Dilema lui Juan Roig

roig350
Juan Roig Monserrat se inițiază în tainele pescuitului de la o vârstă fragedă alături de veteranii litoralului mediteraneean, urmând ca în tinerețe să se familiarizeze cu râurile și lacurile din interiorul Spaniei. Cunoașterea acestui sport s-a dezvoltat de-a lungul anilor, culminând cu înființarea unui laborator de cercetări piscicole. A scris zeci de cărți dedicate diverselor stiluri de pescuit și a colaborat cu reviste de specialitate, fiind recunoscut ca o personalitate importantă a literaturii iberice din acest domeniu, de la mijlocul secolului al XX-lea.

Este extrem de interesant un fragment din El Grand Libro de la Pesca de lá Trucha, în care autorul face o elegantă expunere de argumente care, formalizată logic, are structura unei dileme: date fiind premisele enunțate, concluzia ne relevă contradicția dintre perioada de prohibiție și sezonul de pescuit, căci, parafrazându-l pe Juan Roig, pentru un sector de râu este indiferent când prindem un reproducător apt de a depune icre și de a face repopularea.


Citește mai mult...

Plopul din Valdepiélago

valdepielago_350
Dacă treci prin mica localitate Valdepiélago din Munții Cantabrici, este imposibil să nu remarci plopul enorm ce crește lângă apă, în apropierea unui pod de piatră construit în perioada medievală. Mult mai curioasă este istoria acestui copac despre care se spune că are câteva secole: un braconier s-a salvat de la înec agățându-se în ultimul moment de o crenguță pe care a replantat-o aici, aceasta devenind arborele solitar și maiestuos ce-l putem vedea astăzi pe malul râului Curueño.


Citește mai mult...

„Nu s-a întîmplat nimic...” - Oare?!

secuieu2016_mic
Septembrie 2016 este ultima lună în care Secuieul va mai fi o apă cu pești. Lovitura finală este amputerea râului pe o lungime de 6 km. Apa va începe să curgă prin conducta noii microhidrocentrale situată la confluența cu Gurghiul, albia se va transforma într-o serie de mici băltoace colmatate. Câteva salmonide vor mai încerca probabil să urce și în această toamnă pentru a depune icre... malchance!

De-a lungul Secuieului vedeai tăblițe pe care scria „Pescuitul interzis! Zonă de protecție și refacere.” Mai lipsea un rând „Permisă construirea de microhidrocentrale”. Dar unii l-au completat prin semnăturile și avizele emise de instituțiile responsabile, plus câțiva specialiști cocliți de foame. Lucrările au început în această primăvară cu rapiditate și în deplină discreție. Probabil că și în legalitate, pentru că din toate aprobările transpar sforțările de a evidenția respectarea procedurilor. Un sofism grețos ai cărui autori nici măcar nu au avut bunul simț de a scrie corect denumirea acestei ape.

Am reușit să distrugem una dintre cele mai frumoase ape, cu o semnificativă relevanță culturală. Nu mă așteptam la notorietatea sau la programele de protecție ale râurilor din North Devon, urmare a cărților Tarka the Otter și Sallar the Salmon semnate de Henry Williamson. Speram însă ca scrierile lui Ionel Pop să fie suficiente pentru a ne face să ne apropiem de Secuieu cu o minimă deferență.Citește mai mult...

Miorița din Rodopi

hpp_balcani_mic

Nu sunt sigur ce fantome mai bântuie prin Europa, dar, cu certitudine, fantoma microhidrocentralelor și a energie verzi se simte ca la ea acasă în Peninsula Balcanică.
A găsit nu numai râuri pe care să se materializeze, cât și un teren propice reprezentat de corupție, sărăcie, legislație arbitrară, mici grupuri care-și urmăresc propriile interese...Citește mai mult...

Două fotografii...

douafoto_mic

Pe contul de facebook dedicat lui Ionel Pop se află o fotografie a acestuia pescuind în urmă cu opt decenii la Cotul Măsăului.
Zona este situată pe râul Gurghiu și era extrem de apreciată pentru peștii și apele sale.
Comparând acest document cu o fotografie realizată în această primăvară putem sesiza diferențe semnificative... sunt două posibile fotograme ale
filmului despre ape și natură în care și noi suntem actori.


Citește mai mult...

O revistă a presei comentată

rev_pres_coment_mic

Trout Fisherman, Trout & Salmon, Fly Fishing & Fly Tying... trei reviste de peste 100 de pagini fiecare, plus suplimente. Apărute în condiții grafice excelente, format premium, nenumărate articole despre prinderea salmonidelor în lunile de iarnă, pagini întregi despre tehnicile și imitațiile cele mai eficiente pentru acest sezon.

Sunt câteva subiecte și probleme comune tratate în numerele pe decembrie și ianuarie ale celor trei publicații: imitații de killer shrimp, reintroducerea castorilor pe câteva râuri din Scoția, poluarea apelor, declinul pescuitului somonului și obligativitatea C&R pentru somon. Dezbaterea acestora este normală, având în vedere anumite evenimente ce au avut loc și pe care le vom preciza. Dar ceea ce atrage însă atenția sunt încercările stângace de a masca unitățile de măsură diferite și retorica slabă ale pescarilor și organizațiilor ce reprezintă interesele acestora. Pare să fie la fel de actuală replica unui personaj din Salmonia, carte scrisă de Sir Humphry Davy în 1828: „Susținătorii unei activități favorite nu doresc vreodată ca sofismele să o apere. Cu toate acestea, am auzit chiar afirmații conform cărora iepurele se bucură să fie vânat”.


Citește mai mult...

Street Fishing

dambovitasf1mic
„Această atitudine a oamenilor gravi și serioși vădește disconsiderarea de care se bucură la noi, mai ales în vechiul regat, îndeletnicirea pescuitului cu undița; dar mai vădește și o împătrită ignoranță: ignoranță a evoluției pescuitului cu undița, - ignoranță a farmecelor acestei îndeletniciri, - ignoranță a avantagiilor ei nu numai fizice dar și intelectuale - și ignoranță a legăturilor ei cu interesele superioare ale Statului.

Da, la noi, mai ales în vechiul regat, - cu toate că existența multelor lacuri din jurul Capitalei putea îngădui propășirea acestei îndeletniciri, - pescuitul cu undița e cu totul disconsiderat, lăsat pe seama lăutarilor, a bărbierilor, a oamenilor cam într'o ureche. Cel ce e văzut plecând cu undița la pescuit e întâmpinat cu un zâmbet compătimitor, zâmbetul acordat nebunului nevătămător. Și această atitudine a oamenilor cuminți față de pescarul cu undița e cel puțin de nouăzeci de ori la sută justificată.”


Citește mai mult...

Ultimul...

tigru copy
Una dintre statisticile sociolingvisticii ne spune că o limbă moare o dată la 14 zile. Ultimul vorbitor al unei limbi dintr-o comunitate izolată sau al unui trib dezrădăcinat, eventual prins în globalizarea cotidiană, dispare și, împreună cu acesta, o unică viziune asupra lumii în ansamblul său. Cifra este tulburătoare pentru lingviști. Unii aleargă în toate colțurile lumii pentru a-i înregistra pe acești ultimi vorbitori. Ca de fiecare dată, pe marginea oricărei statistici se nasc noi întrebări... Când moare o limbă? Când dispare ultimul ei vorbitor sau când penultimul vorbitor moare, deoarece ultimul nu mai are cu cine vorbi? Este celebru un exemplu dintr-un sat de pescari din Estonia, unde traiau ultimii doi vorbitori ai unui dialect, însă aceștia nu-și mai vorbeau de 30 de ani, fiind certați dintr-un motiv pe care nici unul nu și-l mai amintea.


Citește mai mult...

Brezoianu 19

IMG_1316 copy

Ion Brezoianu numărul 19. Aceasta era adresa celui mai popular magazin pentru acvariștii din București. Poarta din fier forjat vopsită în cărămiziu, curtea lungă marginită de calcanele celor două clădiri învecinate, scara din lemn, îngustă și destul de abruptă, ce ducea la demisol, ușa de glasvand în care trebuia să te împingi, sunetul clopoțelului de deasupra ușii, mirosul ușor înțepător al siliconului, holul cu acvarii până în tavan, zumzetul zecilor de pompe de aer... sunt imagini din copilăria multor generații.


Citește mai mult...

Migrația și emigrația peștilor

logoCMYK

Pe 24 mai este Ziua Internațională a Migrației Peștilor, eveniment ce are ca obiectiv conștientizarea publicului cu privire la problemele cu care peștii se confruntă în deplasările sau călătoriile pe care le fac cu regularitate. Se acordă o atenție specială accesului acestora la cursurile de apă care devine din ce în ce mai restrâns sau este chiar blocat de diversele construcții ridicate de om.

Evenimentul este adus în atenția publică și de Muzeul Antipa care, alături de Grupul de Acțiune pentru Conservarea Sturionilor, va organiza pe 25 mai o serie de acțiuni și conferințe dedicate „Zilei Internaționale a Peștilor Migratori”. Singura observație ar fi că traducerea este mai puțin fericită, deoarece subiectul logic al „World Fish Migration Day” este migrația peștilor, și nu peștii migratori.Citește mai mult...

Lipanul de la Apahida

Collection1
A fost odată ca niciodată... pe vremea aceea lipanul putea fi întâlnit la altitudini de 300 de metri, iar în amonte, la numai câțiva zeci de kilometri, găseai păstrăvi. Muzeul Zoologic Cluj deținea (cf. P. Bănărescu, 1968) un lipan pescuit la sfârșitul secolului XIX pe Someșul Mic în zona localității Apahida, 15 km în aval de Cluj. Din alte surse sunt confirmate zone similare de răspândire a lipanului la altitudini mici: pe Argeș până la conflența cu Vâlsanul, de asemenea pe Bistrița, Suceava sau Moldova.

La începutul anilor '60 se constată fenomenul retragerii în amonte a salmonidelor, în paralel cu urcarea peștilor albi din zona de câmpie și de deal. Înainte de începerea construcțiilor hidroenergetice de pe Someșul Mic,
Lipanul de la Apahida mai putea fi întâlnit în zona Florești, circa 28 de km în amonte, confratele lui de pe Argeș urcase 30 de km în amonte de confluența cu Vâlsanul, iar pe Bistrița până la Iacobeni și pe Dorna până la Floreni lipanul aproape dispăruse, locul acestuia fiind luat de scobar. Retragerea salmonidelor în amonte era sinonimă cu restrângerea ariei lor de răspândire, deoarece doar limita din aval a zonei salmonidelor urca, în timp ce limita superioară se menținea. Lipanii nu urcau în zonele de rîu unde înainte trăiau doar păstrăvii, și nici aceștia din urmă nu puteau fi întâlniți dincolo de limita superioară a zonei lor.


Citește mai mult...

Ce e bun pentru păstrăv e bun și pentru mine!

dmic

Din romanul Război cu salamandrele a lui Karel Čapek se poate decupa ipotetica reacție a societății britanice în momentul întâlnirii cu o specie nouă, invazivă. Această mini-psihologie britanică rezultă colateral din distopia lui Čapek și, deși e scrisă cu aproape 80 de ani în urmă, pare la fel de valabilă și în prezent. Mi-am reamintit de această carte nu pentru că este iminentă vreo invazie a salamandrelor sau a zecilor de milioane de români și bulgari ce se pregătesc să ia cu asalt insula din 2014, ci pentru că am văzut câteva patternuri de muște ce imită un reprezentant al familiei Gammaridae.


Citește mai mult...

Someșul Rece - 3+1 microhidrocentrale

DSC03507

Sute de microhidrocentrale s-au construit în ultimii ani și alte câteva sute urmează... Pe Someșul Rece, în zona pe care se țineau concursurile de pescuit la muscă, a început construcția a trei microhidrocentrale, iar cea de a patra, de pe Răcătău, e aproape gata.Citește mai mult...

Musca de Mara fără Mara

DSC_0120 copy 2
Există cel puțin cinci modele de muște tradiționale al căror nume este legat de râul Mara din Maramureș. Două dintre acestea sunt prezentate de dl. Titus Pintea în lucrarea Muște artificiale tradiționale din România: „o muscă bicoloră, ce are abdomenul roșu și toracele negru cu hackle ciocolatii în nuanță gălbuie, ori galben-maroniu, se aseamănă cu furnica roșie folosită pe mai multe râuri din țară. Cealală muscă este o viespe de Mara cu corp galben-mat și o cercuire deasă, dar fină de mătase neagră ce poartă o perucă de cocoș roșcat...”. Despre celelalte trei aflăm de la dl. Vasile Pașca: „Musca de Mara și Musca violet-episcop sunt muște standard de pe Mara, din Maramureș”; „Musca roz - udă - este folosită des în secuime, dar și pe Mara”...


Citește mai mult...

Musca de Săpânța

DSC_0111


„…
udă, folosită vara, mai ales la păstrăvi” așa este descrisă musca din imagine. Este o muscă tradițională, un model conceput de un pescar anonim din acea zonă, legat și transmis din generație în generație. Este o imitație a unei insecte prezente în ecosistemul râului Săpânța a cărei eficacitate, eleganță și frumusețe a fost și este apreciată.

Muștele tradiționale, îndeosebi cele care poartă numele unui râu, au exercitat și exercită o fascinație deosebită asupra pescarilor. Conservatori sau moderni, cu toții constatăm că vechile modele prind în acea apă păstrăvi sau lipani de multe ori mai bine decât modelele noi, la modă în zilele noastre. Dar în nici un caz nu le privim doar din punct de vedere pragmatic... Imitațiile tradiționale reprezintă pentru pescarii la muscă adevărate dovezi de identitate și atestare a acestui sport, cu o reală valoare culturală și emoțională.


Citește mai mult...

Pariu contra fatalismului

Untitled
Ministrul mediului din Germania a anunțat la mijlocul lunii februarie că legile privind extragerea gazelor de șist vor fi înăsprite, specificând, de asemenea, că nu vede folosirea acestei tehnologii niciunde în Germania și nu recomandă vreunei companii să aplice pentru asemenea licențe de exploatare. Cu subiect și predicat, declarația e precisă, iar mesajul fără echivoc pentru investitori, lobby-ști…Citește mai mult...

micro-Hidroelectrica

Rainbow-Trout
Vești proaste anul are: Hidroelectica se pregătește să intre „în hora” microhidrocentralelor !!!

Marii strategi ai companiei de stat s-au gândit că dacă hidrocentralele mari, mijlocii și mici au adus-o în insolvență, cu siguranță investițiile în cele micro o vor scoate din nou pe profit.

Cât despre șansele de a stopa distrugerea unor noi râuri și întregi ecosisteme....
Citește mai mult...

NO COMMENT

nocoment
Victor Ciutacu: Dați drumul la gazele de șist?

Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, ideea gazelor de șist, care în primii 4-5 ani ține numai de explorare, nu se poate exploata, bazându-mă pe ceea ce am văzut în America, dar și în Polonia, eu cred că trebuie să o tratăm serios pozitiv, ca să spun așa.Citește mai mult...

Referendum pe 9 decembrie?!

rosiamontana
Cu o lună în urmă citeam despre premiile Astra Film Festival 2012. Aflam de „Roșia Montană. Un oraș la marginea prăpastiei”, lungmetraj realizat de ziaristul și regizorul german Fabian Daub.

Filmul, un documentar observațional, prezintă problemele ridicate de proiectul minier de la Roșia Montană care au fost dezbătute pe larg în ultimii ani atât în România, cât și în străinătate. Regizorul nu are nici o intervenție verbală proprie, acestea aparținând în exclusivitate oamenilor de acolo: opozanți și susținători ai proiectului.

Prin obiectivitate, pelicula regizorului german reușește să ridice întrebări fundamentale despre relația om-natură, cultură-civilizație, tradiție și interese financiare. Controversatul proiect de la Roșia Montană își dezvăluie astfel implicațiile mult mai grave, dincolo de cele ecologice.


Citește mai mult...

„Scuipați aici!”

spitting-mic


Pe 22 noiembrie 2012, la Sala Palatului din Bucureşti, va avea loc cea de-a V-a Conferinţă Internaţională - Microhidrocentrale în România, organizată de ARmHE împreună cu REECO, și va reuni experţi şi persoane-cheie din domeniul microhidroenergiei din România şi Europa.


Citez din comunicatul
slobozit de REECO pe 16 octombrie... (sublinierile îmi aparțin):Citește mai mult...

A fugi cu toate picioarele...

fugind
În limba franceză întâlnim expresia „courir à toutes jambes”, ce poate fi tradusă mot à mot prin „a fugi cu toate picioarele”, dar nu este cazul, deoarece în limba română există destule echivalente semantice, de la a fugi cât îl țin picioarele și până la sfârâitul călcâielor.

Însă expresivitatea lui „
courir à toutes jambes” derivă tocmai din faptul că nu presupune un număr limitat la două picioare. Presupunerea ireală a unui număr mai mare de 2 face ca respectiva fugă să capete accente hiperbolice. Citește mai mult...

Mai subtil, vă rugăm!

qqqmic
28 august...
Urcă trenul printre munți
Ca un șarpe lung,
Cu țigări Naționale
Sus la deținuți.
Capitanul strigă tare:
Dă-i hoțule, dă-i!
Nu pot, nu pot căpitane!
Of, ce dureros îi
!”Citește mai mult...

Nu se execută lucrări...

pestimorti
De curând am văzut un răspuns al Inspectoratului de Stat în Construcții ca urmare a unei adrese trimisă de Președintele Carpatica Fly Fishing, dl. Octavian Ardac. În adresă se solicitau informații privind legalitatea lucrărilor pentru construcția de microhidrocentrale pe râurile Uz și Bărzăuța din județul Bacău, ce tocmai au început și se desfășoară nederanjate de nimeni și de nimic. Că lucrările se fac fără ca autoritățile să știe, că nu există toate aprobările necesare, că firmele de construcții au lucrat în albia râurilor, că peștii au murit pe uscat, iar ecosistemul a fost afectat iremediabil... a devenit un fapt obișnuit oriunde au loc asemenea șantiere „ecologice”.... Însă lucrul esențial din acea adresă, ce ne este spus chiar de două ori, este faptul că oficialii au constatat că nu se execută lucrări....

Citește mai mult...

Clasificarea peștilor...

peste-pet
În afara clasificărilor după criterii științifice prezente în cărțile de zoologie și ichtiologie, putem încerca și un demers personal de clasificare a peștilor, mai puțin exact, dar poate mai semnificativ pentru noi, pescarii. Ne putem astfel întreba de câte feluri sunt peștii care mai trăiesc în zilele noastre. Iar în acest travaliu de clasificare empiric și mai puțin precis, ce criteriu mai bun decât știrile din mass-media poate să existe?!

În această încercare, din ceea ce am citit și auzit în ultima vreme, consider că peștii pot fi clasificați astfel:
Citește mai mult...

1% sărbătorește 1 Mai

1mai-mic
Privită prin ochelarii verzi 1 Mai este o sărbătoare a primăverii cu origini pre-creștine, privită prin ochelarii roșii este Ziua Internațională a Muncii, privită prin ochelarii guvernului este ziua în care se speră ca turismul să salveze România, iar prin ochelarii polarizați este prima zi de pescuit la muscă.

Printre văi și printre munți, mai ocolind o balastieră, mai sărind peste țevile microhidrocentralelor, mai evitând niște bra(n)conieri, unii dintre noi vor serba 1 Mai prin pescuit. 1% din populația României de peste 18 ani a pescuit cel puțin o dată la muscă.
Citește mai mult...

Scrisoare vs. Lecție

revolta-Barlad
Oamenii din Roșia Montană nu doresc decât să muncească”... bătrâni și bătrâne, mame cu copii în brațe, militari în termen, tineri și adulți vor să ne spună povestea lor... Gold Corporation îi ajută ca povestea lor să fie cunoscută de toți, finanțând o campanie. Turul mass-media îl face și autorul campaniei, „ăla negru, de respira greu...”, asigurându-ne, la un alt nivel de comunicare, că exploatarea cu cianuri este singura soluție viabilă pentru Roșia Montană. De asemenea, și pe alte paliere de comunicare stăm bine...Citește mai mult...

La noi... și... la ei...

la-ei
Din septembrie 2011, în Parcul Național Olimpic, situat în apropierea orașului Seattle, „răsună valea” râului Elwha. Dar nu din cauza construirii hidrocentralelor sau micro-hidrocentralelor, ca prin rezervațiile noastre naționale, ci, vice-versa,... datorită desființării a două hidrocentrale.Citește mai mult...

Electrificarea țării - cauza întregului popor muncitor!

Putem constata că Planul de electrificare, aprobat de Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român la 26 octombrie 1950, continuă și astăzi. După împlinirile mărețe de pe marile râuri și Dunăre, după ceva poticniri în perioada de după 1989, constatăm astăzi cum „răsună valea”... a reînceput construcția hidrocentralelor! Citește mai mult...