesea respinsă înainte de a apuca să înțepăm. Urmărirea cu atenție a muștei, controlul liniei și ridicarea lansetei la momentul potrivit sunt factorii de succes în aceste prime zile. După câteva zile, în care efemeridele au continuat să eclozeze, peștii par să nu mai aibă nici o ezitare în a ataca hotărât musca, chiar dacă lanseul a fost mai puțin reușit sau prezentarea neadecvată. Nimic nu pare să le deranjeze comportamentul hotărât.

Ele pot fi prezentate uscat, pe apă, prinse în pelicula apei, sau umede. De obicei sunt folosite în monturi de câte trei, specific pentru pescuitul în lac, loch style. Legarea unei muște tipic irlandeze nu este simplă, putând fi comparată cu legarea unei muște pentru somon, doar că nu este cazul utilizării unor materiale exotice și foarte scumpe. Grey Gosling este o muscă tipică pentru marile lacuri, ce se află în contrast din punct de vedere al variației coloristice cu Gosling Mayo și Lough Erne Gosling. French Partridge poate fi legată în culori pale sau aprinse. Spent Gnat este pescuită la suprafața apei seara sau după zborul nupțial al efemeridelor. Cea mai eficientă muscă uscată este Mosely May, recomandată atât pentru lacuri, cât și pentru râuri.


Mayflies


Patternurile irlandeze sunt numeroase, iar gama de culori vastă. Oricare dintre muștele de mai jos sunt eficiente, iar alegerea modelelor pentru a fi folosite la un anumit moment de timp și loc este mai mult o chestiune de preferință personală. Preferința personală se manifestă și în alegerea cârligelor: unii preferă cârlige cu tijă normală, alții cârlige cu tijă lungă (excepție fac nimfele care sunt cu tijă normală)

efemeride irlandeze
sligo may (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
corp: mătase albă peste care înfășurăm câteva spire de mătase roșie alături de un fir auriu, iar peste acestea învășurăm o pană de cocoș de culoare roșiatică
aripi: două pene de rață sălbabică, din zona pieptului
hackle: pană de cocoș roșiatică + pană de potârniche de culoare maro
efemeride de mai
grey drake (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
corp: din rafie naturală peste care înfășurăm o pană de cocoș înspicată de culoare galben pai
aripi: două pene de rață sălbabică, din zona pieptului
hackle: pană de cocoș înspicată de culoare galben pai legată în spatele aripilor + pană de potîrniche gri vopsită în măsliniu-auriu legată în fața aripilor
efemeride de mai
irish mayfly (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
corp: mătase galbenă peste care înfășurăm câteva spire de mătase neagră
aripi: fibre din pană de rață vopsite în măsliniu-auriu
hackle: două pene de cocoș maro-roșu
efemeride de mai
hackled mayfly 1 (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
hackle la coadă: pană de cocoș auriu măsliniu cu fibre scurte
corp: mătase galbenă peste care se înfășurăm cîteva spire dintr-o fibră curată din pană de păun, fără puful de pe ea, vopsiză în culoarea bronzului. Corpul se „lăcuiește”.
hackle: pană de cocoș măsliniu-auriu + pană de cocoș maro-roșu + pană de cocoș verde măsliniu
aripi: fibre din pană de rață vopsite galben, bifurcate la legare
efemeride de mai
hackled mayfly 2 (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
corp: rafie naturală peste care înfășurăm câteva spire de fir auriu
hackle: pană de cocoș roșie + pană de cocoș oranj + pană de rață sălbatică gri vopsită verde măsliniu
efemeride de mai
hackled mayfly 3 (uscată)

cârlig nr: 8-10
coadă: trei fire din coadă de fazan
hackle la coadă: pană de cocoș cu fibre scurte de culoare măsliniu-aurie
corp: mătase galbenă peste care am înfășurat câteva spire de mătase maro
hackle: pană de cocoș roșie + pană de cocoș măsliniu deschis + pană de cocoș auriu vechi + o singură spiră cu o pană de rață sălbatică gri vopsită măsliniu mediu
muste irlandeze
nimfă 1 (umedă)

cârlig nr: 8
coadă: 4 fibre scurte din pene de potârniche de culoare închisă
corp: fibre din păr de focă măsliniu închis, peste care înfășurăm o pană de cocoș maro roșiatic și câteva spire de fir auriu
hackle: pană de potârniche de culoare închisă
pescuit la musca
nimfă 2 (umedă)

cârlig nr: 8
coadă: fibre din pană de cocoș moro roșiatic
corp: fibre din păr de focă măsliniu auriu, peste care înfășurăm o pană de cocoș orange și câteva spire de fir auriu
hackle: pană de potârnice cenușie vopsită în măsliniu-auriu
pescuit la musca nimfe
nimfă 3 (umedă)

cârlig nr: 8
coadă: câteva fibre scurte de potârniche gri
corp: fibre din păr de focă măsliniu deschis, peste care înfășurăm o pană de cocoș măsliniu de culoare medie și câteva sprire de fir auriu
hackle:pană de cocoș măsliniu închis + pană de potârniche
pescuit la musca nimfa
crannoge brown (nimfă)

cârlig nr: 8
coadă: fibre din pană de rață
corp: fir de mătase galben-verde peste, peste care înfășurăm o pană de cocoș maro-roșu
hackle: pană de culoare verde închis de la gâtul fazanului auriu + pană de rață.