Musca de Săpânța

DSC_0111


„…
udă, folosită vara, mai ales la păstrăvi” așa este descrisă musca din imagine. Este o muscă tradițională, un model conceput de un pescar anonim din acea zonă, legat și transmis din generație în generație. Este o imitație a unei insecte prezente în ecosistemul râului Săpânța a cărei eficacitate, eleganță și frumusețe a fost și este apreciată.

Muștele tradiționale, îndeosebi cele care poartă numele unui râu, au exercitat și exercită o fascinație deosebită asupra pescarilor. Conservatori sau moderni, cu toții constatăm că vechile modele prind în acea apă păstrăvi sau lipani de multe ori mai bine decât modelele noi, la modă în zilele noastre. Dar în nici un caz nu le privim doar din punct de vedere pragmatic... Imitațiile tradiționale reprezintă pentru pescarii la muscă adevărate dovezi de identitate și atestare a acestui sport, cu o reală valoare culturală și emoțională.


Citește mai mult...

Păstrav la babaroase

Troutbait1.1_edited-11
Marketing-ul nu doarme, producătorii nu se odihnesc, iar presa de specialitate veghează și promovează noile trenduri. De fapt, se muncește la apariția unui nou stil de pescuit. Nume oficial nu are încă, dar putem să-l descriem pe scurt: pescuitul păstrăvului la babaroase.

De aproape o săptămână răsfoiesc revista Angelsee aktuell. Numărul este dedicat specialiștilor într-ale păstrăvului, ceea ce este evidențiat pe prima pagină cu litere de-o șchioapă: Für Forellenspezialisten. În cele 52 de pagini poți vedea și citi despre lacuri cu un luciu de apă respectabil - ceva situat între crescătorie și lac natural - recorduri, păstrăvi cât somonii, diverse tehnici și materiale.
Citește mai mult...