Stacks Image 2455

Informații utile


Scurtă colecție de informații utile și prezentarea unor materiale folosite în pescuitul la muscă. Care este dimensiunea unui cârlig nr. 00, cum arată culorile mătasei Gossamer sau care sunt denumirile penelor din diferitele părți ale corpului păsărilor.
Stacks Image 8878
UV – pas vue, mais connue…

Am făcut câteva fotografii experimentale cu flori și pene în ultraviolet – lumină invizibilă pentru oameni, dar care poate fi înregistrată și tradusă de anumite aparate de fotografiat, în condiții speciale. În plus, urmează lungul sezon de legat muște, iar discuția despre capacitatea păstrăvilor de a vedea în UV este departe de a fi ajuns la o concluzie definitivă.
Stacks Image 7385

Vopsirea cu pigmenți vegetali - galbenVopsirea cu pigmenți vegetali aproape că nu mai există ca formă de artă tradițională. Declinul s-a declanșat în 1859, când un chimist englez obținea colorant mov din cărbune, descoperire preluată și diversificată de germani, ceea ce a condus ulterior la apariția unei științe a chimiei coloranților sintetici. Iar când știința a început să domine acestă zonă, tradiția, meșteșugul și arta au încetat să mai existe.
Stacks Image 7205

Mormâșca - o variantă pentru muscărit


Mormâșca, binecunoscută pescarilor la copcă, este confecționată în diferite forme, culori și mărimi. Pescuitul acesteia ca atare sau adăugând pe cârlig momeli naturale, mărgele, fire de lână roșie, pene ce imită forma unui palmer, constituie un stil popular în zona Rusiei și a Peninsulei Scandinave încă din secolul trecut. Una dintre cele mai vechi referințe scrise despre mormâșcă se găsește în lucrarea
Calendar de pescuit, semnată de Leonid Pavlovici Sabaneev în 1885.
Stacks Image 6167

Ceară de legat muște


Ceara este unul dintre cele mai vechi accesorii folosite în legarea muștelor artificiale, fiind probabil adoptată de la cei care prelucrau pielea. Încălțămintea și hainele din piele ale lui Ötzi, mumia descoperită în Tirol ce datează de 5300 de ani, au fost cusute cu sfoară trecută printr-un amestec de ceară și gudron de lemn.


Multă vreme „tying wax” și „shoemaker wax” erau sinonime. Bucata de ceară neagră din atelierul cizmarului era prezentă și pe masa celui care lega muște. Fermitatea nodului, rezistența la putrezire, ținerea compactă a fibrelor firului, priza oferită la contactul cu alt material... acestea erau proprietăți comune căutate de muscar sau de cel care confecționa încălțăminte.
Stacks Image 5776

Dapping - scurtă introducere


Conform dicționarului Oxford,
dap și dapping derivă din dab, termen ce apare în jurul anului 1300 și semnifică o atingere ușoară sau contact ușor, de scurtă durată. De asemenea, este folosit și pentru a denumi un mod de pescuit devenit tradițional pe lacurile din Scoția și Irlanda.
pescuit la musca

Cuțite drepte de talie mică


Cuțitele drepte de talie mică există de foarte mult timp, dar au intrat într-un con de umbră din cauza tendințelor succesive de pe piață, reprezentate de cuțitele pliabile de tip „gentelman folder”, „tactical folder” sau celebrele utilitare. Deși nu există o definiție „oficială” a acestora, este bine să specificăm de la început că nu au nici o legătură cu miniaturile. Cuțitele drepte de talie mică sunt cuțite în adevăratul sens al cuvântului, cu tot ceea ce implică capacitatea de a tăia, lipsindu-le doar agresivitatea designului.
Stacks Image 19

Iască de muscărit


Iasca era utilizată de bunicii noștri pentru aprinderea focului (amnar și iască), pentru absorbirea sângelui sau chiar pentru confecționarea de pălării ori veste. Puterea ei de absorbție o făcea de neînlocuit și pentru pescarii la muscă... tratată și prinsă între două bucăți de piele sau lemn era un instrument esențial pentru pescarul la muscă uscată.
materiale de pescuit la musca, intretinere

Întreținerea materialelor de pescuit


Începutul sezonului de pescuit la muscă se apropie și, de asemenea, încep verificările materialelor ce ne vor acompania pe durata întregului sezon. Enumerăm câteva dintre recomandările principalilor producători de materiale.


pigmenti naturali pentru vopsirea fibrelor

Vopsirea cu pigmenți naturali


OLDIES BUT GOLDIES!!!
scala carligelor de pescuit

Echivalența dintre Scala Pennell și Scala Redditch


200 de ani de dificultăți în compararea cârligelor de pescuit. Dimensiunile cârligelor utilizate în legarea modelelor clasice.
Stacks Image 2351

Cîrligele


Extras din Pescuitul cu musca artificială, volum editat de AGVPS din RPR în anul 1955.
morfologia aripa pasare

Anatomia corpului păsării și a aripii


Denumirile penelor în limba engleză