Pariu contra fatalismului

Untitled
Ministrul mediului din Germania a anunțat la mijlocul lunii februarie că legile privind extragerea gazelor de șist vor fi înăsprite, specificând, de asemenea, că nu vede folosirea acestei tehnologii niciunde în Germania și nu recomandă vreunei companii să aplice pentru asemenea licențe de exploatare. Cu subiect și predicat, declarația e precisă, iar mesajul fără echivoc pentru investitori, lobby-ști…Citește mai mult...

Referendum pe 9 decembrie?!

rosiamontana
Cu o lună în urmă citeam despre premiile Astra Film Festival 2012. Aflam de „Roșia Montană. Un oraș la marginea prăpastiei”, lungmetraj realizat de ziaristul și regizorul german Fabian Daub.

Filmul, un documentar observațional, prezintă problemele ridicate de proiectul minier de la Roșia Montană care au fost dezbătute pe larg în ultimii ani atât în România, cât și în străinătate. Regizorul nu are nici o intervenție verbală proprie, acestea aparținând în exclusivitate oamenilor de acolo: opozanți și susținători ai proiectului.

Prin obiectivitate, pelicula regizorului german reușește să ridice întrebări fundamentale despre relația om-natură, cultură-civilizație, tradiție și interese financiare. Controversatul proiect de la Roșia Montană își dezvăluie astfel implicațiile mult mai grave, dincolo de cele ecologice.


Citește mai mult...