Cuțite drepte de talie mică

pescuit la muscă
De peste 100 de ani, producătorii de cuțite au creat pentru pescarii la muscă o gamă variată de cuțite pliabile, de la modele simple, la cele multifuncționale, deosebite din punct de vedere estetic și de o utilitate evidentă. Însă, apariția din ultimele decenii a diferitelor accesorii pe care le purtăm prin și pe vestă a redus aproape total utilitatea pliabilelor multifuncționale, doar lama de cuțit fiind cu adevărat folositoare. Chiar dacă am dori să cumpărăm așa ceva, aproape toate opțiunile de pe piață se situează între singurul model dedicat pescuitului la muscă produs în China și multifuncționalele cu tirbușon și șurubelniță.


Astfel, putem să luăm în considerare o nouă categorie care, după ultimele evoluții de pe piață, chiar merită o atenție specială. Cuțitele drepte de talie mică există de foarte mult timp, dar au intrat într-un con de umbră din cauza tendințelor succesive de pe piață, reprezentate de cuțitele pliabile de tip „gentelman folder”, „tactical folder” sau celebrele utilitare.

Deși nu există o definiție „oficială” a acestora, este bine să specificăm de la început că nu au nici o legătură cu miniaturile. Cuțitele drepte de talie mică sunt cuțite în adevăratul sens al cuvântului, cu tot ceea ce implică capacitatea de a tăia, lipsindu-le doar agresivitatea designului.
pescuit la musca
În momentul în care se pune problema dimensiunilor, putem spune fără să greșim că majoritatea cuțitelor drepte de talie mică se situează în jurul a 10 cm. Este greu de stabilit o dimensiune minimă a acestora, tot așa fel cum este dificil de stabilit o lungime maximă; unii producători consideră că 18 cm reprezintă lungimea maximă admisă, dar acestea sunt cazuri speciale, în care cuțitele de talie mică reproduc caracteristici ale unor cuțite speciale de mari dimensiuni.

Dar mult mai interesant este să analizăm aspectele ce privesc destinația și utilitatea acestora. Din punctul de vedere al producătorilor, cuțitele drepte de talie mică necesită resurse minime de producție - ceea ce nu este cazul cuțitelor pliabile cu mecanism -, un consum redus de materiale, iar, în ceea ce privește eticheta, sunt producători a căror reputație se bazează exclusiv pe modele nepliabile.
Din punctul de vedere al utilizatorilor, lucrurile sunt mai complexe. Bineînțeles, prima rațiune este simplitatea. În decursul ultimilor decenii, în clasa cuțitelor pliante au apărut modele complexe, cu mecanisme duble de deschidere și de asigurare, de o înaltă tehnicitate, cu manuale de utilizare din ce în ce mai groase, a căror deschidere variază între delicat și plictisitor. Pe de altă parte contează rapiditatea cu care pot fi folosite, dar și ușurința cu care pot fi purtate (în buzunar, atașate la centură sau chiar după gât, cu ajutorul unui cordon).

Enumerăm câteva modele ce au devenit aproape clasice și care pot intra și în atenția pescarilor.
pescuit la musca
Modelul Gnome, produs de celebra firmă germană Böker, face parte din seria „Vox”, semnată de Jesper Voxneaes
pescuit la muscă
Creatorul danez Jesper Voxneaes
pescuit la musca
Columbia River Knife and Tool, sau celebra CRKT, a relansat cuțitele drepte de talie mică prin seria Dogfish, semnată de creatorul Tom Krein.
pescuit la musca
Doug Ritter a semnat pentru CRKT modelul Ritter RSK Mk5
pescuit la musca
Firma Benchmade a fost cea care a lansat clasicul model de cuțit drept de talie mică „Gemtleman Fixed Blade”, relansat în prezent ca Tether Knife
pescuit la musca
Firma Buck a lansat modelul Ultralite, fin și elegant, oțel de înaltă calitate, semnat de Doug Hartsook, ca reacție la Dogfish produs de concurentul CRKT
pescuit la muscă
Doug Hartsook, unul dintre cei mai prestigioși creatori americani.
pescuit la musca
Modele Frédéric Perrin comercializate pe site-ul Böker
pescuit la musca
Norbert Leitner și excepționalul său model Cimex
pescuit la musca
Model Silent Soldier semnat de Jason Brous, firma Brous Blades
pescuit la musca
Modele realizate de Peter Atwood
pescui la musca
Simonich Bitter Root, oțel de înaltă calitate