Târgul de duminică...

huy11nov18_01

Pe 11 noiembrie am vizitat un mic târg cu unelte de pescuit din Huy, Belgia, unul dintre numeroasele talciocuri anuale care au loc cu precădere în lunile de toamnă și de iarnă. Participarea este mai degrabă locală, iar despre ele afli din tipăriturile alb-negru, nu mai mari de o palmă, distribuite la marile evenimente de profil sau dintr-un anunț de două rânduri publicat în revistele de pescuit. Sunt programate duminica și, în ciuda drumului pe care trebuie să-l faci, merită luate în considerare, dacă te hotărăști să ieși din casă pe o vreme cel mai probabil rece și ploioasă.

Undițe, lansete, mulinete, ace, muște, șnururi, role de nailon, lingurițe, wobblere, cărți, fotografii, articole de îmbrăcăminte... produse noi sau de ocazie, obiecte de colecție sau fără valoare, o diversitate ce ilustrează perfect stilurile, tehnicile și evoluțiile din domeniul pescuitului. Este o adevărată desfătare pentru colecționari, dar și o reală oportunitate pentru cei care doresc să-și cumpere un echipament de calitate la un preț foarte bun.

Prinzi fragmente ale discuțiilor dintre participanți, povestiri din sezonul trecut sau povești pescărești, intri, la rândul tău, în vorbă... Este ceea ce conferă o notă aparte acestor întâlniri și îți aduci aminte cu nostalgie de târgurile de duminică din anii uceniciei, când îi ascultai cu gura cascată pe pescarii strânși ciorchine în jurul tarabelor din piață.

Mergi printre mese și privirea îți este atrasă de modelele clasice Sage, Scott sau Thomas&Thomas, unele foarte bine întreținute, altele chiar noi; te gândești să începi să colecționezi când vezi mulinetele din primele decenii ale secolului trecut, lansetele din bambus Hardy sau Pezon & Michel, vechile cutii cu muște, șnururile sau alte accesorii.

huy11nov18_02

Câțiva buchiniști expun pe mese lucrări ale clasicilor Skues, Boisset, Barbellion, Halford... Predomină autorii de limbă franceză și traduceri ale scriitorilor străini.

Sub o vitrină de sticlă îmi atrage atenția o cărticică de 11 X18 cm: Jean Leclercq - Guide du Pêcheur à la Mouche. Este un catalog de 16 pagini, realizat în condiții grafice excepționale, ce conține 9 planșe cromolitografiate cu reprezentări de muște pentru păstrăv și lipan ale unei foste companii din Liège, specificând perioadele de zbor pentru insectele pe care le imită din zona Belgia, Franța și Luxemburg. Apărut în 1950 într-un număr mic de exemplare, ghidul ne permite să observăm eleganța muștelor din acea perioadă, tipul de cârlige, varietatea materialelor folosite la montaj, aripile bine conturate sau gulerul bogat.

huy11nov18_05


huy11nov18_07


huy11nov18_08


huy11nov18_09


huy11nov18_10


huy11nov18_11


huy11nov18_12


huy11nov18_13


huy11nov18_14


huy11nov18_15


huy11nov18_16


huy11nov18_17


huy11nov18_18


huy11nov18_19