pescuit la musca

Întreținerea materialelor de pescuitÎnceputul sezonului de pescuit la muscă se apropie și, de asemenea, încep verificările materialelor ce ne vor acompania pe durata întregului sezon. Enumerăm câteva dintre recomandările principalilor producători de materiale.

pescuit la musca, intretinere lanseta

Lansetele
Acestea merită o atenție specială, deoarece reprezintă o parte importantă din investițiile făcute în materialele de pescuit. Trebuie verificate inelele, mufele și suportul de mulinetă.

Chiar dacă inelele sunt de foarte bună calitate, șnurul poate să zgârie suprafețele de contact. Șnurul se deplasează uneori cu o viteză de peste 80km/h și se comportă ca o hârtie abrazivă. Inelele, odată zgâriate, pot să reducă atât distanța pe care se lansează, dar și să deterioreze un șnur nou. Pentru a verifica integritatea acestora trecem prin ele o bucată de nailon dintr-un ciorap de damă, iar dacă aceasta se agață, rezultă că inelul a fost deteriorat și trebuie schimbat.

pescuit la musca, lansete

Mufele
Se verifică integritatea mufelor pentru a vedea dacă există fisuri (în special partea mamă). Partea mamă a mufei se curăță pe interior cu un bețișor cu vată, partea tată a mufei se curăță cu un tifon. Vata și tifonul pot fi umezite ușor cu apă, sau, în cazuri mai dificile, cu o soluție folosită la ștergerea geamurilor sau cu cea folosită la curățarea ochelarilor. Unii fabricanți recomandă trecerea ușoară pe mufa tată a unei bucăți de parafină, ceea ce permite o ajustare mai bună a mufelor înainte de prima utilizare.
pescuit la musca

Alți producători atenționează asupra folosirii parafinei; praful și nisipul se pot depune cu ușurință pe suprafața acoperită cu parafină, iar aceasta determină deteriorarea mufelor în momentul în care le montăm. Folosirea tuburilor de protecție și a huselor curate, ștergerea mufelor cu atenție înainte de montare, sau chiar renunțarea la parafină și folosirea unor produse specializate aplicate chiar înainte de utilizare sunt tot atâtea soluții găsite pentru protejarea mufelor.
pescuit la musca, intretinere lansete
Suportul de mulinetă
Acesta se curăță cu o periuță de dinți. Se verifică dacă este bine fixat de blanc, astfel încât să nu existe vreun joc. Se montează o mulinetă și se verifică dacă aceasta stă bine fixată, de asemenea, fără joc. Pluta se curăță cu o soluție pentru geamuri, după care se șterge cu o lavetă înmuiată în apă, iar apoi cu una uscată. (În momentul folosirii soluției pentru geamuri se poate utiliza și un burete de vase ușor abraziv, sau o lavetă abrazivă, pentru a se înlătura luciul de pe plută și a permite o priză eficace).


Stacks Image 24
Mulineta
Datorită materialelor de fabricație din ce în ce mai sofisticate, mulinetele produse în ultimii ani sunt niște mici bijuterii ale tehnicii. Cele mai multe dintre mulinetele premium nu au nevoie de nici o operațiune de întreținere. Nu trebuie să ne atingem de sistemul etanș al frânei, doar utilizarea unei pensule pentru a curața de praf și depuneri interiorul mulinetei. Pentru mulinetele clasice sau semiautomate este necesară o ungere a axelor, a clichetelor și a roților dințate. Se folosește o vaselină specială, recomandată de fabricant, sau o vaselină siliconică (ATENȚIE: se folosește o cantitate foarte mică de vaselină, doar pe suprafețele de contract ale pieselor aflate în mișcare... nu trebuie să punem vaselina cu lingurița, din seria „
las' să fie”, pentru că aceasta reține praful și vara, când este cald, începe să se prelingă în exterior, iar contactul cu șnurul este mai mult decât de nedorit, deoarece duce la deteriorarea acestuia.)
snur, pescuit la musca, intretinere

Șnurul
Șnurul este cea mai utilizată parte dintre materialele de pescuit. Particulele aflate în suspensie în apă, cele care se prind de el în momentul în care-l punem pe mal sau pe fundul bărcii, reprezintă factori de agresiune, alături de alte evenimente prin care trece șnurul pe durata fiecărei partide. Pentru a-și păstra proprietățile, el trebuie curățat într-o apă călduță în care am dizolvat puțin săpun lichid cu pH neutru, limpezit bine și șters cu un tifon, lăsat să se usuce, iar apoi se aplică pe el produsele specificate de fabricant. Este necesar să se acorde o atenție specială șnururilor plonjante. Trebuie evitat orice contact cu produsele ce cauzează rigidizarea și apariția fisurilor, precum crema solară, loțiuni anti-insecte, aerosoli sau diverși solvenți. În cazul în care nu se utilizează o perioadă îndelungată, scoatem șnurul de pe tamburul mulinetei și îl strângem în colac pentru depozitare.


pescuit la musca
Nailonul
Trebuie verificat dacă acesta își păstrează calitățile după pauza de iarnă. Se recomandă ca în momentul în care cumpărăm nailonul pentru tippet sau lider să-l achiziționăm de la un magazin cu dever mare, ceea ce ne garantează într-o oarecare măsură că produsele nu au stat în raft ani de zile.... De asemenea, nailonul nu trebuie să intre în contact cu crema solară sau loțiuni anti-insecte.