Musca galbenă

1mai2017_04 copy
Mai. Musca galbenă. Corpul din lână galbenă: aripile din pană de cocoș roșu & de rață vopsită galben.” - The Treatyse of Fishing with an Angle, 1496

Descrierea muștei galbene apare în Tratatul de pescuit cu undița publicat în 1496 de Wynkyn de Worde și ulterior atribuit autoarei - cel mai probabil, fictive - Dame Juliana Berners. Alături de alte stiluri și metode de pescuit, sunt prezentate sumar 12 muște, fără multe detalii despre modul de legare sau de prezentare, formulând doar recomandări privind utilizarea lor în diferite luni ale anului. Tratatul a fost tipărit ca o completare la cea de-a doua ediție a popularei lucrări despre vânătoare Book of St Albans. Dacă inițial textul a fost văzut ca izvor al literaturii de acest gen, ulterior s-a revenit la considerarea sa ca primă scriere britanică păstrată despre pescuitul la muscă.

Singura certitudine este că Tratatul a fost scris la începutul secolului al XV-lea, fragmente ale manuscrisului existând astăzi la Yale și Oxford. În rest, nu se cunoaște autorul sau, după unii cercetători, autorii acestuia și nici dacă textul a luat naștere de-a lungul secolelor, cunoscută fiind practica de a retranscrie manuscrise și a adăuga fragmente noi sau ale altor autori - merită subliniat faptul că paragraful de deschidere referitor la Solomon este identic cu cel din lucrarea Flos Medicinæ din secolul al XII-lea.
Citește mai mult...

„Il faut d'abord durer”

pilar copy

„Il faut d'abord durer” îi plăcea lui Hemingway să spună despre viață, iar cei care au pescuit cu el relatează că folosea același motto și pentru lupta cu exemplarele capitale de pești marini.

Este binecunoscută pasiunea acestuia pentru pescuitul în mare, sunt de notorietate fotografiile sale pe nava Pilar, alături de un marlin sau ton gigant. A pescuit și a scris despre pescuit, iar, dincolo de aspectele literare, din operele sale transpar cu claritate experiența și cunoștințele în ceea ce privește pescuitul. De altfel, fără acestea este aproape imposibil să-ți imaginezi că pot fi scrise „Islands in the Stream” sau „The Old Man and the Sea”.


Citește mai mult...

Pescarul absenteist

1233
Pe 14 octombrie 2012 au avut loc în Belgia alegeri locale. Cetățenii de naționalitate belgiană sunt obligați să voteze, cetățenii de alte naționalități stabiliți în Belgia au dreptul de a vota la locale în condițiile în care se înscriu pe listele de alegători.

A doua zi după alegeri cei implicați în viața politică decretează că a avut loc un cataclism. În marile orașe absenteismul a înregistrat în jur de 25%. Alegerile locale, cele care atrăgeau interesul oamenilor în cel mai mare grad (primarul și consilierii locali chiar sunt implicați în viața comunității) au fost tratate în cel mai bun caz cu indiferență.Citește mai mult...

Lungul drum al calcanului către tigaie

peste congelat reclama comunista
25 iunie 2012: Alexandru Umbrărescu, fiul miliardarului Dorinel Umbrărescu, a fost prins în timp ce transporta, în autoturismul său Porsche, 14 kilograme de peşte din specia calcan fără documente de provenienţă. Alexandru Umbrărescu (21 de ani) este cercetat de poliţiştii de frontieră din Isaccea (Tulcea) pentru deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui, icrelor sau produselor din peşte obţinute din pescuit. Totul a pornit de la un control rutier al Poliţiei Măcin, care l-a oprit pe tânăr după ce a circulat cu 110 kilometri pe oră în localitate. În portbagajul maşinii, ofiţerii au descoperit cele 14 kilograme de calcan. Cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.Citește mai mult...

Ponton ilegal...

pontonmic
(...) Instanța a hotărât irevocabil că prezența pontonului restricționează exercitarea drepturilor pescarilor, iar deținătorii permisului de pescuit sunt îndreptățiți la înlăturarea acestei construcții. Argumentul avocatului conform căruia sunt și alte locuri de pescuit în afară de cel pe care el și-a ridicat pontonul a fost respins de instanță: „Cineva are dreptul de a reclama că un străin îi ocupă locul de pe un scaun aflat pe pontonul său, chiar dacă pe acel ponton mai există și alte scaune libere.”


Citește mai mult...

Extensiile pentru păr dăunează grav pescuitului!

feather-extensions
Noua modă de atașare a penelor de păr, cunoscute ca extensii de pene, a declanșat o concurență acerbă pentru penele care se produc în doar trei ferme din vestul Statelor Unite.

Până anul acesta, penele lungi, subțiri și flexibile erau dedicate aproape în exclusivitate celor care legau muște. Acum, industria produselor de frumusețe, cu ale sale miliarde de dolari, a început să ofere spre vânzare extensii de pene, declanșând o frenezie a cererii, ceea ce a pus față în față pescarii și designerii. Aceast tip nou de criză, începută tot în Statele Unite, se pare că-i va afecta în 2012 și pe muscarii europeni.

Stiliștii folosesc penele cu o frecvență ce a dus la epuizarea stocurilor, situație neîntâlnită nici chiar în mijlocul sezonului de pescuit la muscă. În istoria civilizată și politicoasă a pescuitului la muscă, mulțimile de oameni care caută pene și stiliștii care flutură teancuri de bani generează consternare.


Citește mai mult...