Austria - țara salmonidelor

pescuit la muscă
Austria este mult mai cunoscută pentru sporturile de iarnă decât pentru pescuitul la muscă, deși multe dintre râurile acestei țări adăpostesc exemplare excepționale de lipan, păstrăv și lostriță. Râuri precum Gmundner Traun, Salza, Mur (unde s-a înregistrat un fost record mondial - păstrăv indigen de 16 kg), Steyr, Isel sau Drau sunt de notorietate în rândul pescarilor din toată lumea. În afară de păstrăvi și lipani, lostrițele urcă din Dunăre pe numeroase râuri, celebre fiind Drau sau Mur.

Primăvara, după topirea zăpezilor și retragerea apelor în matcă, râurile sunt cristaline și au un nivel ce asigură un pescuit excelent pe întreaga durată a sezonului. Acesta se deschide în perioada martie-mai și se închide în octombrie (cu câteva excepții). Pe apele din Austria se întâlnesc relativ puțini pescari (deoarece există o limită maximă a numărului de permise emise pentru o zi), presiunea asupra peștilor este redusă, apele sunt repezi, iar peștii se aruncă fără ezitare asupra imitațiilor puse pe apă.

În ultimii 20 de ani, apele din Austria au fost afectate de populația de cormorani... Numărul acestora a crescut de la câteva zeci de mii la 1,5-2 milioane de păsări. Râurile au avut de suferit cel mai mult pe timpul iernii, când suprafața lacurilor era înghețată, iar cormoranii se hrăneau exclusiv din apele curgătoare. Problema cormoranilor a început să fie rezolvată, deoarece au fost scoși de pe lista păsărilor protejate în Uniunea Europeană, iar râurile se refac.
pescuit la musca

Austria-țara lipanului


Lipanul este unul dinte cei mai căutați pești de către pescarii la muscă. Adesea visăm la lipani de peste 60 cm, dar aceasta este o realitate în apele din Austria. Capturile de lipani de peste 3 sau 4 kg au loc, însă nu sunt făcute aproape niciodată publice, deoarece prețurile taxelor de preluare în gestiune a cursurilor respective de apă ar crește foarte mult. Și așa aceste taxe sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa, iar acest lucru se reflectă în prețul permiselor zilnice de pescuit...


Prețurile permiselor de pescuit


Ne putem da seama de calitatea unei ape și a peștilor aflați în ea după prețul cerut pentru un permis de o zi. În Austria, o partidă de pescuit într-o apă de top se situează între 70 și 150 de Euro/zi, adesea putând ajunge chiar și la 200 de Euro/zi. Apele cu prețuri ale permisului de sub 70 de Euro/zi pot fi considerate de clasă medie, fiind repopulate la început de sezon, existând un număr foarte mic de pești indigeni.

Obținerea permiselor pentru turiștii care doresc să pescuiască doar câteva zile nu ridică probleme (excepție face Tirolul). În majoritatea zonelor turiștii nu pot primi permise pentru mai mult de 14 zile consecutive. Trebuie avut în vedere faptul că pentru oricare dintre râuri se emite un număr limitat de permise zilnice, iar pentru a nu avea surprize este bine ca permisele pentru zilele de pescuit alese să fie rezervate în avans de pe site-urile celor care gestionează aceste ape. De asemenea, unii dintre gestionari - în special cei care manageriază și unități hoteliere - eliberează aceste permise doar celor care sunt cazați într-un anumit hotel sau într-o anumită zonă turistică.

Cele mai utilizate imitații sunt nimfele lestate, deoarece se pescuiește adesea în ape repezi. Pescuitul la muscă uscată înregistrează un succes mai mic pe râurile mai turistice, din cauza presiunii exercitate asupra acestor ape (caiacuri, scăldat etc). Streamer-urile pot da rezultate foarte bune, îndeosebi în diminețile sau serile de vară.
pescuit la musca

Salza


Este unul dintre cele mai frumoase râuri din Alpi, un vis pentru oricare pescar la muscă. Licența pentru a pescui în anumite zone publice ale acestui râu poate ajunge până la 150 de Euro. Există și zone private ale acestui râu, aflate în posesia unor vechi familii nobiliare, de la Ducele de Bavaria, la Contele de Meran (Ducesa de Bavaria a prins un păstrăv record de 10kg). Se poate pescui și în una dintre aceste zone private, gestionată de Rudi Heger, situată în zona localității Weichselboden.

Permise:
www.rudiheger.eu
85Euro/zi - 200 Euro/3 zile
sezon: 15 aprilie - 1 octombrie
pescuit la musca

Alm


Un râu deosebit de frumos, ce se bucură de aprecierea pescarilor din toată lumea. Are o lungime de 50 de km, izvorăște din Almsee și se varsă în Traun. În ultimii ani a fost puternic afectat de invazia cormoranilor; în prezent râul se reface, iar calitatea pescuitului este destul de scăzută. Este mai bine ca acest râu să fie avut în vedere pentru anii următori, când va ajunge la potențialul său maxim.

Permise:
Fritz MAYER
www.fishnet.at
2 parcursuri de 3 si 3,6 km
50-55 euro/zi
sezon: 1 mai - 30 noiembrie
pescuit la muscă

Mur


Râul Mur este cea mai bogată apă cu salmonide din Austria. De asemenea, el reprezintă o provocare pentru muscari și ca urmare a diversității bazinului hidrografic, ce permite folosirea cu succes a oricărei tehnici, de la uscată la streamer. Râul Mur are cea mai mare populație de lostrițe din întreaga Europă. Partea superioară a râului este una dintre ultimele zone neatinse și protejate, unde lostrița urcă pentru a se reproduce.

Permise:
Erich TIEFENTHALER
www.fischwasser.net
pescuit la musca

Torrener Ache


Râul este inclus în programul Natura 2000, reprezentând un ecosistem cu un grad ridicat al biodiversității. Pe malurile sale se găsesc câteva sute de specii de insecte, de mici reptile și de plante rare. Pentru a se putea pescui cu succes în apa cristalină a acestui râu, pescarul trebuie să parcurgă apa cu mare atenție, să se ferească din raza vizuală a peștilor, iar prezentarea muștelor pe apă să fie perfectă. În partea de amonte a râului, peștii au dimensiuni medii de 30-40 de cm, în partea de aval putem să întâlnim exemplare de peste 70 de cm ce urcă din râul Salza.

Permise:
60Euro/zi
www.hurch.eu
www.fischwasser.net
pescuit la muscă

Gmundner Traun


Râul își începe cursul din lacul Traun și se bucură de o mare notorietate atât în Austria, cât și la nivel internațional. Râul avea o bogată și diversă populație de salmonide, însă, după construcția barajului de la Gmunden (se pare că și la austrieci există meseriași într-ale hidrocentralelor), populația de salmonide nu a mai putut migra înspre și dinspre lac.... Râul Gmundner Traun este în prezent o palidă copie a ceea ce a fost odată... nu mai există speciile de păstrăv indigen sălbatic (salmo trutta labrax lacustris) ce urcau pe râu pentru a se reproduce, iar populația de salmonide de astăzi depinde în întregime de acțiunile de repopulare. Alături de salmonide pot fi întâlnite știuci mari și diverse specii de ciprinide.

Permise:
Sezon 1 aprilie - 30 noiembrie
80Euro/zi
www.wirtambach.at
www.waldesruh.at
pescuit la muscă

Drau


Un alt râu din Austria situat într-un cadru natural de o rară frumusețe, cu lipani de peste 50 de cm, păstrăvi de peste 70 de cm și lostrițe de peste 1m... nu sunt legende sau povestiri pescărești... este o realitate a acestui râu ce asigură o sursă bogată de hrană pentru pești. În lunile de vară putem asista la o variație a nivelului apei, însă în primăvară și în toamnă acesta asigură un pescuit excelent.

Permise:
Pescuitul în zona prezentată este condiționată de cazarea la pensiunea Pontiller.
www.pontiller.at
pescuit la muscă

Isel


Kleine Isel și Tauernbach se unesc în Matrei și formează râul Isel. 35 de kilometri din aceste ape se regăsesc în gestiunea Hotelului Rauter. Lipani de peste 50 de cm, păstrăvi și lostrițe la ale căror dimensiuni este greu să ne gândim. Pescuitul păstrăvilor indigen și fântânel este permis din 15 aprilie pînă la 15 septembrie, păstrăvul curcubeu poate fi pescuit între 15 aprilie și 15 noiembrie, lipanul de la 15 iunie la 15 noiembrie, iar lostrița de la 31 mai la 1 ianuarie.

Permise:
Hotel Rauter
www.hotel-rauter.at
pescuit la muscă

Ziller


8 kilometri din râul Ziller se află în gestionarea pensiunii Gasthofs Bräu. Primii 4 km sunt exclusiv dedicați pescuitului cu muscă artificială, iar în următorii 4 km este permis și pescuitul cu năluci. Pe durata anului putem asista la o variație a nivelului apei; vara, când apa este mai scăzută, dimineața și seara sunt orele cele mai bune pentru pescuit. Dimensiunile medii ale peștilor sunt în jur de 40 de cm, existând, de asemenea, exemplare deosebite de clean și păstrăv.

Permise:
Hotel Gasthof Bräu
www.hotel-braeu.com
pescuit la muscă

Goiserer Traun


Goiserer Traun izvorăște din lacul Hallstätter, iar peștii pot trece cu ușurință din râu în lac pentru a se reproduce. Însă, în afară de păstrăvii ale căror dimensiuni sunt impresionante, lipanii sunt cei mai cunoscuti, căutați și renumiți pești din aceste ape. Goiserer Traun este unul dintre cele mai renumite râuri din Alpi pentru lipanii ce trăiesc în apele sale. Este un râu larg (20-30 de metri), unde exemplarele mari nu sunt întotdeauna ușor de prins. Primăvara și toamna acestea sunt căutate cu nimfe, iar vara la uscată.

Permise:
87 euro/zi
www.hurch.eu
pescuit la musca

Salzach


Râul Salzach este caracterizat prin malurile sale greu accesibile. Sunt câteva locuri de unde se poate intra în râul cu gropi adânci și pietre mari, unde găsim cu adevărat pești mari și sălbatici ale căror dimensiuni ating 90 de cm. 10,5 km de curs de apă ce-și croiește drum printre munți într-un peisaj aproape primordial.

Permise:
Erich TIEFENTHALER
www.fischwasser.net