pescuit la musca, turism, bosnia

În inima Balcanilor - Bosnia


Putem să afirmăm fără să ne înșelăm că Bosnia nu se numără printre destinațiile la modă. Cu toate acestea ea are râuri foarte frumoase, clare și limpezi și cu salmonide în formă. Aici, natura protejată este regină.

Din localitatea Banja Luka, una dintre cele mai importante orașe din Bosnia, după capitala acesteia, Sarajevo, se ajunge cu mașina în micul sat Ribnik, pierdut cumva la capătul lumii, situat într-o vale mică a unor munți de înălțime medie.


O vale autentică într-o natură intactă


De pe balconul vilei din complexul turistic se vede faimosul râu Ribnik. Acesta are dimensiuni medii. Ceea ce frapează după descoperirea limpezimii apelor, este caracterul autentic al acestei văi pierdute. Satul trăiește în ritmul naturii și al anotimpurilor sale. Acest aspect nealterat al decorului și al apelor atrage pescarii la muscă veniți să uite râurile aflate în suferință la ei acasă. Bosnia este o țară în curs de dezvoltare și trebuie să sperăm că una din căile sale de creștere este turismul pentru pescuit, sperând totodată că nu se vor repeta aceleași erori ca în multe alte țări: agricultură intensivă, industrializare la marginea cursurilor de apă, absența unei protecții reale a fragilului patrimoniu halieutic. Această vale protejată adăpostește un râu pur și sălbatic.
pescuit la musca, bosnia, turism

Bosnia, o rețea de râuri


Imensul avantaj al Bosniei rezultă și din faptul că aceasta deține o rețea halieutică de foarte mari dimensiuni. Apa este omiprezentă fiecare vale beneficiind de izvoare care țâșnesc din pământ într-un mod miraculos. Fără doar și poate este un ținut care trebuie parcurs de pescarii la muscă. Aceste izvoare calcaroase generează ape foarte limpezi, propice pescuitului la vedere. De asemenea, insectele sunt prezente în număr mare datorită unei agriculturi menite doar să-i hrănească pe locuitorii satului. Bosnia și Herțegovina este un loc de vacanță ideal pentru pescarii experimentați sau începători, deoarece salmonidele sunt prezente în număr foarte mare.
pescuit la musca, bosnia, ribnik

Ribnik și Pliva, două bijuterii bosniace


Potențialul râului Ribnik este imens. Este un râu de 6 km lungime care se varsă în Sana. Se pescuiește pe întregul său curs, iar taxa de pescuit este pentru organismul semiprivat care gestionează acest parcurs precum și pe cel al râului Pliva. Profilul râului Ribnik este ideal, cu plante care cresc pe un fund pietros, calcaros, care este plin de viață. Lavele de tricoptere și de efemeride abundă, ceea ce garantează o rată de creștere destul de rapidă a salmonidelor. Atuul incontestabil al râului Ribnik este densitatea sa enormă de lipani comuni de mari dimensiuni. Exemplarele de 50 de cm sunt comune, pești foarte bine făcuți și agresivi. Sunt recomandate nimfele mici și ușoare, deoarece pescuitul în Ribnik se efectuează într-o apă puțin adâncă. Este entuziasmant faptul de a asista la eclozări de dimineața până seara, în condițiie unei ape de o limpezime extraordinară. Dimineața este bine să urmărim păstrăvii frumoși aflați în apropierea malurilor, care sunt mai ușor de ademenit decât lipanii mari. Pentru a pescui în Ribnik trebuie să ne deplasăm prin apă cu cea mai mare atenție, lipanii fiind alertați de circulația pescarilor și ascunzându-se, ceea ce antrenează întregul banc către o altă zonă pentru a se hrăni departe de privirile indiscrete. Este recomandat să folosim un lider lung, cu un vârf fin. O lansetă de 8'-8,6' este suficientă pentru a pescui în acest râu.

Pe valea Plivei


La mai puțin de o oră de satul Ribnik se află o altă vale, aceea a Plivei. Pliva este un râu de câmpie, cu un curent calm, cu excepția unei părți în amonte, aflată în apropierea izvoarelor. Apa are o temperatură constantă tot timpul anului. Și aici sunt lipani foarte mari. Parcursul este mai lung, practic dublu față de cel al râului Ribnik. Pliva este un râu care trebuie prospectat mai ales primăvara, anotimp propice eclozării efemeridelor. Adâncimea apei este mult mai mare decât în cazul râului Ribnik și se recomandă folosirea unor nimfe mai grele. Reperarea păstrăvilor și a lipanilor este câteodată dificilă dacă lumina nu este suficent de puternică. Păstrăvi de 4 kg sunt obișnuiți pentru acest râu, fiind adesea ademeniți cu un pheasant tail legată pe un cârlig de 16.
pescuit la musca, bosnia

Contact:


web: http://www.ribnikflyfish.com

Ribnik, Fly fishing center
78209, Ribnik

e-mail: info@ribnikflyfish.com
persoane de contact:
Dusko Risovic
Telefon: +387 50 430 111
Mobil:     +387 66 115 145
Stevo Kreka
Telefon: +387 51 217 520
Mobil:     +387 65 974 123
Fly fishing center Pliva
70275, Pljeva, Sipovo
e-mail: info@plivaflyfish.com
Telefon:

+387 50 320 000
+387 50 320 010
+387 50 320 020
Persoane de contact:
Branislav Markez
Mobil: +387 65 775 819
Željko Prpić
Mobil: +387 66 800 155