pescuit la musca-turism

Pescuit + Vacanță = Republica Cehă


Una dintre cele mai frumoase regiuni din Cehia este Liberec, situată în nordul țării, în Sudeții Apuseni. Orașul Liberec, capitala regiunii, este cel mai nordic oraș al Cehiei, situat la 100 de km de Praga sau la 900 de km de Vama Borș (acolo sunt autostrăzi, deci nu e departe).

Prima atestare a orașului datează din 1348, are o istorie bogată și a cunoscut o dezvoltare rapidă la sfârșitul secololui al XIX-lea, mărturie fiind impresionantele clădiri din centru, una dintre cele mai frumoase grădini botanice și cea mai veche grădina zoologică din Boemia (1904). Castelele și palatele din regiune sunt renumite în întreaga lume pentru frumusețea și stilul lor arhitectural. Mici orașe cochete te invită să le descoperi, vizitezi magazine aranjate cu mult bun gust, iar terasele și restaurantele tradiționale fac plăcută orice oprire.

Relieful muntos te duce imediat cu gândul la râurile și lacurile din zonă. Jizera, Labe, Metuje, Upa, Mohelka, Nisa, Ohre - râul considerat de cehi o „Mecca” a pescuitului la muscă - sau Hreska Kamenice, unde somonul a început să revină pentru depunerea icrelor... lacurile de munte Labska, Cerna Nisa sau Kunratice reprezintă o ofertă poate prea mare pentru un singur concediu.
Stacks Image 74
În funcție de stilul preferat putem să alegem între râurile mici de munte cu păstrăvi și lipani sălbatici, adesea în zone accesibile doar pe jos, dar cu apă clară și nivel constant chiar după o ploaie, sau să pescuim într-un râu mare, precum Ohre sau Jizera. Lacurile oferă aceeași plajă de opțiuni, cu păstrăvi ce depășesc adesea 50 de cm.

Suntem în țara nimfelor, observăm muștele cu dimensiuni impresionante și liderul cu forma puțin obișnuită. Suntem învățați să legăm nimfele aproape una de alta, să poziționăm indicatorul jos, la peste 60 de cm de vârful șnurului, iar între indicator și nimfe să avem între 60 și 120cm!!! Și toate astea pentru a prinde lipanii mari, care sunt sensibili la prezența vârfului șnurului.
Stacks Image 75
Petr Axamit (www.travelaxa.cz) este unul dintre cei mai buni ghizi și organizatori de excursii de pescuit în această regiune. Site-ul său oferă informații și opțiuni numeroase pentru planificarea unui sejur de muscărit. Se poate alege între diferite râuri/lacuri, ghid de pescuit și opțiuni de cazare. Flexibilitatea este cuvântul ce descrie cel mai bine site-ul său.

Dacă muscăritul se întinde pe durata unei săptămâni, atunci este mai mult decât recomandat să încercați unul dintre cele 3 programe: Lipanul cehesc, Kamenice sau 3 lacuri. Un lucru este cert: veți reveni și pentru celelalte.
Stacks Image 76
Sezon:
16 aprilie - 1 decembrie (recomandat din mai până la sfârșitul lui octombrie)

Ore de pescuit:
Aprilie 06 - 20 (ora de vară)
Mai 06 - 21
Iune 05- 22

Iulie 05-22
August 06-22
Septembrie 07-20
Octombrie 07-19
Noiembrie 07-17(ora de iarnă)

Catch and release

Mincioc obligatoriu

Licențe, permise, prețuri:

AXAMIT Agency
www.travelaxa.cz
Adresa:
Brnenska 6
460 01 Liberec

Czech Republic
tel.:+420 602 439 528
fax.:+420 485 108 560
e-mail: info@travelaxa.cz