Near Blair Athol

turner_mic
Near Blair Athol, Scotland este o acuarelă realizată în 1808 de Joseph Mallord William Turner, personalitate marcantă a picturii secolului al XIX-lea. Deși nu are nevoie de nici o prezentare ca pictor, este mai puțin cunoscută pasiunea acestuia pentru pescuit, undița fiind nelipsită din desele sale călătorii de studiu. A pescuit în cele mai diverse locuri din Marea Britanie. Există numeroase relatări despre acest hobby al său, despre cum stătea ore întregi aplecat asupra undiței în timp ce ploua torențial, despre peștii pe care-i elibera - C&R avant la lettre - sau despre un mic iaz al său unde punea pești prinși, aflând ani mai târziu motivul pentru care aceștia dispăreau: o știucă trăia acolo. Se spune că putea să lanseze cu precizie o muscă, deși a rămas fidel primei sale iubiri, pescuitul staționar, întreaga sa viață. Este explicația pentru care în lucrările sale apar atât de des scene de pescuit.


Citește mai mult...

Street Fishing

dambovitasf1mic
„Această atitudine a oamenilor gravi și serioși vădește disconsiderarea de care se bucură la noi, mai ales în vechiul regat, îndeletnicirea pescuitului cu undița; dar mai vădește și o împătrită ignoranță: ignoranță a evoluției pescuitului cu undița, - ignoranță a farmecelor acestei îndeletniciri, - ignoranță a avantagiilor ei nu numai fizice dar și intelectuale - și ignoranță a legăturilor ei cu interesele superioare ale Statului.

Da, la noi, mai ales în vechiul regat, - cu toate că existența multelor lacuri din jurul Capitalei putea îngădui propășirea acestei îndeletniciri, - pescuitul cu undița e cu totul disconsiderat, lăsat pe seama lăutarilor, a bărbierilor, a oamenilor cam într'o ureche. Cel ce e văzut plecând cu undița la pescuit e întâmpinat cu un zâmbet compătimitor, zâmbetul acordat nebunului nevătămător. Și această atitudine a oamenilor cuminți față de pescarul cu undița e cel puțin de nouăzeci de ori la sută justificată.”


Citește mai mult...