pescuit la musca in serbia gradac

Serbia - Râul Gradač sau paradisul de lângă noi


Râul Gradač se află la o 80 de kilometri de Belgrad, în regiunea centrală a Serbiei, în Parcul Național din Munții Tara. Râul are o lungime scurtă, de aproximativ 30 de kilometri, se varsă în Kolubara lângă Valjevo și face parte din bazinul hidrografic al Dunării. Gradač este situat în clasa râurilor cu cel mai bun ecosistem din Europa, clasificare acordată încă din 1989.

Râul este situat într-o zonă calcaroasă și beneficiază de mai mulți afluenți (Zelanac, Selen, Vizantinac, Prskavac, Studenač, Vrelo Popovo) ce-i oferă un debit constant de apă pe întreaga durată a anului, dar și o temperatură medie de aproximativ 13°C pe întreaga durată a sezonului de pescuit.

Pescuitul la muscă face parte din patrimoniul cultural local, fiind o tradiție de câteva secole. Localnicii foloseau pentru pescuit nuiele de alun și păr din coadă de cal, iar muștele erau legate pe ace făcute manual și corp din cânepă pentru a imita insectele din familia baetidae.
sasa bencun roka
Parcursul Tetrebovac, porțiune din râul Gradač, este gestionat de Sasa Bencun Roka, celebru realizator de muște cunoscut în Europa întregă datorită modelelor sale hiperrealiste. Lungimea este de aproximativ 12 km, cu o lățime ce variază de la 5 la 10 metri. În amonte de cabana Tetrebovac, râul prezintă maluri accesibile și fără obstacole, pe o lungime de aproximativ 4 km, ajungând practic până la izvoarele râului. Pescuitul în această porțiune a râului este preferată de localnici și este recomandată pentru primele partide în vederea familiarizării cu râul. În aval de cabană avem o porțiune de 8-9 km care este mai puțin frecventată de pescari, datorită accesului mai dificil pe maluri, dar tocmai acest lucru face și mai atractivă această porțiune a râului.

Este recomandată folosirea unei lansete de 7,5 - 8,5 picioare cu o linie de #4 sau #5. Din punct de vedere al reglementărilor este permis pescuitul numai cu cârlig fără contraspin, utilizarea unei singure muște, iar posesia minciogului este obligatorie. Controlul are loc chiar și de două ori pe zi, fiind obligatorie posesia permisului și a cărții de identitate.
pescuit la musca in Serbia
Cabana Tetrebovac este situată într-un peisaj de poveste și beneficiază de toate utilitățile. Este renovată recent, gestionată de familia lui Sasa Bencun Roka, iar specialitățile culinare tradiționale însoțesc mica vacanță de vis pe malurile acestui râu. Accesul la cabană este posibil doar cu un vehicul 4X4, la cerere putându-se asigura transportul de la aeroport la cabană. La 200 de kilometri de Porțile de Fier, în inima Serbiei, se află paradisul Gradač, între monumente istorice și naturale ce transformă orice excursie într-o experiență de viață.
Informații utile

Sezonul: 1 aprilie - 30 septembrie
Permis: 15 euro/zi, 50 euro/săptămână
Ghid: 30 euro/zi pentru o persoană, 40 euro/zi pentru două persoane, 50 euro/zi pentru trei persoane
Posibilitate de a cumpara muște
Posibilitate de a închiria materiale de pescuit

Contact:
www.rokafly.rs
Email: rokafly@yahoo.com
Tel: +38 1 63 23 33 52/ +38 1 14 22 87 39(pentru limba engleză sau germană)