Fête de la Pêche à la Mouche – 2018

fdlpalm2018_120350
La sfârșitul lunii ianuarie a avut loc la Charleroi a XXIII-a ediție a târgului internațional de scule și materiale pentru pescuit la muscă Fête de la Pêche à la Mouche. Organizat de L'Amicale des Pêcheurs à la Mouche de Charleroi, acesta a reunit în jur de 100 de expozanți din Belgia, Franța, Cehia, Polonia, Austria, Norvegia, Danemarca, Elveția, Irlanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Spania și Luxemburg. Departe de a putea fi comparată ca anvergură cu principalele evenimente similare din Marea Britanie, Franța sau Germania, acțiunea de la Charleroi are însă câteva trăsături speciale care o individualizează și-i conferă un caracter aparte.


Citește mai mult...

Fly Happening - 2016

flyhapp2016_mic
Despre a XIV-a ediție a Fly Happening, târg dedicat exclusiv pescuitului la muscă organizat o dată la doi ani de către federația muscarilor flamanzi, este mai potrivit să scriu într-un editorial. Nu pentru că ar lipsi noutățile prezentate de către firmele participante, ori că nu s-ar putea discuta despre tendințele generale ale pieței ce pot fi observate, ci pentru că acest eveniment reflectă cel mai bine și oferă cea mai bună explicație pasiunii noastre.

Și mă gîndesc, nu fără o plăcută emoție, că am desoperit de ce pescuim: iată, pentru aceste ceasuri cînd ne uităm și grijile și întrebările și redevenim copii, ori poate cîntă în sufletul nostru vocea îndepărtatului strămoș, cel cu cîrligul meșterit dintr-un os și sfoara din cine știe ce plante uscate, răsucite și împletite...” - Titus Popovici, 1984.


Citește mai mult...

Brezoianu 19

IMG_1316 copy

Ion Brezoianu numărul 19. Aceasta era adresa celui mai popular magazin pentru acvariștii din București. Poarta din fier forjat vopsită în cărămiziu, curtea lungă marginită de calcanele celor două clădiri învecinate, scara din lemn, îngustă și destul de abruptă, ce ducea la demisol, ușa de glasvand în care trebuia să te împingi, sunetul clopoțelului de deasupra ușii, mirosul ușor înțepător al siliconului, holul cu acvarii până în tavan, zumzetul zecilor de pompe de aer... sunt imagini din copilăria multor generații.


Citește mai mult...

„Il faut d'abord durer”

pilar copy

„Il faut d'abord durer” îi plăcea lui Hemingway să spună despre viață, iar cei care au pescuit cu el relatează că folosea același motto și pentru lupta cu exemplarele capitale de pești marini.

Este binecunoscută pasiunea acestuia pentru pescuitul în mare, sunt de notorietate fotografiile sale pe nava Pilar, alături de un marlin sau ton gigant. A pescuit și a scris despre pescuit, iar, dincolo de aspectele literare, din operele sale transpar cu claritate experiența și cunoștințele în ceea ce privește pescuitul. De altfel, fără acestea este aproape imposibil să-ți imaginezi că pot fi scrise „Islands in the Stream” sau „The Old Man and the Sea”.


Citește mai mult...

Lipanul de la Apahida

Collection1
A fost odată ca niciodată... pe vremea aceea lipanul putea fi întâlnit la altitudini de 300 de metri, iar în amonte, la numai câțiva zeci de kilometri, găseai păstrăvi. Muzeul Zoologic Cluj deținea (cf. P. Bănărescu, 1968) un lipan pescuit la sfârșitul secolului XIX pe Someșul Mic în zona localității Apahida, 15 km în aval de Cluj. Din alte surse sunt confirmate zone similare de răspândire a lipanului la altitudini mici: pe Argeș până la conflența cu Vâlsanul, de asemenea pe Bistrița, Suceava sau Moldova.

La începutul anilor '60 se constată fenomenul retragerii în amonte a salmonidelor, în paralel cu urcarea peștilor albi din zona de câmpie și de deal. Înainte de începerea construcțiilor hidroenergetice de pe Someșul Mic,
Lipanul de la Apahida mai putea fi întâlnit în zona Florești, circa 28 de km în amonte, confratele lui de pe Argeș urcase 30 de km în amonte de confluența cu Vâlsanul, iar pe Bistrița până la Iacobeni și pe Dorna până la Floreni lipanul aproape dispăruse, locul acestuia fiind luat de scobar. Retragerea salmonidelor în amonte era sinonimă cu restrângerea ariei lor de răspândire, deoarece doar limita din aval a zonei salmonidelor urca, în timp ce limita superioară se menținea. Lipanii nu urcau în zonele de rîu unde înainte trăiau doar păstrăvii, și nici aceștia din urmă nu puteau fi întâlniți dincolo de limita superioară a zonei lor.


Citește mai mult...

Prima muscă sau A pescuit Traian în Dacia?

Herculane_mic
Am aflat din auzite despre un mod de a prinde pește de acest fel în”... regiunea Băilor Herculane. Valea Cernei este bogată în scobari ce trăiesc pe fundul apelor reci, limpezi și cu patul tare. Adesea putem observa pe suprafața pietrelor acoperite cu alge unele mici zone pătrate, de mărimea deschizăturii gurii scobarului, de unde acestea au fost efectiv rase. Scobarii au o conformație specială a gurii și a maxilarelor ce le permite să apuce algele și să le reteze foarte aproape de suprafața pe care acestea au crescut. Un astfel de tip de hrană este important atât pentru valoarea nutritivă intrinsecă, dar mai ales pentru diferitele micro-organisme, viermișori și insecte prezente pe filamentele algelor. Vara, localnicii din zonă recoltează de pe pietre algele pe care le usucă la umbră și în curent de aer ușor. Din lunile de iarnă și până la începutul primăverii, când pietrele sunt curate, pescarii folosesc aceste alge uscate. Ele sunt prinse în mici smocuri de tija cârligului și sunt folosite ca momeală. Deși este puțin cunoscută și practicată, cele mai bune rezultate la prinderea scobarului în această perioadă sunt obținute prin metoda prezentată mai sus.


Citește mai mult...

Ponton ilegal...

pontonmic
(...) Instanța a hotărât irevocabil că prezența pontonului restricționează exercitarea drepturilor pescarilor, iar deținătorii permisului de pescuit sunt îndreptățiți la înlăturarea acestei construcții. Argumentul avocatului conform căruia sunt și alte locuri de pescuit în afară de cel pe care el și-a ridicat pontonul a fost respins de instanță: „Cineva are dreptul de a reclama că un străin îi ocupă locul de pe un scaun aflat pe pontonul său, chiar dacă pe acel ponton mai există și alte scaune libere.”


Citește mai mult...

Extensiile pentru păr dăunează grav pescuitului!

feather-extensions
Noua modă de atașare a penelor de păr, cunoscute ca extensii de pene, a declanșat o concurență acerbă pentru penele care se produc în doar trei ferme din vestul Statelor Unite.

Până anul acesta, penele lungi, subțiri și flexibile erau dedicate aproape în exclusivitate celor care legau muște. Acum, industria produselor de frumusețe, cu ale sale miliarde de dolari, a început să ofere spre vânzare extensii de pene, declanșând o frenezie a cererii, ceea ce a pus față în față pescarii și designerii. Aceast tip nou de criză, începută tot în Statele Unite, se pare că-i va afecta în 2012 și pe muscarii europeni.

Stiliștii folosesc penele cu o frecvență ce a dus la epuizarea stocurilor, situație neîntâlnită nici chiar în mijlocul sezonului de pescuit la muscă. În istoria civilizată și politicoasă a pescuitului la muscă, mulțimile de oameni care caută pene și stiliștii care flutură teancuri de bani generează consternare.


Citește mai mult...